Vág, szeletel, nyom, reszel – Így lesz más és más íze a fokhagymának

Ha eddig azt hitted, mindegy, hogyan kerül bele a fokhagyma a készülő ételbe, van egy meglepő hírünk! Más és más ízélményt érhetsz el aszerint, hogyan dolgozod fel a gerezdeket.

Különleges alapanyag a fokhagyma, van, aki nagyon nem szereti, és van, aki minden főfogásba belecsempész egy-két gerezdet, a magyar konyhának ráadásul igazi, esszenciális eleme, előszeretettel kerül bele levesekbe, pörköltekbe, húsokra és mártásokba is.

A fokhagyma mennyiségtől és feldolgozástól függően nagyon karakteressé tudja tenni az ételeket, éppen ezért nem árt odafigyelni arra, mennyit használunk, és arra is, hogyan. Főzés előtt érdemes végiggondolni, mennyire szeretnénk, hogy az adott ételben domináljon a fokhagyma íze?

A fokhagymából vágáskor egy allicin nevű vegyület szabadul fel, ez felelős a friss fokhagyma aromájáért (nem mellesleg ez a színtelen folyadék az, ami kitűnő antibakteriális és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik). Minél jobban van felvágva egy gerezd fokhagyma, annál több allicin szabadul fel, és annál inkább lesz érezhető a hagyma jelenléte az ételben.

Elő az éles késekkel!

Ha fokhagymát vágsz, vágj éles késsel, így a fokhagyma aromája nem vész el, szemben azzal, ha életlen késsel nyesegeted szét a gerezdeket. Ebben az esetben a karakteres ízért felelős fokhagymaaroma nagy része a vágódeszkán végzi, nem pedig az ételednek ad finom ízt.

Használj tehát éles kést, mi pedig az ajánljuk, hogy első körben hosszában vágd vékony szeletekre a gerezdet, így a következő körben valamivel egyszerűbb lesz még apróbbá vágni a kis szeleteket. Ha nincs idő pepecselni, a kés élével, határozott mozdulatok segítségével nyomd szét a fokhagymát, és így tedd bele az ételbe, a lényeg így is ki fog főni belőle!

Mit ne tegyél?

„A fokhagymával való visszaélés bűntény. Az öreg, az elégetett, a régen felvágott, a présen átnyomott fokhagyma undorító. A fokhagymával tessék tisztelettel bánni. Úgy vágni, ahogy a Nagymenők című filmben látható [pengével, tizedmilliméter vékonyra]. Ha valakinek jobban tetszik, roppantsa meg a gerezdet a kés lapjával, de senki ne nyomja át présen, mert ami abból kijön, az minden, csak nem fokhagyma.”

Ne préseld!

Ezek a sorok Anthony Bourdain, az Egy konyhafőnök vallomásai című könyvéből származnak, amit pedig az egykori séf mond, nem úri huncutság. Gondoljunk csak bele, préselés közben elveszítjük a fokhagyma értékes külső rétegét (tehát egy elég meghatározó részét veszítjük el a gerezdnek), ami jobb híján a préselő kis fogaira, oldalára tapad egy darabban Ilyenkor arra is figyelnünk kell, hogy egy sütésnél a fokhagyma préselt változatban sokkal könnyebben ég, az égett fokhagyma íze pedig nos... nem jó.

Reszelés

Ha pépesebb formában szeretnéd az ételbe tenni, inkább reszelővel reszeld, így valamivel több marad a héjából. A reszelt fokhagymának nem mellesleg erősebb érezhető az íze egy-egy ételben, így csak módjával, nehogy aztán ne tudjunk a mindenen áthatoló fokhagymaszagtól megmaradni egymás mellett.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...