Ünnepi ÉS egészséges? Így készítsd el idén karácsonyi kedvenceidet - 5 tipp a dietetikustól

A karácsonyhoz mindannyiunknál megszokott ízek és illatok tartoznak. Hogyan alakítsuk át kedvenceinket, hogy ne kelljen lemondani róluk, de az egészségünkre is figyeljünk?

Halételek, egytálételek, sültek, hidegtálak, és sütik - a karácsonyi menü alapkövei. Ha egészségesebbre szeretnék kicsit szabni az ünnepi felhozatalt, akkor sem kell lemondani róluk, szerencsénkre mindegyik ételfajta elkészíthető egészségbarát módon is. Erre gyűjtöttem most nektek össze néhány tippet.

Párolt lilakáposzta almával

Szerintem sokat dob rajta az alma íze, ami a végére szinte teljesen szétfő és átjárja az egész káposztát. A fűszereknek köszönhetően igazán ünnepi köret válik belőle, még a ...

1. Ne csak rántsuk a halat!

A legtöbb családban - ha máskor nem is - karácsonykor biztosan kerül hal az asztalra. Nyugodt szívvel folytathatjuk ezt a hagyományt, hiszen a halakkal értékes fehérjékhez juttatjuk szervezetünket. A húsoknál rendszerint soványabbak, gazdagok szív- és érvédő, gyulladáscsökkentő hatású többszörösen telítetlen zsírsavakban.

Halételek közül jó választás a hagyományos halászlé vagy a gyorsan elkészíthető grillezett, roston sült hal. Ha mégis rántott halra vágyunk, a több deci olaj helyett süssük meg sütőben, sütőpapíron! Ehhez a szokásos módon panírozzuk be a halszeleteket, majd kenőtoll segítségével kenjük le a panírozott felületet növényi olajjal (a művelethez használhatunk olajsprét is).

2. Sültek ízletesen - de zsírszegényen

Nem féljünk a szárnyasoktól, nem repül el velük a szerencsénk! A karácsonyt körbevevő események, ünnepek - mint pl. disznóvágás, szilveszter -, mind-mind megterhelő sertésételekről szólnak: hurkáról-kolbászról, tepertőről és bőrös malacról. Bátran készítsünk szaftos sülteket csirkéből, pulykából, kacsából, vagy akár fácánból. Ha mégis a sertéshúsra esik a választásunk, akkor a soványabb húsrészeket részesítsük előnyben: karajt, combot, szűzpecsenyét. Tartsuk szem előtt, hogy a sültek szaftosságát, ízességét nem csak zsírtartalmuk adhatja, ugyanezt a hatást elérhetjük úgy is, ha fűszeres páclében érleljük, vagy gyümölcsökkel együtt sütjük őket.

3. Zöldségek fűszeresen

Sokat teszünk egészségünk érdekében, ha a húsok mellé tálalt köret nagyobb része zöldség. Téli klasszikus a lila káposzta, amit tovább bolondíthatunk vörösborral, birsalmával, almával, vagy éppen karácsonyi fűszerkeverékkel. De ízletes köretet varázsolhatunk egyszerűen, rövid idő alatt sütőben, sütőpapíron sült zöldségekből is. Fűszerezzük gazdagon az édesburgonyát, a céklát, vagy próbáljunk ki olyan különlegességeket, mint az édeskömény vagy a csicsóka!

4. Nem csak a majonézes saláta lehet ünnepi

Az utóbbi évtizedek vívmánya, hogy karácsonykor hidegtál is kerül az asztalra. Ügyeljünk rá, hogy ne csak majonézes, tartármártásos salátákból, hidegkonyhai készítményekből álljon a kínálat, hanem egészüljön ki növényi olajokkal készült (zöld)salátákkal is! A növényi olajok zsírsavösszetétele kedvezőbb, mint a zsíros tejtermékeké (tejfölé, tejszíné) ráadásul koleszterinmentesek.

5. Spóroljunk a cukorral!

Azt hiszem, ahhoz nem fér kétség, hogy a karácsony alatti és körüli napokban esszük a legtöbb édességet. Éppen ezért fontos, hogy sütijeinkben, tortáinkban mérsékeljük a hozzáadott cukor mennyiségét. A karácsonyi sütemények egy része természetes ízesítőanyagokkal is édessé tehető. A mákos vagy diós tölteléket kiválóan édesíti például a reszelt alma, a kézzel gyúrt kekszekbe tett aszalt gyümölcsök nemcsak édesítenek, de a sütemény rosttartalmát is növelik.

Ha egy kis figyelmet fordítunk a fenti tippekre az ünnepek alatt, máris jobb lesz a közérzetünk, kevésbé lesz megterhelő az előttünk álló időszak!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...