Vajon tudsz tojást főzni?

Micsoda kérdés - gondolhatjuk - pedig bennünket is meglepett az alábbi összeállítás készítésekor, mennyi mindenre kell odafigyelni egy egyszerűnek vélt tojásfőzés során.

Vészesen közeleg a húsvét, a tojásárak az egekben, nem csúszhat hiba az elkészítésbe. Csokorba gyűjtöttük hát a tojásfőzés kritikus mozzanatait. Reméljük, még a haladó konyhatündérek számára is tudunk újat mondani!

Töltött tojás Fahéj konyhájából recept

Így főzz tojást!

  • Furcsának tűnhet, de ne a legfrissebb tojásokat válasszuk a főzéshez, ugyanis a kicsit régebbi egyedeknek jóval könnyebben lejön majd a héjuk.

  • A tojásokat 2-3 órával korábban vegyük ki a hűtőből, hogy főzéskor szobahőmérsékletűek legyenek. (Ha hideg tojásokat főzünk, kicsivel hosszabb lesz a főzési idő, illetve nagyobb eséllyel reped meg a héj.)

  • Csak közvetlenül főzés előtt mossuk meg a tojásokat.

  • Egy kis ecet és némi só hozzáadásával a főzővízhez elkerülhetjük a tojáshéj megrepedését és könnyebb lesz a pucolás is.

Töltött tojás

Ezt az előételt egy régebbi Príma Konyha Magazinban találtam. Olyan alkalomra tartogattam, amikor a vendégek között gyerkőc is van. Nagy sikert aratott: a felnőttek inkább az ízét, a ...

  • Akkora lábasban készítsük, amelyben kényelmesen, egy rétegben elférnek a tojások.

  • Óvatosan, evőkanál segítségével eresszük a tojásokat a vízbe.

  • Gyorsan, nagy lángon forraljuk fel a vizet, majd rögtön mérsékeljük a hőt és lassú tűz felett főzzük keményre a tojásokat.

  • Vigyázzunk, ne főzzük túl a tojásokat, mert a túlfőtt tojások sárgája körül csúf zöld csík jelenik meg. Ezt elkerülendő, tartsuk be pontosan a főzési időket, illetve a kész, főtt tojásokat tartsuk hideg folyó víz alá addig, míg langyosra nem hűlnek.

NoSalty tipp tojásfőzéshez

Húsvétkor a sonka főzővizében készítsük a főtt tojásokat. Mikor kész vannak, ne öntsük le róluk rögtön a vizet, hanem kocogtassuk meg kicsit a külsejüket (hogy berepedezzen a héj), és 5 percig hagyjuk állni a főzővízben, így átveszik a tojások a füstös ízt.

Tojásfőzési idők

  • Extra lágy tojás: 1,5 perc.

  • Lágy tojás: forrástól számított 2-3 perc.

  • Kemény tojás: forrástól számított 6-7 perc, vagy a teljes főzési idő max. 10 perc.

  • Keményebb tojás: forrástól számított 7-8 perc.

Legújabb receptek

Panettone cukorbetegeknek

A kalács tésztája nagyon könnyű és laza annak ellenére. hogy tönkölyliszttel készült. Ünnep előtt pár nappal megsüthetjük, majd száraz, hűvös helyen konyharuhával letakarva ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...