Gondolkodtál már azon, hogy mi lesz a maradékoddal egy étteremben? Mikor kirendeled a hamburgert extra adag sültkrumplival, és ott marad a fele, mert igaziból nem is voltál éhes, és késő van, és biztos a pincér is éhezik. És ha a helyében lennél, az a minimum, hogy a krumplikat bevágnád.
A válasz nyilvánvalóan nem egyértelmű: van, aki megteszi, van, aki nem.
Chris Pratt színész például egy 2016-os interjúban elárulta, régen, mikor pincérként dolgozott, egyszer nagyon rákívánt egy idősebb hölgy csodás steak-jére."Kivittem neki a húst, amit rendelt, és lestem egy sarokból, mennyit eszik meg belőle, és mennyi marad nekem. Mikor visszamentem az asztalhoz, mondta, hogy nem tud egy falatot sem enni többet, én meg totál boldog voltam."
Receptajánló:
Nyilván íratlan szabály van erre, miszerint a felszolgálók ilyet nem csinálhatnak - sanszos, hogy nem örülne a menedzser vagy a konyhafőnök, ha a vendég tányérja felett görnyedve sült krumplit szájába tömködő pincért találna a konyha egyik sarkában. De elképzelhető, hogy igen nehéz ezt minden körülmények közt betartani - végülis sokszor tényleg isteni (és ~drága~) kajákról beszélünk, amik a kukában kötnének ki.
Ezt láttad?
Gordon Ramsay szerint erre a 3+1dologra figyelj, ha étterembe mész
"Csak akkor nem eszem maradékot, ha a séf vagy a menedzser is jelen van, vagy ha olyan ételről van szó, amit egyértelműen kézben fogott a vendég, vagy ha beleharapott" - van, aki nem köntörfalazik, bevallja szokásait.
Egy elegáns New York-i étterem felszolgálója viszont úgy véli, sose enne egy vendég tányérjáról - egyrészt mert a menedzser mindig szemmel tartja őket, másrészt pedig egyszerűen nincs gusztusa más ételéhez.
"Nem vágyom rá, hacsak nem forró és érintetlen az étel. Ha esetleg mégis megesik, az valami óriás kedvencem kell hogy legyen, hiszen mi is azonos étlapról eszünk minden nap."
Mondjuk akkor ők mázlisták, sok étteremben a személyzet jóval egyszerűbb menüt kap.
"Egyik kolléganőm például csak akkor evett a vendég maradékából, ha tetszett neki az illető" - mesél tovább a New York-i pincér.
Aztán ott van az a nem kis halmaznyi ember, aki szerint teljesen elfogadhatatlan és undorító más maradékát megenni - itt a hipochonderek elég nagy tömeget tennének ki.
És ne felejtsük ki azokat, akik az ételpazarlás jegyében mentik a menthetőt - ezzel pedig minden falánk takarózhat!
Ja, és még valami: abban a legtöbb felszolgáló egyetért, hogy jófajta bort sosem hagyunk az üvegben - azt mindig meg kell inni!
Ezeket olvastad már?
7 étel, amit egy valamirevaló séf sose rendelne egy étteremben
Vajon melyek azok a fogások, amiket egy valamirevaló séf sem rendelne magának, ha úgy dönt, vacsorázni indul? Ezek!
Brecz JuditFelszolgálók árulták el, mi az a 10 dolog, ami idegesíti...
A vendégek igényeinek néha nagyon nehéz megfelelni. Ezt a pincérek tudják a legjobban...
Fenes GábrielDurvulj be Elvis 7000 kalóriás szendvicsével
Itt a szendvics, ami ugyan Elvis veszte lett, de ha te okosan tolod magadba, a legütősebb szendód lesz egy elfuserált nap után.
Hering András9 étel, amit betiltottak az USA-ban
Számos étel van, ami az USA-ban tiltólistán szerepel, a világ más részein viszont teljesen megszokott. Ezek közül mutatunk be kilencet, és azt, hogy miért is tiltottak.
adminvia foodandwine; fotó