Uniós védelem alá került egyik leghíresebb magyar gyümölcsünk

A makói hagyma, a kalocsai fűszerpaprika, a hajdúsági torma és a tuzséri alma után az újfehértói meggy is az Európai Unió oltalma alá került.

Az újfehértói meggy oltalom alatt álló földrajzi jelzésként való bejegyzésével 65-re emelkedett azoknak a magyar agrártermékeknek a száma, amelyek az Európai Unióban oltalmat élveznek - áll az Agrárminisztérium sajtóközleményében.

Az újfehértói meggyet Nyíregyházától délre termesztik, bordópiros színe, magas cukortartalma és egyszerre édeskés valamint savanykás íze miatt pedig ma ez az egyik legkedveltebb magyar meggyfajta a piacon. A több mint 70 éve alapított Újfehértói Kutató Állomáson elsőként szelektált meggyfajta, az újfehértói fürtös és a később szelektált többi változatának gyümölcse újfehértói meggy néven vált ismertté a magyarok körében és külföldön egyaránt - derül ki a Hello Vidék cikkéből.

Az újfehértói meggy olyan egyedi és területhez köthető minőségi jellemzőkkel rendelkezik, amelyek érdemessé tették arra, hogy az Európai Unió oltalom alatt álló földrajzi jelzésként is elismerje. Az OFJ jelzésű uniós szimbólum jelzi a vásárlók számára, hogy a termék szorosan kapcsolódik földrajzi eredetéhez, egyedi jellemzőkkel bír és egyben uniós oltalom alatt is áll. A jelzéssel ellátott termékek kizárólag a termékleírásban feltüntetett módon, a megadott területen teremhetnek.

Az újfehértói meggy népszerűsítésére minden évben fesztivált rendeznek Újfehértón, a helyi meggyből készült pálinka pedig már 2014 óta oltalmat élvez. Az újfehértói meggy, mint hagyományos és tájjellegű termék 2016-ban elnyerte az Agrárinisztériumtól a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegy használati jogát. Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának keretében további 19 új földrajzi árujelző uniós oltalmára irányuló eljárás van folyamatban, elsősorban a magyar mezőgazdasági termékek és élelmiszerek, valamint a regionális pálinkák köréből.


Ezek az újdonságok is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...