Már megint maradék húsleves? 3 tipp!

Jönnek a végtelen húsleves napok az ősszel, mit tegyünk, hogy meg ne unjuk?

Volt mostanában néhány olyan nap, amikor szakadt az eső, szürkeség volt, úgy éreztem, a gyereket kerülgeti a megfázás, és egyáltalán, itt az ideje egy kis házi húslevesnek. A mi konyhánkban gyakori vendégek az ázsiai ízek, ezért a mélyhűtőben elraktározott húslevesemről gyakorlatilag miden átmenet nélkül dőlt el, hogy ázsiaivá alakul. Ez a jelenség sem új keletű felénk: imádom a klasszikus húslevest, de néha unalmas, és másra vágyom. Ebben hű társakra leltem, a családom levesimádó csapat, és a két és féléves is van annyira vagány – vagy inkább kíváncsi – , hogy bármit hajlandó megkóstolni, bár persze nem mindig ízlik minden. Így aztán a húsleves átalakítóshow-ba megy, és mindig más-más arcát mutatja meg.

Ha a hangulat olaszos, akkor a leves rizsalakú tésztát kap, konzerv darabolt paradicsomot (mindig van a spájzban), friss bazsalikomot, kevés oregánót és reszelt parmezánt. Ha kicsit pikánsabb ízeket szeretnék, akkor jön az ázsiai verzió chilivel, gyömbérrel, halszósszal, korianderrel és citrommal. Ha inkább görögös a napi hangulat, akkor jöhet egy kis kapor, spenótlevél, citromlé, némi morzsolt feta és egy kevés főtt rizs betétként.

Sokszor már szinte külön kihívás, hogy mit változtassak a levesen. Volt, hogy mexikói leves lett belőle, kevés lime lével, chilivel, római köménnyel és tortilla chipsszel, de ennél sokkal nagyobb változáson is átesett, és az talán az egyik legsikeresebb csirkehúslevesem volt. Az amerikai konyha ismeri a bizarrul hangzó, ámde annál laktatóbb és ízletesebb csirkekrémlevest. Ehhez tényleg nem sok minden extrára van szükség, csak egy kis kukoricakeményítőre, némi tejszínre és a húslevesre. Behabarjuk a levest, esetleg egy löttyintésnyit adunk hozzá a hűtőben árválkodó fehérborból, felforraljuk, és ha akarjuk, még turmixolhatunk is rajta egyet. Petrezselyem a tálaláshoz, és kész az őszi leves, utána már csak egy jó almáspite hiányzik.

A húslevest azonban nem csak megváltoztatni lehet, hanem használni is, egész más ételekhez, alapléként. A maradék zöldséget és a húst egy kis tormával vagy almaszósszal megesszük, a levet pedig rizottóhoz használjuk, vagy sültek alá párolóléként. Annyi meg annyi recept kíván alaplevet, hogy másodpercek alatt találunk felhasználási lehetőséget.Nem kell szégyenkeznünk, bizony van olyan, hogy megmarad az étel. Viszont annál nagyobb érdem, ha okosan, ügyesen, más ízeket hozzáadva egy teljesen új fogást készítünk a régiből.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...