Halételek, egytálételek, sültek, hidegtálak, és sütik - a karácsonyi menü alapkövei. Ha egészségesebbre szeretnék kicsit szabni az ünnepi felhozatalt, akkor sem kell lemondani róluk, szerencsénkre mindegyik ételfajta elkészíthető egészségbarát módon is. Erre gyűjtöttem most nektek össze néhány tippet.
1. Ne csak rántsuk a halat!
A legtöbb családban - ha máskor nem is - karácsonykor biztosan kerül hal az asztalra. Nyugodt szívvel folytathatjuk ezt a hagyományt, hiszen a halakkal értékes fehérjékhez juttatjuk szervezetünket. A húsoknál rendszerint soványabbak, gazdagok szív- és érvédő, gyulladáscsökkentő hatású többszörösen telítetlen zsírsavakban.
Halételek közül jó választás a hagyományos halászlé vagy a gyorsan elkészíthető grillezett, roston sült hal. Ha mégis rántott halra vágyunk, a több deci olaj helyett süssük meg sütőben, sütőpapíron! Ehhez a szokásos módon panírozzuk be a halszeleteket, majd kenőtoll segítségével kenjük le a panírozott felületet növényi olajjal (a művelethez használhatunk olajsprét is).
2. Sültek ízletesen - de zsírszegényen
Nem féljünk a szárnyasoktól, nem repül el velük a szerencsénk! A karácsonyt körbevevő események, ünnepek - mint pl. disznóvágás, szilveszter -, mind-mind megterhelő sertésételekről szólnak: hurkáról-kolbászról, tepertőről és bőrös malacról. Bátran készítsünk szaftos sülteket csirkéből, pulykából, kacsából, vagy akár fácánból. Ha mégis a sertéshúsra esik a választásunk, akkor a soványabb húsrészeket részesítsük előnyben: karajt, combot, szűzpecsenyét. Tartsuk szem előtt, hogy a sültek szaftosságát, ízességét nem csak zsírtartalmuk adhatja, ugyanezt a hatást elérhetjük úgy is, ha fűszeres páclében érleljük, vagy gyümölcsökkel együtt sütjük őket.
3. Zöldségek fűszeresen
Sokat teszünk egészségünk érdekében, ha a húsok mellé tálalt köret nagyobb része zöldség. Téli klasszikus a lila káposzta, amit tovább bolondíthatunk vörösborral, birsalmával, almával, vagy éppen karácsonyi fűszerkeverékkel. De ízletes köretet varázsolhatunk egyszerűen, rövid idő alatt sütőben, sütőpapíron sült zöldségekből is. Fűszerezzük gazdagon az édesburgonyát, a céklát, vagy próbáljunk ki olyan különlegességeket, mint az édeskömény vagy a csicsóka!
4. Nem csak a majonézes saláta lehet ünnepi
Az utóbbi évtizedek vívmánya, hogy karácsonykor hidegtál is kerül az asztalra. Ügyeljünk rá, hogy ne csak majonézes, tartármártásos salátákból, hidegkonyhai készítményekből álljon a kínálat, hanem egészüljön ki növényi olajokkal készült (zöld)salátákkal is! A növényi olajok zsírsavösszetétele kedvezőbb, mint a zsíros tejtermékeké (tejfölé, tejszíné) ráadásul koleszterinmentesek.
5. Spóroljunk a cukorral!
Azt hiszem, ahhoz nem fér kétség, hogy a karácsony alatti és körüli napokban esszük a legtöbb édességet. Éppen ezért fontos, hogy sütijeinkben, tortáinkban mérsékeljük a hozzáadott cukor mennyiségét. A karácsonyi sütemények egy része természetes ízesítőanyagokkal is édessé tehető. A mákos vagy diós tölteléket kiválóan édesíti például a reszelt alma, a kézzel gyúrt kekszekbe tett aszalt gyümölcsök nemcsak édesítenek, de a sütemény rosttartalmát is növelik.
Ha egy kis figyelmet fordítunk a fenti tippekre az ünnepek alatt, máris jobb lesz a közérzetünk, kevésbé lesz megterhelő az előttünk álló időszak!
Ezeket olvastad már?
8 ünnepi húsos étel, ami kevesebb, mint 600 kalóriát tartalmaz
Ki mondta, hogy az ünnepek alatt teljesen el kell szállni a kalóriákkal? Mi most bebizonyítjuk, hogy könnyedén főzhetsz energiaszegényen is finomat.
Liptai Lilla7 abbahagyhatatlan glutén- és cukormentes karácsonyi keksz
A kekszekben az a jó, hogy gyorsan, egyszerűen elkészíthetőek - és egy jól záródó dobozban sokáig kibírják. Készülj előre az ünnepekre - süss mentes kekszeket!
NosaltyEzekbe a diós sütikbe nem kerül cukor, és nem is...
Készíts isteni finom diós édességeket a családnak! Most úgy válogattunk, hogy a karácsony íze is benne legyen a sütikben.
Nosalty5+1 tipp a dietetikustól a karácsonyi pluszkilók ellen
Ünnepi lakoma - és ezzel együtt egészségünk vagy éppen az év során szépen leadott kilók megtartása. Nem könnyű, de nem is lehetetlen kihívás!
Szálka Brigitta dietetikus