Mutatjuk a vajtárolás aranyszabályait

A vajtárolással kapcsolatban sokszor felmerül a kérdés: hűtőszekrényben vagy szobahőmérsékleten tartsuk? Most elmondjuk, mire kell figyelni!

A vajat legtöbben a hűtőben tartják, hiszen a tejtermékeknek ott a helyük. A vajnál azonban sokkal összetettebb ez a kérdés. Vannak helyzetek és receptek, amikor sokkal jobb, ha szobahőmérsékleten tároljuk. Nézzük, mik a vajtárolás aranyszabályai, melyeket érdemes betartani.

Mutatjuk a vajtárolás aranyszabályait

A margarin és a vaj biztonságosan tárolható szobahőmérsékleten, bár a vaj pár nap után megavasodhat. Akkor érdemes kint hagyni, ha 1-2 napon belül biztosan elfogyasztásra kerül

– idézi a Food52 cikke az USA Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) ajánlását.

Harold McGee, az On Food & Cooking szerzője hozzáteszi, hogy szobahőmérsékleten a vaj csak kevés vizet enged, ami apró cseppekben jelenik meg a felületen, ezek ráadásul megakadályozzák a mikrobák elszaporodását. A sózott változatra ugyanez igaz, a só ugyanis remek tartósítószer. Ettől függetlenül a legbiztonságosabb, ha a hűtőben tároljuk, hiszen ott akár hónapokig is elállhat.

Mikor meddig jó?

Fagyasztóban tárolás: könnyedén előfordulhat, hogy az ember többet vett, mint amennyit biztonságosan el tud fogyasztani. Szerencsére a vaj remekül eltárolható a fagyasztóban, hiszen felengedve tökéletes állagú lesz.

Szobahőmérsékleten tárolva 1-2 napig is eláll

Hűtőben raktározva: mint már említettük, hűtőben hónapokig is eláll. 12-24 órával a felhasználás előtt érdemes kivenni, és egy hideg helyiségben vagy kamrában tárolni. Ez különösen akkor fontos, ha sütemény készül belőle.

Szobahőmérsékleten hagyva: a sózott, zsírosabb vajakat itt érdemes tárolni, ha 1-2 napon belül biztosan felhasználjuk őket. Tésztához, rizottóhoz és pirítóshoz ez a legjobb választás.


Még több konyhai praktika:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...