Vajon tényleg pótolható szoláriumozással a D-vitamin? Megkérdeztük a szakorvost

Sok szoláriumstúdió hirdeti, hogy szoláriumozás közben pótolhatjuk a D-vitamint is. Vajon tényleg ez lenne a megoldás a komor, téli hónapokban?

Télen az emberek nagy része D-vitamin-hiánnyal küzd. Sok szolárium hirdeti magát azzal, hogy a barna bőr mellett a D-vitamin-pótlást is biztosíthatja a szoláriumgépekben töltött idő. Vajon igaz ez? Dr. Bodnár Eszter a Rózsakert Medical Center belgyógyásza segít megválaszolni a kérdést.

Dr. Bodnár Eszter a Rózsakert Medical Center belgyógyásza

Miért fontos a D-vitamin?

A D-vitamin segíti a kalcium és a foszfor beépülését a csontokba, így fontos szerepet játszik a csontozat egészségének megőrzésében. Jótékony hatással van a szív- és izomműködésre és a keringésre, ezek mellett elősegíti az immunrendszer védelmét is. Hiánya a csontok gyengüléséhez vezethet, gyakoribbak lehetnek a törések, deformálódások, súlyosabb esetben csontritkulás is kialakulhat. A D-vitamin-hiánynak szerepe lehet az immungyengeség, daganatos megbetegedések, idegrendszeri bántalmak, cukorbetegség és a szív-érrendszeri betegségek kialakulásában is.

Hogyan pótolhatjuk?

A D-vitamint elsősorban a szervezetünk állítja elő napfény hatására. Körülbelül 30 perc napon töltött idő alatt elegendő D-vitamin termelődik a szervezetben, ha az arcunkat és a végtagjainkat is éri napfény. Bizonyos élelmiszerekben is megtalálható ez a vitamin, például a tengeri halakban, a tejtermékekben, a gombában vagy a tojásban. Azonban fontos tudni, hogy táplálékkal önmagában nehéz bevinni a kellő mennyiséget, így a napfénymentes, októbertől áprilisig tartó időszakban érdemes étrend-kiegészítőkkel pótolni a mennyiséget a hiányállapot megelőzése érdekében.

Milyen étrend-kiegészítőt alkalmazzunk?

A patikákban kapható D-vitamin-készítmények közül bármelyik megfelelő, felnőttek számára napi 2000 Nemzetközi Egység ajánlott ezekből. A D-vitamin a többi zsírban oldódó vitaminhoz hasonlóan túladagolható, ezért figyeljünk rá, hogy az ajánlott mennyiséget ne lépjük túl.

Mi a helyzet a szoláriummal?

Bár a szolárium barnítja a bőrt, a D-vitamin pótlására nem alkalmas. A legtöbb szoláriumban ugyanis UV-A sugárzást alkalmaznak, míg a szervezetünk a D-vitamint az UV-B sugarakból nyeri. Ha UV-B sugarakat alkalmaznak is, a mennyiség biztosan nem alkalmas a D-vitamin pótlására, arról nem is beszélve, hogy a szolárium kifejezetten káros a bőrre, bőrgyógyászok semmilyen mennyiségben nem ajánlják a használatát.

Ősszel és télen maradjunk tehát a táplálék-kiegészítőknél, a napfényes időszakban pedig töltsünk kellő időt a szabad levegőn, így elkerülhetjük a D-vitamin hiányt.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...