Ünnepi csokoládés mandulatorta

E heti gasztrobloggerünk, Chloe, egy finom és egyszerű csokoládés mandulatortát ajánl – készítsétek el ti is, hogy már karácsony előtt ünnepi hangulatba kerüljetek!

Beköszöntöttek a mínuszok, és a táj is hófehérbe borult – mit jelent ez? Hogy végre bűntudat nélkül süthetjük a finomságokat, hisz tulajdonképpen a lakást fűtjük! Azt persze mindannyian tudjuk, hogy a december mindennek, csak a fogyókúrának nem hónapja, de attól még azért ott szokott motoszkálni a lelkiismeret-furdalás a sokadik elfogyasztott sütemény után. Szerencsére mára már sok család tűzi ki célul az egészséges életmódot, azonban ez az adventi készülődésben általában elbukik, hisz hogy lehetne egészséges az, amiben 15 dkg cukor van?Igenis lehet, de ez nem a csodaédesítőszereknek köszönhető (amúgy se együnk olyat, mert méreg), hanem szimplán felfogás kérdése. Lehet, hogy az a 15 dkg (egyébként barna, tehát kevésbé vészes) cukor a sütiben a felszedett kilókhoz vezető út egyik mérföldköve, de ugyanakkor az édesség – ne tagadjuk – igenis örömet okoz. Hivatalosan is, hisz mindenki tudja, hogy a csoki - amivel szintén nem spórolunk ilyenkor - boldogsághormont termel.Az öröm pedig, lássuk be, a legegészségesebb dolog. Legyen az a konyhában eltöltött idő, a sütés öröme, a családunkról való gondoskodás tudata vagy egyszerűen az eredmény elégedett elfogyasztása egy finom kávé mellett. Süssünk tehát sütit, ezerrel! Tökéletes egy nyugis adventi hétvégére ez a belül krémes, felül ropogós csokoládés mandulatorta. Később pedig akár a karácsonyi vacsoraasztalon is megállja a helyét!

{ GALÉRIA = title:Csokol%C3%A1d%C3%A9s%20mandulatorta%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,2,3,4,5,6,7 }

Hozzávalók

  • 20 dkg jó minőségű étcsoki
  • 15 dkg barna cukor
  • 4 ek. víz
  • 17 dkg vaj, feldarabolva
  • 2 dkg őrölt mandula
  • 10 dkg hántolt, szeletelt mandula
  • 3 ek. liszt
  • 5 tojás, szétválasztva
  • késhegyni sütőpor

Elkészítése

  1. Kivajazunk egy 24 cm átmérőjű tortaformát.
  2. Egy lábasban megolvasztjuk az étcsokit. Hozzáöntjük a cukrot, és elkeverjük. Három percig melegítjük, közepes hőfokon, majd hozzáadjuk a vizet. Gyorsan elkeverjük a sercegő, lávaszerű keveréket. Ezután könnyedén elolvad a cukor.
  3. Mikor a keverék homogén, hozzákeverjük a vajat is, és levesszük a tűzről.
  4. A csokis masszához hozzáadjuk a sütőport, a lisztet és a kétféle mandulát. Elkeverjük, majd kitesszük a teraszra hűlni.
  5. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. Behozzuk a teraszról a csokis masszát, és belekeverjük a tojássárgáját. Az egészet óvatosan összeforgatjuk a tojásfehérjével.
  6. A tésztát a kivajazott sütőformába öntjük. 180 fokon 20-25 percig sütjük. Figyeljük a sütőt, mert sütőfüggő, mennyi idő alatt készül el. Akkor jó, ha a teteje felemelkedik és megrepedezik.

Chloe receptjei a NoSaltyn >>

Chloe blogja >>

Chloe blogja a Facebookon >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...