Végtelen variáció létezik smoothie-receptre, egy alapanyag azonban szinte mindegyikben szerepel: a banán. Az oka ennek pofonegyszerű, természetes édességet ad az italnak, az állagát pedig krémessé teszi, miközben rengeteg tápanyagot tartalmaz. Sokan vannak azonban, akik egyáltalán nem, vagy turmixolva nem szeretik a banán ízét, ezért nem élvezhetik a smoothie-k jótékony hatásait. Nekik most itt a megváltás, mert 5 szuperegészséges és finom alternatívát hoztunk a helyére!
A nagyon finom szeműre aprított, már szinte rizsszerű karfiol nagyon jól működik a smoothie-ban, az állagának köszönhetően pedig nem kell nagy teljesítményű géppel rendelkezned. Az íze semleges, és jó krémes lesz tőle az italod. Nagyon jól passzol bogyós gyümölcsök mellé egy kis vaníliaaromával. A lefagyasztott karfiolrózsákat használhatod, de méretükből adódóan nehézségekbe ütközhetsz a turmixolásukkor.
- Fagyasztott főzőtök
A főzőtök szezonja ősszel van, de ha előre lefagyasztasz belőle, az év bármelyik szakában elő tudod kapni egy frissítő smoothie-hoz! Az ital krémes lesz tőle, arról nem is beszélve, hogy ezzel egyszerűen lehet növelni a zöldségbevitelt a nap folyamán. A tökben ráadásul kálium és antioxidánsok vannak, amelyek támogatják az immunrendszert.
Ha fagyasztani szeretnéd a tököt, így csináld: pucold meg, kockázd fel, majd süsd meg, végül pedig fagyaszd légmentesen záródó tárolóban. Egy őszi smoothie-hoz almával és fahéjjal turmixold össze.
- Fagyasztott mango vagy barack
A fagyasztott mango vagy barack íze kevésbé intenzív, a smoothie összetevőjeként azonban a banánhoz hasonlóan működik, édességet és krémes állagot ad az italnak. A legjobban zöld smoothie-ban működnek ezek a gyümölcsök, például fodros kellel és fűszerekkel az édesség miatt, de semmi sem akadályoz meg benne, hogy egy finom, trópusi ihletésű gyümölcsös italt készíts magadnak belőlük. Ha saját magadnak fagyasztod le a gyümölcsöt, arra figyelj, hogy a mango héját távolítsd el, mivel túl kemény.
Az íz és az állag mellett az avokádó élettani hatásai miatt is ajánlott a smoothie-ba. Szinte bármilyen hozzávalókkal párosíthatod a visszafogott ízének köszönhetően, de csokoládéval összekeverve valami fenomenális lesz az eredmény!
Meglepő lehet ezen a listán a cukkinival találkozni, de ha belegondolsz, rengeteg cukkini alapú brownie-recept létezik, de még cukkinikenyeret is lehet készíteni, akkor miért épp a smoothie-ból maradna ki? Ilyen esetben azonban fontos, hogy először hámozd meg a cukkinit, majd hosszában vágd ketté, magozd ki, és csak utána tedd a gépbe. Fagyaszd, mielőtt felhasználnád, így nem kell jeget tenned a gépbe. A cukkinihez jól passzol az áfonya, a kender- és chiamag, valamilyen proteinpor és a magtejek. Tádám, kész is a reggeli italod.
Ezeket olvastad már?
Gránátalma-kalauz: így válaszd ki a tökéletes gyümölcsöt, majd így használd...
Bár az esős, szürke idő nem a kedvencünk, mégis szeretjük a hideg hónapokat, hiszen ekkor van többek között a gránátalma szezonja.
NosaltyMajoránna, a szuperfűszer - elmondjuk, hogyan tárold
Tudtad, hogy a legtöbb szakács a szárított majoránnát részesíti előnyben a friss változattal szemben, és ennek oka van?
Jenei GrétaMinden, amit tudni szeretnél az üde kaporról - ne csak...
Tudtad, hogy a kaprot számtalan testi bajra használják a népi gyógyászatban?
Jenei GrétaItt az elegáns MANDULA szezonja - de miért is érdemes...
Közeleg az év vége, jönnek az olajos magvakkal díszített és készített sütemények, beköszön a mák, a dió és a mandula is, bizony. Utóbbi az évek során kiérdemelte magának a kimondatlan 'elegáns' jelzőt, és nem csak igen húzós ára miatt. Elmondjuk, miért jó néha fogyasztani belőle.
Brecz JuditSzerző: Szász Nóra