Vajon hol nem csúszik ki egy adag rántotta a serpenyőből, ha lefele fordítjuk? Eláruljuk!

Cyprien Verseux asztrobiológus és glaciológus vicces kajás projekttel üti el a szabadidejét az Antartktiszon található Concordia Station kutatójaként.  

Cyprien Verseux asztrobiológus és glaciológus - azaz a Földön kívüli élet lehetőségével és a gleccserekkel, az eljegesedés kérdésével foglalkozik. Cyprien az Antarktisz jéghideg, lenyűgözően kihalt világában vizsgálja, azt, hogy mit tudunk kiolvasni az ősöreg jégrétegek tulajdonságaiból. Azt kutatja, hogy az elmúlt 800 ezer év időjárása milyen információkkal szolgálhat nekünk azzal kapcsolatban, mire számíthatunk a jövőben - és az a helyzet, nem sok jóra. A tudós szerint az általa vizsgált időszakban sosem volt olyan magas az üvegházhatású gázok jelenléte a légkörben, mint most.

Cyprien Verseux

A Concordia Stationön élő kutatók, köztük Cyprien is, még elszigeteltebbek a külvilágtól, mint a fejünk fölött 400 kilométerrel keringő Nemzetközi Űrállomás személyzete. Amikor éppen nem az elmúlt földtörténeti korok klímájával foglalkozik, a francia tudós dokumentálja az életet az állomáson, blogot vezet. Van ideje mesélni. Az év kilenc hónapjában, vagyis az antarktiszi tél idején az állomást nem lehet megközelíteni se, olyannyira hideg van. A levegő nagyon száraz és nincs benne túl sok oxigén sem.

Összesen 13 él ilyenkor a világtól elzártan az állomáson: kutatók, technikusok, egy szakács és egy orvos.

Télen akár -80 Celsius fok alá is csökkenhet a hőmérséklet.

Cyprien egy egészen furcsa ötlettel kezdte el magát, társait és online követőit is szórakoztatni. A nagy hidegben szinte azonnal megfagynak azok az ételek, amelyeknek a megszokott hőmérsékleti viszonyok mellett folyniuk, placcsanniuk kellene. Így olyan jégbe fagyott "ételszobrok" keletkeznek, amelyek úgy tűnnek, mintha legyőznék a gravitációt.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Az új sztár - hallottál már a kocka alakú croissant-ról?

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Top 9 krémesen majonézes tojás és saláta az ünnepekre

A majonézes salátáknál illetve a krémes tojásételeknél semmi nem egészíti ki jobban a rántott pontypatkót és a különféle ünnepi húsokat, ez tény. Ne hezitáljunk, az év végén igenis megérdemeljük a gazdag, tunkolni valóan majonézes finomságokat, sőt, ha szeretjük, csípősen pikánssá is tehetjük őket!

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...