Utálod a banán ízét? Így készíthetsz krémes és finom smoothie-t nélküle

Nem szereted a banánt, de szívesen készítenél smoothie-t magadnak? Aggodalomra semmi ok, az alábbi összetevőkkel könnyedén helyettesítheted, és a végeredmény is finom lesz!

Végtelen variáció létezik smoothie-receptre, egy alapanyag azonban szinte mindegyikben szerepel: a banán. Az oka ennek pofonegyszerű, természetes édességet ad az italnak, az állagát pedig krémessé teszi, miközben rengeteg tápanyagot tartalmaz. Sokan vannak azonban, akik egyáltalán nem, vagy turmixolva nem szeretik a banán ízét, ezért nem élvezhetik a smoothie-k jótékony hatásait. Nekik most itt a megváltás, mert 5 szuperegészséges és finom alternatívát hoztunk a helyére!

  1. Karfiolrizs

A nagyon finom szeműre aprított, már szinte rizsszerű karfiol nagyon jól működik a smoothie-ban, az állagának köszönhetően pedig nem kell nagy teljesítményű géppel rendelkezned. Az íze semleges, és jó krémes lesz tőle az italod. Nagyon jól passzol bogyós gyümölcsök mellé egy kis vaníliaaromával. A lefagyasztott karfiolrózsákat használhatod, de méretükből adódóan nehézségekbe ütközhetsz a turmixolásukkor. 

  1. Fagyasztott főzőtök

A főzőtök szezonja ősszel van, de ha előre lefagyasztasz belőle, az év bármelyik szakában elő tudod kapni egy frissítő smoothie-hoz! Az ital krémes lesz tőle, arról nem is beszélve, hogy ezzel egyszerűen lehet növelni a zöldségbevitelt a nap folyamán. A tökben ráadásul kálium és antioxidánsok vannak, amelyek támogatják az immunrendszert.

Őszi smoothie-k

Napindító őszi reggelik, hogy még az esős reggelekben is legyen valami jó. Egy recept egy személyre szól, ha többnek készítetek, akkor emeljétek az adagokat!

Imádnivaló zöld smoothie

Az új munkatársam egy igazi hard-core zöld smoothie fanatikus. Ő mutatta meg, hogy attól még, mert valami zöld és egészséges, igenis lehet finom. A zöld turmixok azért hihetetlenül jók, ...

Ha fagyasztani szeretnéd a tököt, így csináld: pucold meg, kockázd fel, majd süsd meg, végül pedig fagyaszd légmentesen záródó tárolóban. Egy őszi smoothie-hoz almával és fahéjjal turmixold össze.

  1. Fagyasztott mango vagy barack

A fagyasztott mango vagy barack íze kevésbé intenzív, a smoothie összetevőjeként azonban a banánhoz hasonlóan működik, édességet és krémes állagot ad az italnak. A legjobban zöld smoothie-ban működnek ezek a gyümölcsök, például fodros kellel és fűszerekkel az édesség miatt, de semmi sem akadályoz meg benne, hogy egy finom, trópusi ihletésű gyümölcsös italt készíts magadnak belőlük. Ha saját magadnak fagyasztod le a gyümölcsöt, arra figyelj, hogy a mango héját távolítsd el, mivel túl kemény.

  1. Avokádó

Az íz és az állag mellett az avokádó élettani hatásai miatt is ajánlott a smoothie-ba. Szinte bármilyen hozzávalókkal párosíthatod a visszafogott ízének köszönhetően, de csokoládéval összekeverve valami fenomenális lesz az eredmény!

  1. Cukkini

Meglepő lehet ezen a listán a cukkinival találkozni, de ha belegondolsz, rengeteg cukkini alapú brownie-recept létezik, de még cukkinikenyeret is lehet készíteni, akkor miért épp a smoothie-ból maradna ki? Ilyen esetben azonban fontos, hogy először hámozd meg a cukkinit, majd hosszában vágd ketté, magozd ki, és csak utána tedd a gépbe. Fagyaszd, mielőtt felhasználnád, így nem kell jeget tenned a gépbe. A cukkinihez jól passzol az áfonya, a kender- és chiamag, valamilyen proteinpor és a magtejek. Tádám, kész is a reggeli italod.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Szerző: Szász Nóra

Legújabb receptek

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...