Utálsz ételt kidobni, ezért megeszed a gyerek maradékát? Így tudnál erről leszokni

Tényleg jobb lesz attól az éhező gyerekeknek, ha kidobás helyett megeszed a gyerek otthagyott fél rántott húsát? Nem, igazából nem.

Téged is úgy neveltek, hogy ételt nem dobsz ki? Megszakad a szíved még egy kenyérhéjcsík után is, a gyerek által hátrahagyott negyed sonkás kifliről már nem is beszélve? De vajon tényleg megéri ezeket az otthagyott falatokat szülőként megennünk, jobb lesz-e ettől az éhező gyerekeknek?

Konyhamalackák

Elnézést a fenti kifejezésért, de tényleg érthetővé teszi, hogy a szülők mivel szembesülnek a gyerekeik étkeztetése során. Otthagyott negyed szendvicsek, fél tányérnyi húsok körettel - nincs az a szülő, akinek ezek láttán ne az jutna az eszébe, hogy bűn kidobni, hiszen más országokban éheznek a gyerekek. Ez persze igaz is (sajnos), de azzal azért legyünk tisztában, hogy attól, hogy mi megesszük a gyerek maradékát, egyáltalán nem lesz jobb az éhező gyerekeknek - az már más kérdés persze, hogy a megfelelő gazdálkodással sokat tehetünk az élelmiszerpazarlás ellen.

Ok, de hogyan mondjunk nemet?

A nemet mondás nem mindenkinek jön zsigerből. Van, aki bátran ellenáll, és van, aki el sem tudja képzelni, hogy valamit vagy valakit visszautasítson. És nem feltétlenül azért, mert sajnálja kidobni a kukába az ételt.A nemet mondás képtelensége mögött igen összetett okok állhatnak.

Az, hogy valaki képes-e nemet mondani, egy korai tanulási folyamat eredménye. A társadalmi, kulturális nyomáson túl egyéni faktorok is befolyásolják mindezt: bólogatunk, mert nem szeretnénk a másikat megbántani, félünk a visszautasítástól, hogy magunkra haragítjuk a környezetünket. Félünk a nyílt konfrontációtól, mert nem vagyunk eléggé biztosak önmagunkban.

Ha megismerjük önmagunkat és a saját határainkat, akkor tudni fogjuk azt is, mit tegyünk, ha maradékot látunk a tányéron. Már előre tudatosíthatjuk magunkban, hogy erre nincs szükségünk, vagy felkészülhetünk úgy is a helyzetre, hogy eleve kevesebbet szedünk magunknak.

Ha mélyére nézünk a kishitűségünknek és megtaláljuk az okát, az segíthet abban, hogy a nemet mondás helyett igeneket mondjunk. Nem a kajára, hanem elsősorban önmagunkra.

Gyakorlati tippek a hétköznapokra

Akármilyen kicsinek is tűnnek a gyerekünk által hátrahagyott falatok, azok bizony extra kalóriákat jelentenek - nem is keveset, amire már nincs szüksége a testünknek. Persze előfordulhat, hogy nem a saját ebédünk után takarítjuk le a gyerek tányérját, hanem ahelyett - ezzel viszont degradáljuk a saját helyzetünket, és garantáltan össze-vissza fogunk csipegetni egész nap, aminek következtében nem lesz egy normális étkezésünk sem. Azt pedig mindannyian tudjuk, és talán tapasztaltuk is, hogy étkezésünk minősége meghatározza az egész napunkat, hiszen a fizikai állapotunk befolyásolja a teljesítményünket és közvetve azt is, hogyan vagyunk együtt a családunkkal, barátainkkal. És ne feledjük, mindazt, amit mi csinálunk az étkező asztalnál, egyúttal a gyerekeinknek is megtanítjuk.

A fentiek elkerülésére próbáld ki az alábbiakat:

  • Tegyél ki egy cetlit a hűtőre: STOP maradék! Minden nap szembetalálkozol vele, így biztosabban rögzül.
  • Mielőtt befalnád az otthagyott sütifalatokat, adj időt magadnak! Tedd félre a kaját és gondold át újra, tényleg arra van-e szükséged, hogy megedd.
  • Vegyél egy nagy levegőt és dobd ki a kukába! Egy kakaós csiga negyede elenyésző összeg ahhoz képest, amit bűntudatként generálsz magadban és amennyi plusz kalóriát elfogyasztasz feleslegesen.
  • Használd fel a maradékot kreatívan, készíts új kajákat!
  • Vágd le a problémás részeket és tedd el későbbre! Egy fél szelet húst még simán tálalhatsz vacsorára körettel vagy szendvicsként.
  • Engedd el azt a gondolatot, hogy ha nem eszed meg a maradékot, kimaradtál valamiből. Nem maradsz ki semmiből, sőt, elkerülted a bűntudatot és igent mondtál saját magadra.
  • Csökkentsd az adagnagyságot és tanítsd meg a gyerekeknek, hogy inkább többször szedjenek kisebb adagot, minthogy aztán neked kelljen bűvészkedned a temérdek maradékkal!
  • Ha házon kívül esztek és nagyok az éttermi adagok, osztozzatok meg a főételeken, egy hamburgert is lehet félbevágva kérni és nem muszáj minden adaghoz sültkrumplit enni.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...