Mutatjuk a vajtárolás aranyszabályait

A vajtárolással kapcsolatban sokszor felmerül a kérdés: hűtőszekrényben vagy szobahőmérsékleten tartsuk? Most elmondjuk, mire kell figyelni!

A vajat legtöbben a hűtőben tartják, hiszen a tejtermékeknek ott a helyük. A vajnál azonban sokkal összetettebb ez a kérdés. Vannak helyzetek és receptek, amikor sokkal jobb, ha szobahőmérsékleten tároljuk. Nézzük, mik a vajtárolás aranyszabályai, melyeket érdemes betartani.

Mutatjuk a vajtárolás aranyszabályait

A margarin és a vaj biztonságosan tárolható szobahőmérsékleten, bár a vaj pár nap után megavasodhat. Akkor érdemes kint hagyni, ha 1-2 napon belül biztosan elfogyasztásra kerül

– idézi a Food52 cikke az USA Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) ajánlását.

Harold McGee, az On Food & Cooking szerzője hozzáteszi, hogy szobahőmérsékleten a vaj csak kevés vizet enged, ami apró cseppekben jelenik meg a felületen, ezek ráadásul megakadályozzák a mikrobák elszaporodását. A sózott változatra ugyanez igaz, a só ugyanis remek tartósítószer. Ettől függetlenül a legbiztonságosabb, ha a hűtőben tároljuk, hiszen ott akár hónapokig is elállhat.

Mikor meddig jó?

Fagyasztóban tárolás: könnyedén előfordulhat, hogy az ember többet vett, mint amennyit biztonságosan el tud fogyasztani. Szerencsére a vaj remekül eltárolható a fagyasztóban, hiszen felengedve tökéletes állagú lesz.

Szobahőmérsékleten tárolva 1-2 napig is eláll

Hűtőben raktározva: mint már említettük, hűtőben hónapokig is eláll. 12-24 órával a felhasználás előtt érdemes kivenni, és egy hideg helyiségben vagy kamrában tárolni. Ez különösen akkor fontos, ha sütemény készül belőle.

Szobahőmérsékleten hagyva: a sózott, zsírosabb vajakat itt érdemes tárolni, ha 1-2 napon belül biztosan felhasználjuk őket. Tésztához, rizottóhoz és pirítóshoz ez a legjobb választás.


Még több konyhai praktika:

Címlapról ajánljuk