Vajon mit tud ez a FEKETE, japán csodacukor?

Japán déli, szubtrópusi vidékén, Okinaván már évszázadok óta készítenek szénfekete cukortömböket. 

Japán legdélebbi szigetén, Okinaván nem mindennapi cukrot készítenek. Ha ebből, a kokuto-nak nevezett, fekete színű édes finomságból is kerül a süteménybe vagy a kávéba, jó sokat kell érte fizetni. A kokuto ugyanis egy drága különlegesség.

kokuto

A kokuto melaszos, sós, karamelles aromája lehetővé teszi, hogy csak úgy magában is fogyasszuk.

Az apró darabokra tört kokuto világosabb, mint a nagyobb tömböket alkotó fekete cukor

A különleges cukrot a 17. század óta készítik Okinaván, és a környező, kisebb szigeteken. A cukornád nedvét órákig forralják, így egy sötét, sűrű folyadékot kapnak. Ezt a szirupot végül hagyják megszilárdulni, így egy sötét, barnás-feketés nagy tömböt kapnak, amit végül apróbb darabokra törnek - írja az Atlas Obscura. A fekete cukor kevésbé finomított, mint akár a mindennap használt barna cukor, ami a leggyakrabban valójában közönséges, fehér finomított cukor, amihez melaszt kevernek.

Okinavai fekete cukorral készült fánkok

Japánban a káliumban és vasban gazdag fekete cukrot porítva sütemények tetejére szórják. Kínában, Tajvan szigetén és Japánban gyömbérteával keverve a megfázás legjobb ellenszereként tartják számon a fekete édességet.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Hamarosan Valentin-nap! Rózsaszín szépség érkezik a Starbucks-tól

Legújabb receptek

Sütőben sütött currys irdalt hekk

Ha finom, ropogós hekket szeretnénk, akkor ez az étel remek választás. Nem kell olajban megsütni, hisz így is épp olyan nyálcsorgató sült halat kapunk.... :-))

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...