A kenyér frissességének megőrzése egy mindenki által régóta üldözött álom, az emberek ugyanis már hozzászoktak ahhoz, hogy a kenyér gyorsan megpuhul vagy éppen kiszárad attól függően, miben tartjuk. Nem fogy el két nap alatt a kilós kenyered? Szeretnéd, hogy egy vekni ne csak két napig legyen fogyasztható? Ezekkel a trükkökkel akár egy hétig is kibírja majd az aranybarna cipód!
A kenyér tárolása
Ahány háztartás, annyiféle tárolási szokás. Sok konyhában kihelyezett tárolója van a kenyérnek, amely legtöbbször fából, műanyagból, fémből vagy agyagból készül. Önmagában még nem lesz tartós a kenyér attól, ha dobozba rakjuk, általában zacskóba rakjuk vagy egy konyharuhába tekerjük, de olyan ember is van, aki fóliába csomagolja a megkezdett kenyeret.
- A kenyérnek nem tesz jót a dunsztolódás, egy zárt zacskóban nagyon gyorsan megpuhul, néhány nap után pedig nedvesség hatására penészedni is elkezdhet, ami már egyenes utat biztosít a kukába.
- Afólia jó megoldás lehet, főleg ha a tekerés folyamán hagyunk pár apró rést, amelyen át egy kicsit lélegezni tud a tészta.
- Sokan tiszta konyharuhába tekerik a kenyeret, ez azonban önmagában még nem elég a száradás ellen. Népi praktikák szerinta tartóban tárolt kenyér mellé egy alaposan letisztított zeller gumóját és/vagy egy kockacukrot kell tenni, a zeller elvileg frissen tart, a kockacukor pedig a penészesedés ellen segít.
- Ha egy kenyértartó beszerzésén gondolkodnál, érdemes egy cserépből készült tárolót venni, az agyagból készült edény tartja a legtöbb ideig frissen a kenyeret. Gyorsabb megoldáson gondolkodsz? a konyharuhába csavart kenyeret rakd rá egy fa vágódeszkára, és borítsd rá a sütéshez való római tálad.
Hogyan revitalizálhatjuk a kiszáradt kenyeret?
A következő trükkökhöz egy sütőre lesz szükséged:
- A száraz kenyeret tekerd nedves konyharuhába és tedd a hűtődbe 24 órára. Ha letelt az idő, a 180°C-ra melegített sütőbe tedd be öt percre a kenyeret. Máris sokkal jobb lesz a kenyér, mint azelőtt.
- Mártsd a kenyered hideg vízbe (tényleg csak mártsd, ne hagyd benne sok ideig), majd hagyd felmelegedni a sütőben 10 percig.
- Könnyen megeshet, hogy erről a szintén vizes trükkről eddig nem hallottál: löttyintsfel egy kis vizet a kenyérre és csomagold be jó alaposan, lezárva egypapírzacskóba. Ezután jöhet a sütő, 10-15 percre lesz szükséged a kenyér felfrissítéséhez.
- Ha a szeletelt kenyeredből maradt egy kevés, jöhet a fagyasztós megoldás! Egy jól lezárt zacskóba rakva tedd a jégre a kenyeret, a másnapi reggelihez pedig rakd a pirítóba. A jéghűtőben sokáig eláll a kenyér, nem penészedik meg, a pirítópedig egy pillanat alatt ropogóssá és mégis puhává varázsolja régi kenyerünket.
Mire használhatjuk fel a kiszáradt pékárut?
- A kenyeret, zsemlét és kiflit felkockázva rakjuk olívaolajas serpenyőbe, krémlevesekhez ennél frissebb és finomabb krutont sehol sem találunk!
- A száraz bagett tetejére vagdossunk nyílásokat, öntsünk bele a résekbe fokhagymás vajat és 180°C-on süssük 10 percig a sütőben. Isteni reggelire és vacsorára egyaránt!
Ez is érdekelhet:
Ezeket olvastad már?
Itt a válasz, meddig állnak el a húsok a fagyasztódban!
Nyers húst vásárolni önmagában nem nehéz feladat, kimatekozni viszont, hogy hány napig áll el és meddig tárolható a fagyasztóban, már egy kicsit fogósabb kérdés.
Masszi- Rigó CsillaItt a válasz, mennyi ideig bírják őrölt fűszereid a fiókban
Két féle ember létezik: aki a cserepes fűszernövényekben hisz, és aki minden fűszert szárítva, vagy őrölve vásárol meg a boltban. Hozzájuk szólunk most.
Masszi- Rigó Csilla7+1 étel, amit soha, de soha ne mikrózz!
Sokan elvből megvetik a mikrohullámú sütőt csak azért, mert egészségtelennek tartják. Melyek azok az élelmiszerek, amelyekre rögtön rosszul reagál a mikró? Megmutatjuk!
Masszi- Rigó Csilla5 étel, amit SOHA ne rakj be a fagyasztóba
A fagyasztás nagyon jó módja annak, hogy csökkentsük az élelmiszer-pazarlást, de nem minden ételt lehet jégre tenni. Mutatjuk, miket ne rakj a mélyhűtőbe!
Fenes Gábrielvia:nosalty, fotó:iStock