A tej nem drágul, a vaj ára mégis az egekben

A tej ára ugyan nem, ennek ellenére a vajé drasztikusan változik. Utóbbi ára 2023 ugyanezen időszakához képest majdnem 50 százalékos a különbséget mutat.

Az AKI PÁIR (Agrárközgazdasági Intézet Piaci Árinformációs Rendszere) szerint a magyarországi nyers tej országos termelői ára 164, 24 Ft/ kg szerint alakult 2024 júliusában. Ennek ára 7 százalékkal haladta meg 2023 júniusára jellemző adatot. Ezért is érdekes, hogy az ömlesztett vaj értékesítői ára miért mutat drasztikus felívelést.

Egyre drágábban kenjük a vajat kenyerünkre

A vaj ára 2024. 33 hetében 46 százalékkal emelkedett a 2023 azonos hetéhez képest. A teljes tejporé 20 százalékkal, míg a sovány tejporé 7 százalékkal nőtt.

Németország külön említésre méltó, hiszen 69 százalékkal nőtt a vaj értékesítési ára.

A nyers tej azonnali piaci ára Olaszországban és Hollandiában jelentősen emelkedett 2024-ben. Olaszországban a 18–34. hét között 18 euróval 61 euró/100 kg-ra nőtt, míg Hollandiában a 4,4% zsírtartalmú nyers tej ára a 17–33. hét között 15 euróval 52 euró/100 kg-ra emelkedett.

Olaszországban, Veronában 2024. augusztus 19-én a nyers tej piaci ára áfa nélkül 61 euró/100 kg volt, a biotejé 67,5 euró/100 kg, míg a Németországból és Ausztriából származó 3,6% zsírtartalmú nyers tejé 58,5 euró/100 kg, a fölözött tejé 29 euró/100 kg, a tejszíné 359 euró/100 kg, az EU-ból származó tejszíné pedig 355 euró/100 kg volt.

Az adatok szerint, 2024-ben a nyers tej termelői és piaci ára is jelentős változáson ment keresztül Európában, ami az alapanyag drágulását és a tejtermékek áremelkedését jelenti, köztük a vajét is.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Címlapról ajánljuk

Séftippek a legtökéletesebb, soktojásos házi tésztához Jahni Lászlótól, a Kistücsök...

A fejekben az él, hogy a levesekhez, tésztaételekhez nagy macera házi tésztát készíteni, ma már ezért automatikusan a gyári száraz tészta után nyúlunk. A legendás balatoni étterem, a Kistücsök séfje ezzel szemben arra biztat minden főzni szeretőt, hogy bátran álljunk neki frissen kigyúrni a tésztát, mert egy kis gyakorlással gyorsan megvan, az élmény pedig magáért beszél majd.

Nosalty

További cikkek