Sokak makacs módon ragaszkodnak a napi legalább egy meleg étkezés fenntartásához – hogy ez a neveltetés vagy a táplálkozás-egészségügyi hiedelmek miatt van, az most mindegy is – annak ellenére, hogy bizonyos helyzetekben abszolút előnyösebb nem vesződni a hőmérséklet macerálásával. Egyes ételek ugyanis (felépítésük vagy alapanyagaik miatt) sokat veszítenek egy esetleges újramelegítés során. Mindegy, hogy mikróval vagy serpenyővel próbálkoznánk, az alábbi esetekben inkább ne tegyük, inkább élvezzük őket hidegen, mert úgy is lehetséges.
Nézd meg galériánkban az újramelegítésre nem alkalmas ételeket, kattints a receptekért a képre!
Ezeket az ételeket nem érdemes újramelegíteni
Előre bekevert tészták
A tészta (annak ellenére, hogy milyen szerény és egyszerű étek) igen kényesen viselkedik, ha az állagáról van szó. Mivel annyira oda kell figyelnünk már a főzés során is, hogy ne legyen túl puha, jobb, ha elhagyjuk az újramelegítését, mert ez csak további puhuláshoz, sőt, szétmálláshoz is vezethet. Az előre beszószozott tésztát alakítsuk át egyfajta hideg salátává, ha pedig frissen, melegen fogyasztanánk ebédre, ne keverjük össze a mártással, hanem mindig annyit főzzünk ki, amennyi el fog fogyni.
Töltött zöldségek
Mivel ezeknek a paprikáknak, padlizsánoknak és cukkiniknak épp az a lényege, hogy „hajóként”, kivájva, húsos/zöldséges/gabonás töltelékkel és aranybarna sajtbevonattal kerülnek a tányérra, kár lenne, szinte pazarlás, az újramelegítés során széttrancsírozni őket egy serpenyőben. A sütő sem a legjobb opció: itt fennáll a kiszáradás veszélyes, továbbá simán lehet, hogy a zöldség közepe továbbra is hideg marad.
Combok, szárnyak
Egy egyszerű szelet húst gyerekjáték újramelegíteni, azonban az olyan komplexebb, szó szerint összetettebb részeket, mint a comb vagy a szárny, már nem lehet annyira játszi könnyedséggel felhevíteni. Sebaj, szedjük le egy villával a húsrészeket a csontokról, majd keverjük salátához, tésztához vagy szendvicskrémhez, de egyszerűen egy kis savanyúsággal és kenyérrel is belapátolhatjuk.
Édes felfújtak
Minden, ami rizskoch, máglyarakás vagy stíriai metélt, melegen a legfinomabb. Nemcsak azért, mert ilyenkor jönnek át legerőteljesebben az ízek, hanem azért is, mert ezen fogásoknál fontos a texturális különbözőség, magyarán, a szaftos és ropogós komponensek egymással viháncoló ellentéte. Újramelegítve sajnos ezt már nem fogjuk megkapni, valamint a hűlés során az egész „szerkezet” tömörül, szárad, így az egyetlen dolog, amit másnap tehetünk, hogy egy kis plusz lekvárral, hidegen fogyasztjuk el a maradványokat.
Fasírtok
Mind az egyben, mind a kis falatokként-gombócokként sütött fasírtok rosszul viselik a melengetést. Belsejük rideg marad, miközben külsejük túlzottan pirulni kezd: nem egy szerencsés játszma ez, mindegy, hogy húsos vagy zöldséges fasírozottról beszélünk. Szerencsénkre, a pogácsák és vagdaltak hideg fogyasztása nemcsak lehetséges, de élvezetes is: kenyérre fektetve, zsemlébe pakolva, egy laktató majonézes- vagy üdítő zöldsaláta társaságában a legjobb reggeli/tízórai/ebéd/uzsonna/vacsora válhat a fasírtokból.
Ha újramelegíteni nem is, megfőzni mindenképpen megéri ezeket a finomságokat:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos konyhai tippekkel gazdagodhatsz: