Veszélyesek lehetnek az újrahasznosított PET-palackok

Egy új kutatás szerint az újrahasznosított műanyagból készült PET-palackok is károsak lehetnek az egészségre a bennük megtalálható vegyszerek miatt. Nemcsak az üdítős üvegekkel, de a papír és műanyag keverékéből készült kávéspoharakkal is probléma lehet.

Egy nemrég megjelent kutatás szerint az újrahasznosított PET-palackokból több vegyi anyag kerülhet az italokba, mint a teljesen újonnan legyártott verziókból – derül ki a Napi.hu cikkéből. A Brunel University London kutatói 150 vegyszert találtak, melyek az újrahasznosított műanyagokból oldódtak bele az üdítőkbe, ezek közül 18 anyag mennyisége a megengedett határérték felett volt. A szakemberek szerint a káros anyagok az újrahasznosítási folyamat során kerülnek bele az anyagba, a megoldást a palackok mellőzése mellett egy szupertisztítási folyamat jelenthetné, amely három lépcsőben tisztítaná ki a régi műanyagokat.

A leghatékonyabb megoldás a PET-palackok használatának mellőzése, illetve a szuperisztítás lenne

A PET műanyagfajta az egyik legtöbb esetben használt műanyag kiváltképpen az élelmiszeriparban, több száz év alatt bomlik le, széleskörű használata miatt pedig ez az anyag adja a felhalmozódott hulladék egyik legnagyobb részét. Egy uniós irányelv szerint 2030-ra a PET-palackoknak legalább 30 százalékban újrahasznosított anyagból kell készülniük, éppen ezért szükséges mihamarabb megoldást találni a most felmerült problémára.

Bár eddig az újrahasznosítás során a régi PET-palackok is alapos tisztítás után lettek másodlagos nyersanyaggá, az új, háromlépcsős rendszer annyira hatékonyan tudná fertőtleníteni az anyagot, hogy az szinte már olyan lenne, mint a „szűz”, vagyis az újonnan előállított PET-palack.

Ahogy az a Napi.hu cikkéből kiderül, nemcsak a PET-palackok, de a műanyaggal bélelt papír kávéspoharak is egészségügyi kockázatokat rejtenek magukban: napi három, ilyen típusú pohárból való fogyasztás során több tízezer mikroműanyag darabot nyelhet le az ember, melyek a meleg folyadék hatására oldódnak ki a poharakból.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...