Vajon a világ melyik részén él a legtöbb elhízott ember? Sosem találnád ki!

A túlsúly, elhízás világméretű probléma a 21. században, amely gyakorlatilag minden országot érint már. De vannak olyan régiók, ahol különösen nagy az elhízottak aránya.

A túlsúly, elhízottság ma már világjárvány szintű - ezzel valószínűleg mindannyian tisztában vagyunk. Okai elsősorban a helytelen étrend és a rendkívül mozgásszegény életmód.

Definíció szerint túlsúlyról akkor beszélünk, ha a testtömegindexünk, azaz BMI-nk magasabb, mint 24,9 kg/m2, elhízásról pedig akkor, ha magasabb, mint 29,9 kg/m2. Ez kilókra lefordítva azt jelenti, hogy egy átlagos ~175 cm-s férfi túlsúlyos, ha testtömege nagyobb, mint 76 kg, és elhízott, ha nagyobb, mint 92 kg, egy átlagos, 164 cm-s nő esetében ugyanezek az értékek 67 ill. 80 kg. (Kalkulátorunkkal te is kiszámíthatod a BMI-det!)

Persze a BMI sem tud mindent, hiszen nem veszi figyelembe sem a nemet, sem az életkort, sem a testösszetételt - erről részletesen írtunk már korábbi cikkünkben - de egyelőre az elhízásdiagnosztikában még mindig ez a vezető mérőszám, így a kutatások során is ezt használják.

Vajon hol él a legtöbb elhízott ember a világon?

Érdekes módon nem az USA-ban, és szerencsére nem is nálunk. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO - World Health Organization) honlapján található szuper kis interaktív térképpel végigpásztázhatjuk a világ országait - igaz itt "csak" az elhízottak körét látjuk, a kisebb testtömegű túlsúlyosakét nem, és csak a két nemre külön lehet szűrni, a teljes lakosságra nem.

A WHO 2014-es adatai alapján azonban mindkét nem esetében ugyanaz a régió a "nyertes": a csendes-óceáni szigetvilág, azon belül is a Cook-szigeteké az aranyérem. Ezen mi itt a szerkesztőségben eléggé meglepődtünk, mert bár még egyikőnk sem járt a világnak ezen a részén, mindannyian úgy képzeljük, hogy ha valahol, akkor itt minden élelmiszer frissen hozzáférhető, rengeteg gyümölcs, zöldség és hal szerepelhet a menüben. És mégis.

A Cook-szigetek lakossága (2016) mindössze 17 459 fő, ennek 37%-a felnőtt férfi, 39%-a felnőtt nő. A férfiak esetében 48,6%, nők esetében 57,8% az elhízottak (BMI > 30 kg/m2) aránya - azaz mind a felnőtt férfiak, mind a felnőtt nők esetében minden második személy elhízott.

Valami lehet ott a csendes-óceáni szigetvilágban, mert a Cook-szigeteket követő 8 helyet is ebből a régióból kikerülő országok töltik ki: Tuvalu, Szamoa, Marshall-szigetek stb.

Mangós-kókuszos chiapuding

Mostanság kezdek igazi chiapuding-függővé válni, de ha választanom kell, akkor ez a kedvenc íz-összeállításom. Gyors, egyszerű és tápláló – kell ennél több? Ja, és egészséges ...

Rukkola-ananász-tonhalsaláta

Érdekes keverék, de finom. Az édeskés ananász lenyugtatja a rukkolát, és csak a borsos ízét emeli ki, elnyomja a fanyarságát. A cékla gyökérzöldség zamatával, a saláta friss, enyhe ...

Pina colada jégkrém

Ez egy gyerekbarát verzió, de ha nem akarunk szűzieskedni, akkor nyugodt szívvel keverhetünk egy kevés rumot az ananászpürébe, elrontani biztosan nem fogja!

Mi lehet ennek vajon az oka?

Saját tippjeink szerint egyrészt valószínűleg ebben a régióban "menő" dolognak számít a kevésbé természetközeli országokból származó félkész-, késztermékek fogyasztása, másrészt pedig valószínűleg a nagy túlsúly arrafelé a presztízs, a jómód jele lehet.

Vagy lehet, hogy csak - érthető módon - túl sok időt töltenek békésen a tengerparton kedvenc koktéljukat szürcsölgetve?

Cook-szigetek, Rarotonga

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...