Bár helytakarékosabb és költséghatékonyabb választásnak tűnhet, ha egyetlen típusú sütőedényhez ragaszkodsz a konyhádban, a szakértők szerint azonban ez nem célravezető. Ugyan mindkettő mehet a sütőbe, mégis nagy különbség van az üvegedények és a fémtepsik között, és a választás jelentősen befolyásolhatja, milyen lesz az elkészült étel. Íme minden, amit tudnod kell a különböző sütőedényekről:
Mikor érdemes fémtepsit használni?
A fémtepsik jelentik a legjobb választást, ha valami édeset sütsz. A szakértők szerint ez azért van, mert jobban vezetik a hőt, mint az üveg társaik.
Gyorsan felmelegednek és lehűlnek, ami azt jelenti, hogy a sütemények, brownie-k és az egyéb finomságok egyenletesen sülnek a közepükön és a széleiken is.
A piték, amiket alul-felül tészta fog közre, szintén finomabbak lesznek, mert az aljuk jó ropogós lesz, mire a tetejük kellően átsül.
A profi pékek, cukrászok is azért kedvelik a fémtepsiket, mert könnyűek és tartósak, így egyszerűen szállíthatóak, tárolhatóak és cserélhetőek. A derékszögű sarkok miatt pedig szebben vághatók a sütemények tálaláskor egyenletes adagokra.
Ha fémtepsiben sütsz, akkor figyeld meg, hogy az adott darab mennyire világos vagy sötét. A fémtepsik a serpenyőkhöz hasonlóan különböző kivitelben készülnek, a világosszürke darabok alumíniumból készülnek, míg a fekete színűek tapadásmentes bevonattal vannak ellátva.
A sötét, tapadásmentes bevonattal rendelkező tepsikben sokkal gyorsabban barnulnak meg a széleken és az aljukon a sütik, mint a világosabb szürke alumínium változatokban, emiatt a szakmabeliek általában a világosabb felületűeket részesítik előnyben.
Ha csak sötét fémed van, ne bosszankodj: mivel a sütemények a széleken kicsit könnyebben megéghetnek ebben az esetben, használj sütőpapírt, hogy ezt elkerüld.
Míg a fémtepsik fantasztikus választásnak bizonyulnak a legtöbb édességhez, a sós receptek elkészítéséhez már kevésbé alkalmasak. A fém a hosszú sütési idő alatt reakcióba léphet a savas összetevőkkel, és egyáltalán nem tartja meg a hőt, így nem ideális az olyan fogásokhoz, mint a különböző rakott ételek vagy a sült tészták. Itt jön a képbe az üveg.
Mikor érdemes üvegedényt használni?
Az üvegedények szépen mutathatnak az ebédlőasztalnál, de sütisütésre nem alkalmasak. Az üveg rossz hővezető, és emiatt az ebből készült edényeknek tovább tart felmelegedni a sütőben. Az eredmény? A sütemények túlságosan megbarnulnak, túl ropogósra sülhet a szélük, míg a közepük nem sül át eléggé, és a sütőből kivéve összeesnek. Emellett nehezek és törékenyek, így gyakorlati szempontból sem előnyösek, és akár balesetveszélyesek is lehetnek, legalábbis nem olyan kényelmes bennük tárolni vagy szállítani a süteményeket.
Lehet, hogy az üvegformák nem ideálisak az édességekhez, de ne mondj le róluk véglegesen. Az üvegedény lassabban melegszik fel, és jobban megtartja a hőt, ha például lasagnát vagy sajtos makarónit sütsz. Ezekben az esetekben valószínűleg azt szeretnéd, hogy az edény hosszabb ideig forró maradjon - bónuszként a szélek is ropogósak lesznek.
Egyszóval: ha sós egytálételt készítesz, elő az üvegedénnyel! A fémtepsit pedig hagyd meg a brownieknak.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos konyhai tippekért kattints ide: