Ünnepi mínusz kalóriák

A decemberi időszak nyilván nem a legalkalmasabb a fogyókúra elkezdésére, de azért néhány trükköt bevethetünk a kalóriák csökkentésére.

Nem kell megijedni, senkit nem fogok rábeszélni, hogy az ünnepek alatt kezdjen neki a fogyókúrának, de ha mégis szeretnénk egy kicsit kordában tartani a kalóriákat vagy épp az ősszel megkezdett testsúlycsökkentési programunk derekán járunk, akkor jól jöhetnek az alábbi tippek.

A leves maradhat!

Levesek közül válasszuk az egyszerű híg leveseket - azaz pl. a húslevest, zöldségleveseket. Ha mégis szívmelengető krémlevesre vágyunk, tejszín, tejföl helyett használjunk görög- vagy natúr joghurtot, akár csökkentett zsírtartalmú változatban is. A levesek arra is alkalmasak, hogy étvágyunk egy részét alacsony kalóriatartalmú étellel elégítsük ki - így majd kisebb adagot fogyasztunk a levest követő fogásokból.

Húsokból zsírszegényet zsírszegényen

Húsételeinknél kétféle módon is csökkenthetjük a kalóriákat. Először is válasszunk sovány húsrészeket - szárnyasok közül kedvelt ünnepi szereplő a kacsa vagy a pulyka (fogyasszuk őket lehetőleg kisült zsírjuk és bőrük nélkül), ha sertéshúst terveztünk a menübe, válasszuk a karajt, a combot vagy a szűzérmét.

Másodszor pedig válasszunk zsírszegény technológiákat. Elkészítési módok közül szerintem a legünnepibb az egyben sütés - fűszerezzük húsainkat gazdagon, változatosan, süssük őket kevés zsiradékon (akár sütőzacskóban is), a bundázott, bő zsírban sült változatokat nyugodtan halasszuk későbbre.

Spóroljunk a köreten!

Az egész adag burgonya-, rizs- vagy tésztaköret helyett fél adagban tegyünk a tányérunkra zöldség-alapú köretet. A 2-3-féle burgonya- plusz rizsköret helyett tálaljunk inkább 2-3-féle zöldséges köretet, salátát. Jól illenek az ünnepekhez a sült zöldségek, pl. sült cékla, sült sárgarépa, sütőtök, kelbimbó, édeskömény, gomba stb., és a friss zöldségekből álló saláták is. Ha a salátáinkba almát, körtét, gránátalmát teszünk, öntetéhez különleges ecetet használunk - csak fokozzuk az ünnepi hangulatot.

Nem ördögtől való az sem, ha húsételünk köreteként gyümölcsös mártást is kínálunk - ezeket aztán tényleg könnyű karácsonyi ízvilágúra hangolni. Fűszerezzük őket fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel, egy kevés mézzel. Ne ijedjünk meg ezektől az alapanyagoktól, hiszen bár jellemző tápanyaguk a szénhidrát, értékeik a burgonya, rizs értékeinél alacsonyabbak, glikémiás indexüket az együtt fogyasztott fehérje és zsír (azaz a hús) csökkenti.

Tőzegáfonyás szósz

A karácsony hangulatát hozza az otthonodba. Ezt a receptet külön aszalt tőzegáfonyára ajánlom. Ha friss akkor sokkal több cukor és víz kell bele. A fűszerezést ízlésed ...

Süti nélkül az egész nem ér semmit

Bizony. Ünnep süti nélkül, nem ünnep. Akkor mit tehetünk?

Először is: készítsünk alacsony energiatartalmú sütiket! Ezek legyenektúrós, joghurtos, gyümölcsös sütemények, és használjunk hozzájuk kevesebb cukrot vagy energiamentes édesítőszereket.

Olvastad már?

Top 7 cukormentes ünnepi bonbon

Másodszor is: tartsunk mértéket! Csak azért, mert ünnepi a hangulat, nyugodtan álljunk meg egy szelet süti után - ezt könnyebb akkor megtenni, ha az ebéd részeként, harmadik fogásként fogyasztjuk őket, nem önálló étkezésekként délelőtt vagy délután vagy egész nap folyamatosan.

Harmadszor: tálaljunk ünnepélyesen! Készíthetünk pl. kalóriaszegény túrós-joghurtos pohárkrémeket sok-sok gyümölccsel díszítve, kevés kekszmorzsát, kakaóport, fahéjat a tetejére szórva, garantáltan nem marad el a siker.

Együnk, ne csipegessünk!

Próbáljunk az ünnepi kavalkádban is odafigyelni az étkezésekre, legyen 4-6 (kisebb) étkezés egy nap, ne folyjon össze az ebéd a reggelivel és a vacsorával. Adjuk meg a módját, ne állva kapjunk be egy-egy sütit a konyhából jövet-menet, ne felejtkezzünk meg a reggeliről, fogyasszunk gyümölcsöket, dióféléket tízóraira, uzsonnára.

Talán ez a legnehezebb

Az ünnepek alatt talán a mértéket a legnehezebb tartani. Ilyenkor sokféle étel kerül az asztalra, elkészítjük kedvenceinket - akár többet is egyszerre. Érdemes inkább egy-egy régóta vágyott, kedvelt ételt főfogásnak kitűzni és abból hétköznapi mennyiséget fogyasztani. Az ünnepi hangulatot ne az étel mennyisége, hanem a különlegessége határozza meg!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...