Gombócokban Olaszország

A gnocchi, azaz a krumplis gombóc önmagában semmi különös hozzávalót nem tartalmaz, az alaptésztája nekünk is ismerős. Ám nem mindegy, mi kerül a tetejére!

A gnocchi (ejtsd: nyokki) tulajdonképpen az olasz galuska vagy nudli. A krumplis alaptészta szinte minden európai országban megtalálható: ami nálunk a nudli, az az olaszoknál a gnocchi. Különböző vastagságú puha tésztagombócokról van szó, amit az olasz receptek alapján készíthetünk búzadarából, búzalisztből, tojásból, sajtból, burgonyából és zsemlemorzsából. A régi Rómában a hagyományok szerint csütörtökön, azaz Jupiter napján fogyasztották. Különös, de ez a tésztaétel Olaszországban máig nem számít főfogásnak, hanem alternatívát nyújt a levesek (minestre) mellett, így első fogásként (primo piatto) szolgálják fel.

Az olasz trattoriák népszerűségi listáján előkelő helyet elfoglaló tésztaételnek világszerte népes rajongótábora van, hiszen bármilyen más alapanyaggal megállja a helyét. Elkészíthetjük különböző mártásokkal, hozzávalói pedig szinte szezonálisan variálhatók. A legfontosabb azonban, hogy házilag készítsük el ezt a költséghatékony, ám mégis gyors, tartalmas és különleges fogást, hiszen az üzletekben megvásárolható, előre elkészített gombócokkal szemben adalékanyagoktól mentes, könnyű és friss ételt tehetünk az asztalra.

Legújabb receptek

Gluténmentes sajtos rúd

Nagy kedvencünk a sajtos rúd, melynek most a gluténmentes változatát sütöttem meg, ezzel is ötletet adva mindazoknak, aki nem fogyaszthatnak búzaliszttel készült süteményeket.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...