Ünnepi menü jó áron: pénztárcabarát ötletek a karácsonyi időszakra

A karácsonyi közös, ünnepi étkezések, vendégvárások alkalmával általában igyekszünk különleges, egyáltalán nem hétköznapi ételkölteménnyekkel előrukkolni. Ez így is van jól, de egyáltalán nem kötelező, hogy ezek méregdrága alapanyagokból készüljenek. Mutatunk pár különleges, de pénztárcabarát karácsonyi fogást.

A jeles napok, ünnepek idején természetes, hogy mindenki igyekszik kicsit erején felül teljesíteni, ilyenkor helye van a drágább, különlegesebb alapanyagoknak, egzotikusabb ételeknek. Nincs is ezzel baj, ám akkor is tudunk egyedi fogásokat kínálni a családnak és vendégeinknek, ha az anyagi lehetőségeink igencsak korlátozottak. Nem kell rosszul éreznünk magunkat attól, hogy nálunk nem szarvasgombás királyrák kerül az asztalra. Rengeteg nagyszerű fogás készíthető jó árú, minőségi alapanyagokból.

A minőség fontosabb, mint az ár

A minőséget meg kell fizetni, ebben nincs vita. Ha valaminek nem megfelelő a minősége, nem vigasztalhat minket az a tudat, hogy legalább olcsó volt, hiszen amit rá költöttünk, voltaképpen kidobott pénz, ha az elkészült étel nem olyan finom vagy egyenesen élvezhetetlen. Ettől még nem muszáj karácsonykor sem beszereznünk a legdrágább alapanyagokat, inkább próbáljunk megtalálni azokat a minőségi ételeket, amelyekre jó szívvel érdemes egy kicsit többet költeni, mert minden falat megéri az árát. Ilyen például a minőségi hús – nem muszáj a legdrágább bélszínt megvenni a hentesnél, lehet kevésbé nemes részét is választani a marhának, amely kevesebbe kerül, de ugyanolyan magas minőségű. Ha például egy nagyszerű, gazdag marhahúslevest tálalunk fel a családi karácsonyi ebéden, amelybe nem kerül velő, de tele van finom, ízes csonttal és kicsit kevesebb hús kerül bele, senki sem lesz elégedetlen.

Marhahúsleves

Krúdy-t olvasok éppen, a 'Szinbád gyermekkorá'-t, nyelek nagyokat, amikor a húsleves kerül szóba, nem ritkán - mit mondjak. Alig vártam, hogy legyen méltó alkalom egy valódi ...

Ökörfarokleves

Minden háziasszonynak van saját, tökéletes húsleves receptje, én mindenféle húsból (marhahús, pulykanyak, stb.) így szoktam csinálni. Miután gyönyörű ökörfarok volt a hentesnél, ...

A fűszerek titka

Rengeteg olyan fogás van, amiről alapanyagok szintén megvizsgálva kiderül, hogy egyáltalán nem kell hozzájuk kifosztani a drága delikátüzleteket, mert például tele vannak olcsón beszerezhető zöldségekkel, csupán egy-két különlegesebb fűszer teszi őket egyedivé. Az egzotikus fűszerek, paszták ma már általában a szupermarketekben is beszerezhetők és legtöbbször elég kevés kell belőlük. Egy ázsiai currys fűszerpaszta például a hűtőben, jól záródó dobozban évekig eláll és rengeteg adag étel elkészíthető belőle.

De ugyanígy a szilveszteri lencsét is elkészíthetjük indiai ihletésű fűszerekkel is, így csavarva egyet a megszokott ízeken, a hozzávalók ára pedig akár kedvezőbb is, hiszen egy-két fűszert kell csupán beszerezi hozzá, és egy rendkívül ízes ételt főzhetünk belőle, ami magában, vega főételként, de nem csak vegák körében is megállja a helyét, míg lehet a klasszikus lencsefőzelék mellé a család elvárná a malacsültet is.

Citromos lencsefőzelék

Nagyon szeretjük a lencsefőzeléket, de mindig elfeledkezünk róla, így csak ritkán kerül az asztalra. Akkor viszont annál jobban örül neki mindenki.

Vöröslencse dahl

Tipikus indiai kaja, dahl névre hallgat, és ahány ház, annyi recept. Barátom anyukájától kaptam ezt a verziót, azóta heti rendszerességgel elkészítem. Ami a legjobb, gluténmentes és ...

Hajdinás lencsesaláta

Önmagában is isteni, de akár sült húsok mellé, köretnek is tökéletes választás. Na, meg a lencseáztatással sem kell bajlódni, ugye...

Ne félj a zöldségektől!

A fent említett lencsefőzelékes példából is kiderül, hogy sokat spórolhatunk úgy is, ha kicsit merünk elvonatkoztatni a húsoktól. Senki sem marad éhen, ha csak egyfajta, de minőségi húsos fogást készítünk, viszont tálalunk mellé többféle, különlegesebb zöldséges köretet vagy főételt. Próbáljunk a zöldségekre ne csak köretként gondolni, használjuk bátran őket: a felkarikázott, balzsamecettel meglocsolt, sajttal megszórt és így ropogósra sütött sütőtök kifejezetten elegáns kiegészítője lehet a sülteknek. De egy egyszerű krumplipürét is feldobhatunk és különlegesebbé tehetünk, ha főtt zellerrel vagy éppen sült fokhagymával kombináljuk. Egy-egy különleges gyümölcs – mint a gránátalma vagy a datolyaszilva –, amiből nem kell sokat venni, elég csak egy-egy darab szintén nagyszerűen feldobják a legegyszerűbb zöldsalátát is. A töltött káposztát is készíthetjük hagyományosan, sok füstölt hússal kísérve és az is nagyszerű, és igencsak pénztárcabarát megoldás, ha a savanyú káposztát dinsztelve, a köretek mellé kínáljuk.

Céklatócsni

A szép színű, téli gyökérzöldségből nagyon sok finomság készülhet - most a klasszikus tócsni céklás változatának láttunk neki. Tztatzikivel nagyon finom! :)

Az ezerféleképpen elkészíthető burgonya pedig úgy lehet a karácsonyi menü egyik legfontosabb kelléke, hogy még csak észre sem vesszük, hogy hányféle formában fogyasztjuk: a már említett, fűszerekkel és más zöldségekkel megbolondított krumplipüré, hercegnőburgonya és a hasselback burgonya mellett készülhet belőle krumpligombóc egy jó pörkölt mellé, de akár gnocchi is például, ami paradicsomos vagy éppen tejszínes szósszal, sajttal kínálva az ünnepi ebéd egyik kedvenc fogása lehet.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Krémes, édes, egészséges...ez a csodás GESZTENYE!

Az ősz egyik legkedvesebb tevékenysége, amikor vadgesztenyét gyűjtünk a gyerekekkel, aztán mindenféle kedves bábút készítünk belőle. A másik pedig a télhez és a vadgesztenye társához, de nem rokonához, a szelídgesztenyéhez kapcsolódik: a belőle készülő édes és sós ételek nemcsak finomak, hanem egészségesek is. Mutatjuk, miért!

Szekeres Dóra

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...