Ünnepi gesztenyés meggytorta

E heti gasztrobloggerünk a torták szerelmese. Meseszép, ötletes tortáit bármilyen alkalomra elkészíthetitek – most egy meggyes-gesztenyésbe be is segít a lépésről lépésre fotókkal!

{ GALÉRIA = title:%C3%9Cnnepi%20geszteny%C3%A9s%20meggytorta, 1,2,3,4,5,6,7,8,9 }

A Tortabirodalomban minden a torta körül forog. Tippek, ötletek, dekorációs trükkök egy helyen – hiszen egy ünnepi desszertként felszolgált tortánál különösen fontos a szép külső és az ötletesség a krémes, habos vagy éppen fanyar és tömör ízek mellett. A most következő torta tökéletes választás a közelgő Valentin-napra, de szülinapra vagy akár farsangi záróakkordként is megállja a helyét!

Hozzávalók 12 szeletes, szív alakú tortához:

A piskótához:

  • 5 tojás (közepes vagy nagyobb)
  • 25 dkg kristálycukor
  • 25 dkg liszt
  • 5 evőkanál hideg víz
  • 1 sütőpor
  • 1 csapott evőkanál holland kakaópor

A krémhez:

  • 1 üveg meggybefőtt
  • 2 evőkanál étkezési keményítő (vagy tejszínízű puding)
  • 25 dkg cukrozott gesztenyemassza
  • 8 dl habtejszín
  • 4 evőkanál porcukor
  • 2 csomag zselatin fix

Elkészítése:

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral habosra elkeverjük, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárga masszához hozzáadjuk a vizet, sütőport, lisztet és a kakaóport is.
  2. A tojások keményre vert habjának a felét a géppel eldolgozzuk a masszában, a többit óvatosan beleforgatjuk. Sütőpapírral bélelt kocka tortaformában (kb. 25X25 cm) tűpróbáig sütjük. Amikor kihűlt, két lapba vágjuk.
  3. A meggyet leszűrjük, levét egy lábasban felfogjuk. Kb. 2-2,5 dl meggylevet kell kapnunk. Ebben az étkezési keményítőt (vagy pudingport) sűrűre főzzük és a tűzről levéve még forrón alufóliával letakarjuk. Ezzel elkerüljük, hogy bebőrösödjön. Hagyjuk kihűlni. Mivel a befőtt eleve cukrozott, nem szükséges hozzá pluszcukor.
  4. A habtejszínt 24 órára hűtőbe tesszük, majd felhasználás előtt kb. 15-20 percre fagyasztóba helyezzük. Így szinte biztos, hogy fel tudjuk verni, nem esik össze. A porcukorral és másfél csomag zselatin fixszel habbá verjük.
  5. A gesztenyét összemorzsoljuk és a hab negyedével kihabosítjuk, majd a maradék fél csomag zselatint is hozzáadjuk.
  6. A kihűlt meggyzselét is érdemes géppel selymesre átdolgozni. A három krémet habzsákba töltjük.
  7. A kocka alakú piskótából egy papírsablon segítségével szív alakot szabunk. Az alsó piskótára vékony rétegben meggyzselét kenünk, majd szív alakban elkezdjük a krémekkel betölteni a tortát. A dekoratív megjelenés érdekében egy nagy csillagcsövet választottam kívülre és kb. 3 cm magasan és szélesen töltöttem meg a tortát. Természetesen lehet alacsonyabban és vékonyabb csíkokban tölteni, ekkor sokkal szebb lesz felvágáskor.
  8. A tetejére kerül a meggybefőtt és a maradék tejszínhab, ízlés szerint tovább díszíthető. Aki szereti, tortazselével lezárhatja a tetejét. 6-8 órát hűtjük szeletelés előtt.
  9. Aki növényi habbal szeretné elkészíteni: 5 dl szükséges hozzá, és mivel általában ezek a habalapok cukrozottak és jó a tartásuk, a porcukrot és a zselatint el lehet hagyni a krémből.

Tortabirodalom blogja >>

Tortabirodalom a Facebookon >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...