Ezért ne melegítsd soha újra a rántottádat

Amikor épp nincs kedvünk főzni, de kínoz minket az éhség, akkor nagyon egyszerű csak benyúlni a hűtőbe, és újramelegíteni bármit, ami a kezünk ügyébe kerül. Ezt viszont nem minden étellel tehetjük meg. A tojásételekkel például nem ajánlott.

Többféle oka is lehet annak, hogy a nyakunkon maradt néhány főtt tojás. Lehet, hogy túl sokat főztünk elő a tojáskrémhez vagy a Stefánia-szelethez, húsvétkor pedig szinte törvényszerű, hogy megmarad néhány darab. De a háztartásban rántottából és omlettből is maradhat egy kevés, amit nem szeretnénk kidobni. Ilyenkor jó ötletnek tűnhet másnap csak bedobni a maradékot a mikróba, ez viszont közel sem ilyen egyszerű, a tojást ugyanis nem ajánlott elfogyasztani újramelegítve, ennek pedig több oka is van.

Tojásételt soha nem szabadna újramelegíteni

Milyen kockázatokkal jár ez?

Először is, egyes élelmiszerbiztonsági szakértők szerint a tojás újramelegítése megváltoztathatja annak fehérjeszerkezetét, ami kénvegyületek felszabadulásához vezethet.

Ez pedig nemcsak a tojás ízét és állagát érinti – gumiszerűvé és nem túl vonzóvá teszi – , hanem emésztési problémákat is okozhat.

De a tojásban lévő fehérjék nagyon érzékenyek a hőmérsékletváltozásokra is, és az újramelegítésük olyan káros baktériumok elszaporodásához vezethet, mint a szalmonella.

Fokhagymás zöldséges frittata

A világ egyik legegyszerűbb fogása, úgy variáljuk, ahogy kedvünk és hűtőnk tartalma engedi! Amennyire könnyű, annyira látványos is elkészültekor, így biztosan mindenkit levesz a ...

Rókagombás omlett

Többször írtam már nektek gombás fogásokról. Egyrészt mert szezonja van, másrészt mert roppantul imádom. De, hogy ne csak mindig tésztával, vagy rizzsel egyem, kitaláltam, hogy milyen ...

Rántotta és omlett? Ne melegítsd újra!

Különösen a rántotta és az omlett újramelegítése során vehetjük észre, hogy az étel kellemetlen szagot kezd árasztani – de ilyenkor az íze sem lesz az igazi –, amit a benne lejátszódó kémiai reakciók okoznak.

Ha pontosabbak akarunk lenni, a tojás újramelegítésével egy hidrogén-szulfid nevű vegyület képződik, aminek a szaga ismerős lehet, ha főztünk már túl tojásokat.

Ez a kénes szag nemcsak az étvágyunkat veheti el, de annak a jele is, hogy a tojások jelentős kémiai változásokon mentek keresztül. Ezek pedig befolyásolják az étel minőségét, illetve azt, hogy mennyire biztonságos a fogyasztása.

Végül, de nem utolsósorban, a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint a tojások nem megfelelő kezelése és újramelegítése könnyen élelmiszer-eredetű betegségekhez vezethet. A tojás a baktériumok táptalaja lehet, ha nem tárolják vagy melegítik fel megfelelően, az újramelegítés pedig veszélyes szintre emelheti ezeket a baktériumokat. Így előfordulhat, hogy valamilyen ételmérgezést okoznak: a tünetek az enyhe gyomorpanaszoktól a súlyos, orvosi ellátást igénylő betegségig terjedhetnek.

Hogyan fogyasszuk biztonságosan?

Szóval, mit tudunk tenni, ha mégis szeretnénk megenni a megmaradt tojásételeket?

Nos, a legbiztonságosabb megoldás az, ha egész egyszerűen hidegen fogyasztjuk el az ételt.

Az olyan tojásos fogások, mint a quiche vagy a frittata, hidegen vagy szobahőmérsékleten fogyasztva is finomak lehetnek.

Quiche lorraine egyszerűen

A francia szakácskönyvek dugig vannak jobbnál jobb pitékkel, ezek ősanyja pedig nem más, mint a quiche lorraine. Ez az omlós tésztájú, sós töltelékű piték legegyszerűbb verziója, nem ...

De ha mindenképpen ragaszkodunk a melegítéshez, óvatosan tegyük: használjunk alacsonyabb hőfokozatot, de biztosítsuk, hogy a tojások belső hőmérséklete elérje a 74 celsius fokot, hogy elpusztítsa a potenciális baktériumokat. Alternatív megoldásként pedig felhasználhatjuk a maradék tojást olyan ételekben, amelyek nem igényelnek újramelegítést, például tojássalátákban vagy szendvicsekben.

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Legújabb receptek

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...