Utasellátó és lacikonyha – Nekünk ez volt a street food

Emlékszel még azokra az időkre, amikor az Utasellátó és a lángosos előtt kígyózott a sor, a hentesnél pedig sült kolbászt ettünk mustárral?

A street food kétség kívül remek dolog, de mi, magyarok már ezt is évtizedekkel ezelőtt feltaláltuk, csak éppen lacikonyhának, Utasellátónak vagy lángososnak hívtuk. Neked melyik volt a kedvenced?

Utasellátó

A fogalommá vált Utasellátó Vállalat idén lenne pontosan 80 éves: 1948-tól szolgálta ki a tömegközlekedéssel utazókat, és gondoskodott a korgó gyomrok elnémításáról. Akár vonatoztunk, buszoztunk, vagy hajóval vágtunk neki az utunknak, nem maradtunk szendvicsek, meleg étel, presszó kávé, sem frissítő italok nélkül.

Rántott húsos szendvics, Traubi és Bambi csábította az utazókat minden Utasellátóban, de igazi innovációnak számítottak a budapesti aluljárókban felállított óriás Utasellátó automaták is.

Lángosos

A sajtos-tejfölös lángos valódi fogalom, a magyar ember utcai étkezésének non plus ultrája. A lángos nagy túlélő, mert azon ételek közé tartozik, amit ugyanúgy szerettünk gyerekként, és változatlanul rajongunk érte még ma is. Néhány évtizede a kalóriatartalom helyett még a sajt púpozására ügyeltünk, és olyan szenvedéllyel ettük a lángost, hogy még a lángossütő is belepirult.

Kedvenc lángosaink:

Retró strandos lángos

A strandos lángos az egy életérzés. Mindenkit érint, nem lehet kikerülni. Olyan, mint az István a király zenéje, akkor is tudjuk, ha utoljára hat évesen hallgattuk, mint a TV maci, akit ...

Lecsós lángos

Aki szereti a lecsót, lángosra téve még finomabb, és nem kell kenyér hozzá. Aki akarja, leszedheti a paradicsom héját. Én deszkán nyújtom ki a tésztát, mert elég könnyen szakadna, ...

Lacikonyha

A lacikonyha, vagyis a sült húsok, a kolbász, a hurka és a pecsenye lelőhelye nagy népszerűségnek örvendett a szocializmus évtizedeiben, de története a Kádár-korszaknál sokkal régebbre nyúlik vissza. Az elnevezés vélhetően a 15. századtól terjedt el, amikor az emberek június végétől, pontosabban László naptól már nem bent a házban, hanem a nyárikonyhában főztek.

A barokkos túlzásokat mellőző lacikonyha sikerét az egyszerű, gyors és finom ételek mellett az alacsony áraknak is köszönhette, de napjainkban is nosztalgiázhatunk, ugyanis a lacikonyhák most is élnek és virulnak.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Bauer Sándor/Fortepan

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...