A vajas sütemények a legfinomabbak közé tartoznak, ha desszertekről beszélünk – persze nem véletlen, hogy kiérdemelték ezt a nívós státuszt. Mindez a zsiradék megfelelő használatának köszönhető, ez eredményezi a gazdag íz mellett a tökéletes állagot is, legyen az foszlós vagy porhanyós. Lássuk hát, mely vajas süteményekben milyen módon, milyen halmazállapotban kell bevetnünk az alapanyagot ahhoz, hogy elérjük a kívánt végeredményt!
Nézd meg galériánkban a vajas sütemények listáját!
3 sütemény, amibe szigorúan jéghideg vaj kell és 3, amibe puha
Pitetészta
Mindegy, hogy édes vagy sós ízesítésű pitét készítünk, ahhoz, hogy megkapjuk a jól ismert és imádott, omlós-lemezes tésztát, hideg vajjal kell dolgoznunk. Ennek több oka is van: amikor a zsiradék hideg, könnyebb vele dolgozni, nem ragad majd annyira a massza, illetve kevesebb nedvesség is kerül a tésztába, amitől nem erősödik meg a lisztben lévő glutén, így a kisült sütemény omlós lesz és nem rágós.
Amerikai stílusú kekszek
A csokisak, aszalt gyümölcsösek, de még a zabosak is mind puha vajjal készüljenek: mivel a legtöbb ilyen receptben alaposan ki kell habosítanunk a vajat a cukorral, jobban tesszük, ha előtte hagyjuk szobahőmérsékletre engedni a tömböt. Puha állapotában alaposabban kikeverhetjük, a robotgépnek is könnyebb dolga lesz és a végeredmény, tehát a kisült kekszek állaga is sokkal porhanyósabbá válik.
Házi leveles tészta
Ha már egyszer nekiáll az ember a leveles tészta házi elkészítésének, akkor érdemes azt pontosan, precízen csinálnia. A sikerhez elengedhetetlen például egy igen méretes, masszív, de legfontosabb, hogy hűtőhideg vajtömb. Amikor ezt becsomagoljuk az előkészített tésztánkba, majd elkezdjük a kinyújtás és hajtogatás repetitív folyamatát, mindig oda kell figyelnünk arra, hogy a vaj és egyben a tészta hőmérséklete alacsony maradjon. Különben búcsút inthetünk az impozáns lemezeknek!
Vajas kelt tészta
Az összes kalács, fánk és egyéb nyalánkság, amelynek tésztáját élesztő fűti és gazdag textúráját (többek között) a vajnak köszönheti, puha zsiradékot kapjon. Magába az alaptésztába, jobb, ha nem is tesszük bele rögtön a vajat, előbb, csak a liszt, cukor, élesztő, tej, tojás és só álljon össze, majd, ha már van egy kohézív masszánk, fokozatosan adagolhatjuk bele a puha vajkockákat. Ezek szépen-lassan, de könnyedén beleépülnek majd az egyre fényesebb és levegősebb gombócba, míg el nem érjük a kívánt tökéletes állagot.
Kevert piskóták
Ugyan más tésztáról van szó, mégis ugyanazt az elvet kell követnünk ezek esetében is, mint az amerikai kekszeknél: a cukorral való habosítás elengedhetetlen ahhoz, hogy később, a sütőben kialakuljon majd a muffinok, torták és kuglófok szaftos, könnyed és puha szerkezete. A puha vaj lesz itt is a nyerő!
Vajas sütemények, amelyekért odavagyunk és vissza:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több hasznos konyhai tipp vár rád itt: