Veszélyesek lehetnek az újrahasznosított PET-palackok

Egy új kutatás szerint az újrahasznosított műanyagból készült PET-palackok is károsak lehetnek az egészségre a bennük megtalálható vegyszerek miatt. Nemcsak az üdítős üvegekkel, de a papír és műanyag keverékéből készült kávéspoharakkal is probléma lehet.

Egy nemrég megjelent kutatás szerint az újrahasznosított PET-palackokból több vegyi anyag kerülhet az italokba, mint a teljesen újonnan legyártott verziókból – derül ki a Napi.hu cikkéből. A Brunel University London kutatói 150 vegyszert találtak, melyek az újrahasznosított műanyagokból oldódtak bele az üdítőkbe, ezek közül 18 anyag mennyisége a megengedett határérték felett volt. A szakemberek szerint a káros anyagok az újrahasznosítási folyamat során kerülnek bele az anyagba, a megoldást a palackok mellőzése mellett egy szupertisztítási folyamat jelenthetné, amely három lépcsőben tisztítaná ki a régi műanyagokat.

A leghatékonyabb megoldás a PET-palackok használatának mellőzése, illetve a szuperisztítás lenne

A PET műanyagfajta az egyik legtöbb esetben használt műanyag kiváltképpen az élelmiszeriparban, több száz év alatt bomlik le, széleskörű használata miatt pedig ez az anyag adja a felhalmozódott hulladék egyik legnagyobb részét. Egy uniós irányelv szerint 2030-ra a PET-palackoknak legalább 30 százalékban újrahasznosított anyagból kell készülniük, éppen ezért szükséges mihamarabb megoldást találni a most felmerült problémára.

Bár eddig az újrahasznosítás során a régi PET-palackok is alapos tisztítás után lettek másodlagos nyersanyaggá, az új, háromlépcsős rendszer annyira hatékonyan tudná fertőtleníteni az anyagot, hogy az szinte már olyan lenne, mint a „szűz”, vagyis az újonnan előállított PET-palack.

Ahogy az a Napi.hu cikkéből kiderül, nemcsak a PET-palackok, de a műanyaggal bélelt papír kávéspoharak is egészségügyi kockázatokat rejtenek magukban: napi három, ilyen típusú pohárból való fogyasztás során több tízezer mikroműanyag darabot nyelhet le az ember, melyek a meleg folyadék hatására oldódnak ki a poharakból.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...