Nem kell megijedni, senkit nem fogok rábeszélni, hogy az ünnepek alatt kezdjen neki a fogyókúrának, de ha mégis szeretnénk egy kicsit kordában tartani a kalóriákat vagy épp az ősszel megkezdett testsúlycsökkentési programunk derekán járunk, akkor jól jöhetnek az alábbi tippek.
A leves maradhat!
Levesek közül válasszuk az egyszerű híg leveseket - azaz pl. a húslevest, zöldségleveseket. Ha mégis szívmelengető krémlevesre vágyunk, tejszín, tejföl helyett használjunk görög- vagy natúr joghurtot, akár csökkentett zsírtartalmú változatban is. A levesek arra is alkalmasak, hogy étvágyunk egy részét alacsony kalóriatartalmú étellel elégítsük ki - így majd kisebb adagot fogyasztunk a levest követő fogásokból.
Húsokból zsírszegényet zsírszegényen
Húsételeinknél kétféle módon is csökkenthetjük a kalóriákat. Először is válasszunk sovány húsrészeket - szárnyasok közül kedvelt ünnepi szereplő a kacsa vagy a pulyka (fogyasszuk őket lehetőleg kisült zsírjuk és bőrük nélkül), ha sertéshúst terveztünk a menübe, válasszuk a karajt, a combot vagy a szűzérmét.
Másodszor pedig válasszunk zsírszegény technológiákat. Elkészítési módok közül szerintem a legünnepibb az egyben sütés - fűszerezzük húsainkat gazdagon, változatosan, süssük őket kevés zsiradékon (akár sütőzacskóban is), a bundázott, bő zsírban sült változatokat nyugodtan halasszuk későbbre.
Spóroljunk a köreten!
Az egész adag burgonya-, rizs- vagy tésztaköret helyett fél adagban tegyünk a tányérunkra zöldség-alapú köretet. A 2-3-féle burgonya- plusz rizsköret helyett tálaljunk inkább 2-3-féle zöldséges köretet, salátát. Jól illenek az ünnepekhez a sült zöldségek, pl. sült cékla, sült sárgarépa, sütőtök, kelbimbó, édeskömény, gomba stb., és a friss zöldségekből álló saláták is. Ha a salátáinkba almát, körtét, gránátalmát teszünk, öntetéhez különleges ecetet használunk - csak fokozzuk az ünnepi hangulatot.
Nem ördögtől való az sem, ha húsételünk köreteként gyümölcsös mártást is kínálunk - ezeket aztán tényleg könnyű karácsonyi ízvilágúra hangolni. Fűszerezzük őket fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel, egy kevés mézzel. Ne ijedjünk meg ezektől az alapanyagoktól, hiszen bár jellemző tápanyaguk a szénhidrát, értékeik a burgonya, rizs értékeinél alacsonyabbak, glikémiás indexüket az együtt fogyasztott fehérje és zsír (azaz a hús) csökkenti.
Süti nélkül az egész nem ér semmit
Bizony. Ünnep süti nélkül, nem ünnep. Akkor mit tehetünk?
Először is: készítsünk alacsony energiatartalmú sütiket! Ezek legyenektúrós, joghurtos, gyümölcsös sütemények, és használjunk hozzájuk kevesebb cukrot vagy energiamentes édesítőszereket.
Olvastad már?
Top 7 cukormentes ünnepi bonbon
Másodszor is: tartsunk mértéket! Csak azért, mert ünnepi a hangulat, nyugodtan álljunk meg egy szelet süti után - ezt könnyebb akkor megtenni, ha az ebéd részeként, harmadik fogásként fogyasztjuk őket, nem önálló étkezésekként délelőtt vagy délután vagy egész nap folyamatosan.
Harmadszor: tálaljunk ünnepélyesen! Készíthetünk pl. kalóriaszegény túrós-joghurtos pohárkrémeket sok-sok gyümölccsel díszítve, kevés kekszmorzsát, kakaóport, fahéjat a tetejére szórva, garantáltan nem marad el a siker.
Együnk, ne csipegessünk!
Próbáljunk az ünnepi kavalkádban is odafigyelni az étkezésekre, legyen 4-6 (kisebb) étkezés egy nap, ne folyjon össze az ebéd a reggelivel és a vacsorával. Adjuk meg a módját, ne állva kapjunk be egy-egy sütit a konyhából jövet-menet, ne felejtkezzünk meg a reggeliről, fogyasszunk gyümölcsöket, dióféléket tízóraira, uzsonnára.
Talán ez a legnehezebb
Az ünnepek alatt talán a mértéket a legnehezebb tartani. Ilyenkor sokféle étel kerül az asztalra, elkészítjük kedvenceinket - akár többet is egyszerre. Érdemes inkább egy-egy régóta vágyott, kedvelt ételt főfogásnak kitűzni és abból hétköznapi mennyiséget fogyasztani. Az ünnepi hangulatot ne az étel mennyisége, hanem a különlegessége határozza meg!