Útifűmaghéj, az utánozhatatlan rostforrás

Nemcsak azoknak érdemes enni az útifűmaghéjat, akiknek emésztési problémáik vannak.

Az útifű Nyugat-Ázsiában és Indiában őshonos egynyári növény. Az útifűmaghéj a növény termésének héja, jelentős rostforrás. A héjakat őrölhetik is, hogy gazdag oldható rostot állítsanak elő. Az emésztőrendszerben az oldódó rostok felszívják a vizet, lassítják az ételben található különféle tápanyagok felszívódását és az emésztést.

A vércukorszint szabályozása elengedhetetlen a jó egészséghez. Kimutatták, hogy ha útifűmaghéjat fogyasztunk az étkezés után, lassítjuk általa a vércukorszint emelkedését, mert az útifűmaghéj csökkenti a szénhidrátok felszívódásának sebességét. Az a gélszerű rost, amely akkor keletkezik, amikor az útifűmaghéj felszívja a vizet, fontos szerepet játszhat a „rossz” koleszterin csökkentésében, míg a „jó” koleszterinre nincs hatással. Ennek fontos hozadékai lehetnek az egészségünk tekintetében, mivel a magas „rossz” koleszterin különféle szív- és érrendszeri betegségekkel járhat.

Gyakori, hogy a fogyókúra során az étkezések után is éhesnek érzi magát az ember, és ha elgyengül, egy pillanat alatt teljesen tönkreteheti a jól felépített programot. Mivel a tartós negatív energiamérleg (amikor tartós ideig kevesebb kalóriát fogyasztunk, mint amennyit a szervezet felhasznál) alapvető fontosságú a fogyás szempontjából, az útifűmaghéj magas rosttartalma kiváló eszköz a fogyókúra során. Bebizonyosodott, hogy a fogyasztása segít lassítani az emésztést, és a növeli a teltségérzetet étkezés után.

Fontos rostforrás

Egy teáskanál útifűmaghéj 5 gramm rostot tartalmaz, ami a napi rostigény körülbelül 15% -át teszi ki, és nagyjából 200 gramm párolt brokkolinak felel meg. A szakemberek 14 gramm rost fogyasztását javasolják 1000 kcal-onként. Mivel az alacsony rosttartalmú étrend többek között a szív- és gyomor-bélrendszeri problémák kockázati tényezője lehet, fontos, hogy tegyünk ellene. Naponta 1-2 teáskanálnyi útifűmaghéj elfogyasztásával gyorsan és hatékonyan orvosolhatjuk rosthiányos étrendünket.

Magyaros karfiolpizza

Az elmúlt évek egyik nagy kedvence a karfiolpizza! Egyszerűen elkészíthető és nagyon finom, ezért érdemes egyből dupla adagot csinálni! ;) Nálunk pillanatok alatt elfogyott!

Segíti a bélműködést - de csak ha sok vízzel fogyasztjuk!

Az egészséges bélműködés elengedhetetlen az optimális emésztéshez és a gyomor-bélrendszeri problémák, például a székrekedés és az aranyér elkerülése érdekében. Mivel az útifűmaghéjnak hashajtó hatása is van, elősegíti a rendszeres bélmozgást. Ezért azoknak, akik krónikus székrekedésben szenvednek, kifejezetten ajánlott a fogyasztása.

Jótékony hatása általában akkor jelentkezik, ha 3,5 - 5 grammot 250-500 ml vízzel elkeverve naponta kétszer, étkezés előtt elfogyasztunk. (Az első héten érdemes egy adaggal kezdeni, a második héten pedig jövet a napi 2 adag.) Víz nélkül nem ajánlott megenni, mivel az akár fulladáshoz is vezethet. Az útifűmaghéj gluténmentes, így lisztérzékenyek is beépíthetik az étrendjükbe.

Mielőtt enni kezdenéd az útifűmaghéjat, érdemes egészségügyi szakemberrel konzultálnod.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...