Vajon tényleg pótolható szoláriumozással a D-vitamin? Megkérdeztük a szakorvost

Sok szoláriumstúdió hirdeti, hogy szoláriumozás közben pótolhatjuk a D-vitamint is. Vajon tényleg ez lenne a megoldás a komor, téli hónapokban?

Télen az emberek nagy része D-vitamin-hiánnyal küzd. Sok szolárium hirdeti magát azzal, hogy a barna bőr mellett a D-vitamin-pótlást is biztosíthatja a szoláriumgépekben töltött idő. Vajon igaz ez? Dr. Bodnár Eszter a Rózsakert Medical Center belgyógyásza segít megválaszolni a kérdést.

Dr. Bodnár Eszter a Rózsakert Medical Center belgyógyásza

Miért fontos a D-vitamin?

A D-vitamin segíti a kalcium és a foszfor beépülését a csontokba, így fontos szerepet játszik a csontozat egészségének megőrzésében. Jótékony hatással van a szív- és izomműködésre és a keringésre, ezek mellett elősegíti az immunrendszer védelmét is. Hiánya a csontok gyengüléséhez vezethet, gyakoribbak lehetnek a törések, deformálódások, súlyosabb esetben csontritkulás is kialakulhat. A D-vitamin-hiánynak szerepe lehet az immungyengeség, daganatos megbetegedések, idegrendszeri bántalmak, cukorbetegség és a szív-érrendszeri betegségek kialakulásában is.

Hogyan pótolhatjuk?

A D-vitamint elsősorban a szervezetünk állítja elő napfény hatására. Körülbelül 30 perc napon töltött idő alatt elegendő D-vitamin termelődik a szervezetben, ha az arcunkat és a végtagjainkat is éri napfény. Bizonyos élelmiszerekben is megtalálható ez a vitamin, például a tengeri halakban, a tejtermékekben, a gombában vagy a tojásban. Azonban fontos tudni, hogy táplálékkal önmagában nehéz bevinni a kellő mennyiséget, így a napfénymentes, októbertől áprilisig tartó időszakban érdemes étrend-kiegészítőkkel pótolni a mennyiséget a hiányállapot megelőzése érdekében.

Milyen étrend-kiegészítőt alkalmazzunk?

A patikákban kapható D-vitamin-készítmények közül bármelyik megfelelő, felnőttek számára napi 2000 Nemzetközi Egység ajánlott ezekből. A D-vitamin a többi zsírban oldódó vitaminhoz hasonlóan túladagolható, ezért figyeljünk rá, hogy az ajánlott mennyiséget ne lépjük túl.

Mi a helyzet a szoláriummal?

Bár a szolárium barnítja a bőrt, a D-vitamin pótlására nem alkalmas. A legtöbb szoláriumban ugyanis UV-A sugárzást alkalmaznak, míg a szervezetünk a D-vitamint az UV-B sugarakból nyeri. Ha UV-B sugarakat alkalmaznak is, a mennyiség biztosan nem alkalmas a D-vitamin pótlására, arról nem is beszélve, hogy a szolárium kifejezetten káros a bőrre, bőrgyógyászok semmilyen mennyiségben nem ajánlják a használatát.

Ősszel és télen maradjunk tehát a táplálék-kiegészítőknél, a napfényes időszakban pedig töltsünk kellő időt a szabad levegőn, így elkerülhetjük a D-vitamin hiányt.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Medvehagymapesztós tészta

Aki egyszer kipróbálja a saját készítésű medvehagymapesztót, garantáltan minden évben várni fogja a medvehagymaszezont. Egy ösztönös, természetközeli ízélmény, amely a ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Több oka is van, miért nem kellene nyitva hagyni a...

A mosógép majdnem minden háztartás része, hiszen jelentősen megkönnyíti az életet. Rendeltetésszerű használata azonban nemcsak a gép helyes beállítását jelenti, hanem azt is, hogy a mosás lejárta után az ajtaját becsukjuk-e. Mai Otthon Tippünkben eláruljuk, miért nem kellene nyitva hagyni a mosógép ajtaját hosszú órákra, napokra.

Nosalty

További cikkek

Az orchidea jobban szereti, mint a vizet: csak 2 evőkanál...

Az orchideák csoportja az egyik legsokszínűbb virágcsoport, több mint 25 000 fajával. Itthon is előszeretettel tartjuk a lakásban, mivel azonban elég kényes növény, muszáj kellő figyelemmel gondoskodni róla. Mutatunk egy szuper trükköt a locsolásához, amivel egész évben virágoztathatod!

Top Receptek

Tejfölös-sonkás rakott tészta

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy étel, úgy hívták, hogy Szofilli fusilli. Nevét alkotójáról, azaz rólam és a felhasznált tésztáról, a fusilliról kapta. Talán  ez volt az ...

Tökéletes paprikás krumpli

A magyar konyha egyik legfinomabb és legtöbbet készített fogása. A jó paprikás krumplihoz a legjobb alapanyagokat szükséges használni. Burgonyából válasszuk a nem szétfövő fajtákat, ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!