Utánajártak, miért olyan olcsó a zacskós leves

Tészta és adalékanyagok - ennyiből áll az instant zacskós tésztaleves, mégis nagy népszerűségnek örvend, mert fillérekbe kerül. De miért ilyen olcsó?

Hogy lehet, hogy a tésztás levesek nagyon olcsóak a boltok polcain? - erre a kérdésre próbált válaszokat találni a G7. Talán kevesen tudják, de ezeket a termékeket Kecskeméten egy japán hátterű gyár, a Nissin Foods állítja elő. Ez pont az a cég, amelynek alapítója 1958-ban kitalálta az instant ráment.

A tésztás levesek szinte fillérekért kaphatóak, az átlagár nagyjából200 forint.Ennél olcsóbban és drágábban is lehet kapni. Ha a közepes értéket nézzük, akkor egy gyár körülbelül100 forintértszállítja a levest az áruházaknak.

Általánosságban elmondható, hogy minél olcsóbban készül el a tészta és a por, annál több profit marad a gyártónál.

A portál megkeresett egy élelmiszermérnököt, aki elmondta, hogy ezt a terméket azért szeretik a gyártók, mert nagyon egyszerű. Egy10 dekáslevesnek a90 százalékátadja a tészta a maradék 10 százalék az adalékanyag.

Tésztalevesek házilag:

Japán tésztaleves

Kéthetente összegyűlik az alap, az általunk "szemétlevesnek" hívott alapléhez, amiből leves, mártás, pác stb. készül. Azért hívjuk így, mert más az alapanyagokat a kukába dobná, ...

A levest Kínában a legolcsóbb előállítani, de Magyarországon sem sokkal drágább a gyártás. Egy 200 forintos leves esetében a csomagolás a hozzá kapcsolható anyag- és munkaköltséggel együtt körülbelül 20 forint.

Az instant tésztás levesekből az elmúlt években világszerte összesen már évi 100 milliárd adagot értékesítettek. Hazánk hiába gyártó-nagyhatalom, nálunk kevés instant rámen fogy, 30 millió adagot adnak el egy évben. Ez csak a 44. helyre rak minket a világranglistán. A fogyasztási listát egyébként Dél-Korea vezeti.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...