Ünnepi szénhidrátcsökkentési tippek

A decemberi ünnepek során csak eszünk és eszünk. Fehérjéből is, zsírból is, szénhidrátból is túl sokat.

Karácsonykor nincs hiány szeretetben, meghittségben, na és persze finomabbnál finomabb ételekben. Mindegy, hogy húsokról, süteményekről vagy köretekről legyen szó, ezek jellemzően általában energiadúsak, mi magunk pedig az ünnepi hangulatra hivatkozva nem igazán tudunk mértéket tartani. Együtt a család, kevesen figyelnek arra, hogy mennyit esznek - különösen vendégségben nem akarjuk megbántani a házigazdát. A lakomák során általában nem válogatunk - fehérjéből, zsírból és szénhidrátból is a szükségesnél többet fogyasztunk. Ebben a cikkben most a szénhidráttartalom csökkentésére adok néhány egyszerű tippet!

Meggyes-joghurtos-diétás sütemény

Egészséges alapanyagokból ehetőt alkotni nem mindig egyszerű. Ez a sütemény pedig annyira jól sikerült, hogy regisztrálnom kellett, lefotóznom és feltöltenem. Egy szelet kb. 100 kcal, ...

1. A legveszélyesebbek a sütik!

  • Sütemények sütésekor búzaliszt helyett például használhatunk valamilyen maglisztet (másnéven pelletlisztet), amelyekről általánosságban elmondható, hogy magas élelmirost-tartalmuknak köszönhetően glikémiás indexük alacsonyabb. Érdemes tudni róluk, hogy folyadékfelvevő képességük nagyobb a hagyományos lisztekénél, ezért több tojást érdemes például a kókuszlisztes süteményhez tenni, különben morzsás, száraz lesz a végeredmény.
  • A karácsonyi szokáseredet szerint ahhoz, hogy a következő évben sok pénzünk legyen, érdemes mákos süteményt enni. A biztos sikerhez készítsünk lisztmentes máktortát - ennek szaftossága a zsiradékon múlik, ha nagyon stílushűek akarunk maradni, akkor mákolajat tegyünk a tésztába.

Diabetikus joghurttorta

Nehéznek tűnik, de mégsem az. Leírni hosszabb, mint elkészíteni ezt a nagyszerű tortát. Az eredeti recept Farkas Vilmostól van, azt alakítottam át epres diabetikussá. Érdemes belevágni, ...

Görög joghurtos torta

Félreértés ne essék, nem a torta görög, hanem a joghurt. Könnyed, frissítő és nem túl édes desszert, melyet nagyon hamar el lehet készíteni, még csak tésztaalapot sem kell hozzá ...

  • A bejglitésztába is csempészhetünk egy kis változatosságot, a tésztájához használjunk részben teljes kiőrlésű lisztet, töltelékét pedig édesítsük szénhidrát- és energiamentes édesítőszerrel. Persze ez utóbbi megoldást minden sütinél alkalmazhatjuk a szénhidráttartalom csökkentése érdekében.
  • Elég tuti megoldások a kevés hozzávalókból, extra gyorsan (sütés nélkül), tészta nélkül is elkészíthető joghurttorták, amelyeket édesítsünk gyümölcsökkel, édesítőszerekkel.

Olvastad már?

Dolce vita az ünnepek alatt

2. A klasszikus köret meg a főzelék

Egyszerű szénhidrát-csökkentési módszer, ha a köreteken módosítunk. Kínáljuk meg a családot a megszokott burgonya- és rizsköret mellett párolt zöldségekkel, friss salátákkal is, akár fele-fele arányban.

Még a szilveszteri lencsefőzelék sem ragaszkodik a liszthez, ha a már megfőtt lencse egy részét kivesszük a fazékból, leturmixoljuk, majd visszaöntjük, és így sűrítjük.

3. Ha sikerült nem megennünk, akkor ne is igyuk meg!

Az ünnepek alatt gyakran még azok is cukros üdítőket isznak, akik ezt egyébként év közben ritkán teszik - ez pedig nem jelent mást, mint sok, gyorsan felszívódó szénhidrátot. Üdítőitalok helyett, ha tehetjük, kóstoljuk meg az energiamentes ízesített vizeket, vagy készítsünk vendégeinknek gyümölcsös teát jó sok citrommal, akár lehűtve is - ezzel a házi szomjoltóval garantált a siker!

A legfontosabb azonban, amit az ünnepi időszakban érdemes fejben tartanunk - nem az evés, nem a mennyiség a lényeg, hanem az együttlét!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...