Undorító körülmények uralkodtak egy magyar vágóhídon

Megközelítőleg 28.5 tonna jelöletlen eredetű hús találtak egy Baranya megyei vágóhídon, ahol a kétes eredetű húsok mellett borzasztó körülmények uralkodtak. 

Erősen kifogásolható élelmiszer-higiéniai körülményekkel, valamint súlyos nyomon követési hiányosságokkal szembesültek a Nébih ellenőrei egy Baranya megyei vágóhíd ellenőrzésekor. A szakemberek olyan súlyos higiéniai hiányosságokat állapítottak meg, amelyek miatt azonnali hatállyal felfüggesztették az üzem működését. Ezen túlmenően, a feltárt nyomon követési hiányosságokra, illetve lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejükre való tekintettel 28,5 tonna terméket vontak ki a forgalomból.
Az ellenőrök az üzem egész területén a padozat, a fal, a mennyezet, valamint az eszközök, berendezések erős szennyezettségét tapasztalták, melyet az is tetézett, hogy a darabolásra használt helyiségben nem működtek az eszközfertőtlenítők. Különösen szennyezettek voltak a vágóhíd szennyes-övezeti dolgozói részére kialakított folyosók és helyiségek, ahol még mumifikálódott békatetemeket is találtak a hatóság képviselői.
A helyszíni vizsgálat 6 sertés esetében, a vágóhídi kábítást, szúrást és perzselést követően állapította meg, hogy az állatok jelöletlenek voltak (nem látható rajtuk a jelölőkalapács nyoma), tehát a leölt sertések eredete nem igazolt, továbbá származási dokumentációval sem feleltethetőek meg.
A Nébih az üzem telephelyén, továbbá egy másik, kapacitás hiányában használt, ugyanakkor nem engedélyezett telephelyen – ahol az előállított termékek füstölése, valamint tárolás is történt – mindösszesen megközelítőleg 28,5 tonna jelöletlen, nem nyomon követhető, lejárt fogyaszthatósági idejű, valamint lejárt minőségmegőrzési idejű terméket talált.
A szakemberek a részletezett okok miatt valamennyi terméket azonnali hatállyal kivonták a forgalomból, az élelmiszer- és takarmányláncból. Egyúttal az állati eredetű termékek esetében azok megsemmisítését is elrendelték.
A Nébih a súlyos élelmiszer-higiéniai hiányosságokra való tekintettel azonnali hatállyal felfüggesztette az üzem működését. Az egység az élelmiszer-higiéniai és nyomon követési hiányosságok maradéktalan kijavítása után, a hatóság újabb, kedvező eredményű helyszíni szemléjét követően folytathatta tevékenységét.
Az eljárás folyamatban van, az ügyben milliós nagyságrendű bírság várható.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...