Vacsora egy főre - mert magadnak is jó jót főzni

Magadra főzni legalább akkora öröm, mint egy új ruhával vagy könyvvel meglepni magad, esetleg csak úgy beesni a moziba, mikor nem is tervezted!

Két fajta főzős ember van: aki szerelemből főz, meg aki muszájból. Persze nem olyan egyértelmű a határ, néha az is szeretné pár napra elkerülni a konyhát, aki amúgy szívesen tölti az idejét a lakás ezen részében. És persze kettő ötvözete is bőven előfordul - valaki számára szórakoztatóan kreatív feladat, ami ráadásul beépül a mindennapi rutinba is, hiszen a népet etetni kell, ugye.

A mogyorószószos ázsiai tészta receptjéért ide kattints

Valahogy én is így voltam ezzel két évig San Francisco-ban: csupa izgalom volt minden nap boltba menni, válogatni a félig ismeretlen alapanyagok között, és kipróbálni csupa új főzési technikát és módszert. Meg hogy őszinte legyek, más választásom nem is nagyon volt - a szabadság hazájában feleségként beengednek ugyan, de munkát már nem vállalhattam - így maradt a "háztartás". És mivel vasalni meg porszívózni mindig is utáltam, maradt a konyha. Két évem alatt nem hiszem, hogy sokszor ettük volna kétszer ugyanazt az ételt - kivéve a sarki thai étterem újragondolt, szaftos pad thai tésztáját, arról képtelenek voltunk lekattanni.

A mogyorószószos ázsiai tészta receptjéért ide kattints

Aztán eljött az a pont, amikor beláttam, hogy a nagy amerikai álmot nem nekem találták ki, kicsit muszáj lesz hazajönnöm, majd pár hónap után ráébredtem, hogy én tulajdonképpen nem is akarok visszamenni. A legtöbb ember életében volt már szakítás a nagy szerelemmel, és ha hihetünk a statisztikáknak, akkor a válást is egyre többen próbálják ki - a számomra legmeglepőbb tapasztalat azonban a konyhához volt köthető. Köztudomású, hogy ilyenkor szabad egész vasárnapokat az ágyban tölteni zokogva, csokit zabálni halomra, új hajat csináltatni, és így tovább, arról azonban nem szól a fáma, hogy mit kezd magával a konyhatündér, ha többé nincs kire főznie.

Nekem talán ez volt az egyik legnehezebb dolog a mindennapokban: visszatalálni a tűzhely mellé, újra beszerezni a milliónyi fűszert, ami az otthagyott lakásomban hegyekben állt, és olyan szeretettel főzni magamra, ahogy azt tettem a másikra. Nem fogok hazudni, legalább három hónapig dobozos kaján éltem, meg melegszendvicsen és mélyhűtött vackokon. Én, aki egyébként A-Z-ig kiolvastam a vásárolt termék összetevőit, igyekeztem csak biot venni, és mindig megterítettem még a reggelihez is, olyan lazán ettem a hideg mekis sült krumplit zacskóból a Nagykörúton kóvályogva, mintha tesiórát ellógó nagyétvágyú kamasz lennék.

A mogyorószószos ázsiai tészta receptjéért ide kattints

Aztán ennek is vége lett, és szép lassan visszataláltam a konyhámba. Az első valódi étel, amit csak magamra főztem, ez a mogyorószószos ázsiai tészta volt - olyan volt, mintha infúziót kaptam volna. Úgyhogy, akár párban, akár pár nélkül, akár egyedül, akár családban - néha főzzetek csak önmagatokra! Van olyan jó érzés, mint lecserélni az egész gardróbot tavasszal, csak sokkal-sokkal olcsóbb!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...