Vajbajok - Amit mindig szerettél volna tudni a vaj tárolásáról, de sosem merted megkérdezni

Az egyik leghevesebb konyhai vita témája nem más, mint a vaj: tároljuk a hűtőben, vagy tartsuk nyugodtan a konyhapulton?    

Egyesek úgy gondolják, őrültség a vajat szobahőmérsékleten, a konyhapulton tárolni, míg mások szerint nincs annál iszonyatosabb dolog, mint a hideg vajat faragni, és apró kis tömbökben rátenni a kenyér tetejére - írja a Popsugar.

Jennifer Garner a 2011-es Butter (Vaj) című filmben vajszobrokat farag. Vajon ő hol tárolja a tömböket? :)

Erre az egyszerű kérdésre összetett választ lehet csak adni, ám ha mégis mondanunk kell valamit gyorsan, íme: maradhat a vaj a konyhapulton - bizonyos megszorításokkal.

A nagyrészt zsírból álló vaj nem igazán fogékony arra, hogy elszaporodjanak rajta a baktériumok. A sós vaj még ellenállóbb a bacikkal szemben, így az még tovább eláll a polcon.

via GIPHY

Az is igaz viszont, hogy lehetőleg levegőtől elzárva kell tartani a vajat, mert a benne található zsír könnyen megavasodik, azaz a zsírsavak oxidálódnak. A folyamat során "illatos" szénhidrogének, ketonok, aldehidek, epoxidok és alkoholok keletkeznek.

via GIPHY

Ha mindig tiszta késsel nyúlunk a vajba, és jól lezárva tároljuk, akár két hétig is elállhat a konyhapulton.

címlapkép: Threadless

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Miközben a bolygó felmelegszik, te lehűtheted magad Donald Trump fejével!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...