Üvegedény vagy fémtepsi: mikor melyiket használd?

Mikor érdemes üvegedényt használni és mikor fémtepsit sütéshez? Napi tippünkben eloszlatjuk a kételyeket!

Bár helytakarékosabb és költséghatékonyabb választásnak tűnhet, ha egyetlen típusú sütőedényhez ragaszkodsz a konyhádban, a szakértők szerint azonban ez nem célravezető. Ugyan mindkettő mehet a sütőbe, mégis nagy különbség van az üvegedények és a fémtepsik között, és a választás jelentősen befolyásolhatja, milyen lesz az elkészült étel. Íme minden, amit tudnod kell a különböző sütőedényekről:

Almás tepsis palacsinta

Almás palacsinta másképpen, így is finom, érdemes kipróbálni.  Tálaljuk kevés porcukorral megszórva, vaníliamártással vagy fagylalttal. Alma helyett a palacsintát elkészíthetjük: ...

Szaftos feketeerdő-brownie

Egy tepsiben egyesül a fekete erdők aromás cseresznyéje és légies tejszínhabja a brownie gazdag, szaftos tésztájával. Ami pedig ebből a frigyből születik, az kész ámulat, tényleg ...

Mikor érdemes fémtepsit használni?

A fémtepsik jelentik a legjobb választást, ha valami édeset sütsz. A szakértők szerint ez azért van, mert jobban vezetik a hőt, mint az üveg társaik.

Gyorsan felmelegednek és lehűlnek, ami azt jelenti, hogy a sütemények, brownie-k és az egyéb finomságok egyenletesen sülnek a közepükön és a széleiken is.

A piték, amiket alul-felül tészta fog közre, szintén finomabbak lesznek, mert az aljuk jó ropogós lesz, mire a tetejük kellően átsül.

A profi pékek, cukrászok is azért kedvelik a fémtepsiket, mert könnyűek és tartósak, így egyszerűen szállíthatóak, tárolhatóak és cserélhetőek. A derékszögű sarkok miatt pedig szebben vághatók a sütemények tálaláskor egyenletes adagokra.

A brownie fémtepsit kíván!

Ha fémtepsiben sütsz, akkor figyeld meg, hogy az adott darab mennyire világos vagy sötét. A fémtepsik a serpenyőkhöz hasonlóan különböző kivitelben készülnek, a világosszürke darabok alumíniumból készülnek, míg a fekete színűek tapadásmentes bevonattal vannak ellátva.

A sötét, tapadásmentes bevonattal rendelkező tepsikben sokkal gyorsabban barnulnak meg a széleken és az aljukon a sütik, mint a világosabb szürke alumínium változatokban, emiatt a szakmabeliek általában a világosabb felületűeket részesítik előnyben.

Ha csak sötét fémed van, ne bosszankodj: mivel a sütemények a széleken kicsit könnyebben megéghetnek ebben az esetben, használj sütőpapírt, hogy ezt elkerüld.

Míg a fémtepsik fantasztikus választásnak bizonyulnak a legtöbb édességhez, a sós receptek elkészítéséhez már kevésbé alkalmasak. A fém a hosszú sütési idő alatt reakcióba léphet a savas összetevőkkel, és egyáltalán nem tartja meg a hőt, így nem ideális az olyan fogásokhoz, mint a különböző rakott ételek vagy a sült tészták. Itt jön a képbe az üveg.

Mikor érdemes üvegedényt használni?

Az üvegedények szépen mutathatnak az ebédlőasztalnál, de sütisütésre nem alkalmasak. Az üveg rossz hővezető, és emiatt az ebből készült edényeknek tovább tart felmelegedni a sütőben. Az eredmény? A sütemények túlságosan megbarnulnak, túl ropogósra sülhet a szélük, míg a közepük nem sül át eléggé, és a sütőből kivéve összeesnek. Emellett nehezek és törékenyek, így gyakorlati szempontból sem előnyösek, és akár balesetveszélyesek is lehetnek, legalábbis nem olyan kényelmes bennük tárolni vagy szállítani a süteményeket.

A rakottas menjen jénaiba, üvegbe, porcelánba!

Lehet, hogy az üvegformák nem ideálisak az édességekhez, de ne mondj le róluk véglegesen. Az üvegedény lassabban melegszik fel, és jobban megtartja a hőt, ha például lasagnát vagy sajtos makarónit sütsz. Ezekben az esetekben valószínűleg azt szeretnéd, hogy az edény hosszabb ideig forró maradjon - bónuszként a szélek is ropogósak lesznek.

Egyszóval: ha sós egytálételt készítesz, elő az üvegedénnyel! A fémtepsit pedig hagyd meg a brownieknak.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippekért kattints ide:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...