A jeles napok, ünnepek idején természetes, hogy mindenki igyekszik kicsit erején felül teljesíteni, ilyenkor helye van a drágább, különlegesebb alapanyagoknak, egzotikusabb ételeknek. Nincs is ezzel baj, ám akkor is tudunk egyedi fogásokat kínálni a családnak és vendégeinknek, ha az anyagi lehetőségeink igencsak korlátozottak. Nem kell rosszul éreznünk magunkat attól, hogy nálunk nem szarvasgombás királyrák kerül az asztalra. Rengeteg nagyszerű fogás készíthető jó árú, minőségi alapanyagokból.
A minőség fontosabb, mint az ár
A minőséget meg kell fizetni, ebben nincs vita. Ha valaminek nem megfelelő a minősége, nem vigasztalhat minket az a tudat, hogy legalább olcsó volt, hiszen amit rá költöttünk, voltaképpen kidobott pénz, ha az elkészült étel nem olyan finom vagy egyenesen élvezhetetlen. Ettől még nem muszáj karácsonykor sem beszereznünk a legdrágább alapanyagokat, inkább próbáljunk megtalálni azokat a minőségi ételeket, amelyekre jó szívvel érdemes egy kicsit többet költeni, mert minden falat megéri az árát. Ilyen például a minőségi hús – nem muszáj a legdrágább bélszínt megvenni a hentesnél, lehet kevésbé nemes részét is választani a marhának, amely kevesebbe kerül, de ugyanolyan magas minőségű. Ha például egy nagyszerű, gazdag marhahúslevest tálalunk fel a családi karácsonyi ebéden, amelybe nem kerül velő, de tele van finom, ízes csonttal és kicsit kevesebb hús kerül bele, senki sem lesz elégedetlen.
A fűszerek titka
Rengeteg olyan fogás van, amiről alapanyagok szintén megvizsgálva kiderül, hogy egyáltalán nem kell hozzájuk kifosztani a drága delikátüzleteket, mert például tele vannak olcsón beszerezhető zöldségekkel, csupán egy-két különlegesebb fűszer teszi őket egyedivé. Az egzotikus fűszerek, paszták ma már általában a szupermarketekben is beszerezhetők és legtöbbször elég kevés kell belőlük. Egy ázsiai currys fűszerpaszta például a hűtőben, jól záródó dobozban évekig eláll és rengeteg adag étel elkészíthető belőle.
De ugyanígy a szilveszteri lencsét is elkészíthetjük indiai ihletésű fűszerekkel is, így csavarva egyet a megszokott ízeken, a hozzávalók ára pedig akár kedvezőbb is, hiszen egy-két fűszert kell csupán beszerezi hozzá, és egy rendkívül ízes ételt főzhetünk belőle, ami magában, vega főételként, de nem csak vegák körében is megállja a helyét, míg lehet a klasszikus lencsefőzelék mellé a család elvárná a malacsültet is.
Ne félj a zöldségektől!
A fent említett lencsefőzelékes példából is kiderül, hogy sokat spórolhatunk úgy is, ha kicsit merünk elvonatkoztatni a húsoktól. Senki sem marad éhen, ha csak egyfajta, de minőségi húsos fogást készítünk, viszont tálalunk mellé többféle, különlegesebb zöldséges köretet vagy főételt. Próbáljunk a zöldségekre ne csak köretként gondolni, használjuk bátran őket: a felkarikázott, balzsamecettel meglocsolt, sajttal megszórt és így ropogósra sütött sütőtök kifejezetten elegáns kiegészítője lehet a sülteknek. De egy egyszerű krumplipürét is feldobhatunk és különlegesebbé tehetünk, ha főtt zellerrel vagy éppen sült fokhagymával kombináljuk. Egy-egy különleges gyümölcs – mint a gránátalma vagy a datolyaszilva –, amiből nem kell sokat venni, elég csak egy-egy darab szintén nagyszerűen feldobják a legegyszerűbb zöldsalátát is. A töltött káposztát is készíthetjük hagyományosan, sok füstölt hússal kísérve és az is nagyszerű, és igencsak pénztárcabarát megoldás, ha a savanyú káposztát dinsztelve, a köretek mellé kínáljuk.
Az ezerféleképpen elkészíthető burgonya pedig úgy lehet a karácsonyi menü egyik legfontosabb kelléke, hogy még csak észre sem vesszük, hogy hányféle formában fogyasztjuk: a már említett, fűszerekkel és más zöldségekkel megbolondított krumplipüré, hercegnőburgonya és a hasselback burgonya mellett készülhet belőle krumpligombóc egy jó pörkölt mellé, de akár gnocchi is például, ami paradicsomos vagy éppen tejszínes szósszal, sajttal kínálva az ünnepi ebéd egyik kedvenc fogása lehet.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezeket olvastad már?
Krémes, édes, egészséges...ez a csodás GESZTENYE!
Az ősz egyik legkedvesebb tevékenysége, amikor vadgesztenyét gyűjtünk a gyerekekkel, aztán mindenféle kedves bábút készítünk belőle. A másik pedig a télhez és a vadgesztenye társához, de nem rokonához, a szelídgesztenyéhez kapcsolódik: a belőle készülő édes és sós ételek nemcsak finomak, hanem egészségesek is. Mutatjuk, miért!
Szekeres DóraMinden, amit a DISZNÓSAJTRÓL tudni kell
A fűszeres, sós, füstölt disznósajt legfinomabb, házi változatait ezekben a téli, hideg napokban találjuk meg a piacokon, és készíthetjük el magunk is. Most megmutatjuk, mi a jó disznósajt titka!
Szekeres DóraHa karácsony, akkor GESZTENYE: ezekben a receptekben használd!
A hazai karácsonyi menüben hagyományosan nem szerepel a gesztenye, de ez a nagyszerű, ízgazdag gyümölcs remekül beilleszthető a karácsonyi alapanyagok sorába, hiszen rengetegféle finomság készíthető belőle.
Szekeres DóraÍgy készül az isteni házi szaloncukor – érdemes nekiállni!
Bár számos helyen a világban készítenek olyan apró édességeket, amiket kizárólag karácsonykor szokás fogyasztani, a karácsonyfára akasztott szaloncukor igazi magyar jellegzetesség. Otthon is elkészítheted, mutatjuk hogyan!
Szekeres Dóra