Újra terítéken a minőség!

Tegnap ünnepélyes keretek között mutatták be a 2014-es évre szóló Henri Gault és Christian Millau kiadványt, egyúttal átadták az Év legjobbjai és az Aranyszalag díjakat is.

A Gault Millau kalauzt Henri Gault és Christian Millau, az élelmiszerkritikus-író páros hozta létre 1965-ben aGuide Michelinnyomán. Ez a rendszer azonban rendkívül szigorúan bírálja el az éttermeket: 10 pont alá egy jó étterem nem mehet. A kalauz rendkívül fontosnak tartja az alapanyagok minőségét, tisztaságát. A minősítés jelzése a szakácssapka: a fekete a hagyományos francia konyha jele, a vörös a megújuló konyháé. Így ír róla a wikipedia, és úgy gondolom felesleges is lenne tovább ragozni, mit is rejt a név és valójában mi a küldetése a kalauznak.

Hazánkban először 2012-ben jelent meg Molnár B. Tamás főszerkesztésében.

„Étkezési kulturánk az utolsó pillanatban van, ha nem az utolsó utániban”- ez állt a 2007-es Kulináris Chartában, amit egy hét alatt több mint százan írtak alá közéleti szereplők, teljesen különböző világnézeti oldalakról.

Kijelentette azt is, hogy ami a negatív folyamatokból visszafordítható, azt vissza kell fordítani. Az érdektelenség nagy vizéből aztán kis szigetek emelkedtek ki - a minőség szigetei. Nyilvánvaló, hogy ennek a nem kis munkának főszereplője pont a Gault&Millau étteremkalauz és Molnár B. Tamás.

Molnár B. Tamás

Az elmúlt két év legfontosabb eredménye - az úgynevezett „gasztroforradalom” -, kitört Budapestről. Nem lehet elsiklani afelett a tény felett, hogy vidéken is megjelentek a jó szívvel ajánlható éttermek.

A mustrából kiderül: pillanatnyilag jóval több helyet lehet találni országszerte, mint az előző év azonos időszakában. A könyv szerint jelenleg több mint 30, nemzetközi viszonylatban is elismert étteremmel büszkélkedhetünk.

Sokan hallottak már a Stílusos Vidéki Éttermiségről, akik egymással kapcsolatot teremtve alkotnak egy figyelemre méltó csapatot. A szigetek tehát összekapcsolódtak, közös nevezőjük pedig a minőség. Szóba került még egy igen fontos dolog, ez pedig a színvonalas szakácsképzés, ha úgy teszik „hálózati műhelymunka”, aminek hála a szakma korcsosulása orvosolva van, azaz megtorpant.

Az év legjobbjai >>>

Összességében pozitív irányt vett az ország gasztronómiai élete, a negatív folyamatok úgy tűnik, mégis megállíthatók, sőt, vannak, amik már most 180 fokos fordulatot vettek. A mostani kiadványban először esik szó a street foodról is, aminek fellendülése valószínűleg szintén ezen kezdeményezések hozománya.

A díjátadón megtudhattuk, kik az év legjobbjai, és azt is, hogy kik érdemelték ki az Aranyszalagot, amit a Magyar Gasztronómiai Egyesület a kimagasló minőségű gasztronómiai termékeknek ítél oda.

Az Év étterme díjat az encsi Anyukám mondta, a három legmagasabb, tizenhetes pont- számot, valamint három-három szakácssapkát az Onyx, a Costes és a Zóna érdemelte ki.

Ennek fényében ajánlom hát mindenkinek a Gault&Millau 2014-es kiadványát, hogy a számára legmegfelelőbbre találjon rá a 398 étteremből, 518 szállodából, 161 borászatból, 650 borból, és nem utolsósorban a legkiválóbb alapanyagokból.

Az Aranyszalaggal díjazottak >>>

Még többet a Gault&Millauról >>>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Vegán hamburgerzsemle

Ha a hamburgert egy új szintre szeretnénk emelni, akkor ideje házilag készíteni a bucit. Illetve most az érzékenyeknek is kedvezünk, ugyanis egy tej- és tojásmentes buci receptet hoztunk.

Címlapról ajánljuk

Érkezik az omlós, lekvárral pufira töltött hókifli, minden ünnep kedvence

A hókifli bármilyen alkalomra megfelelő választás, porcukorral bevont külseje miatt azonban karácsonykor jön el igazán az ideje. Szinte elképzelhetetlen nélküle az ünnepi asztal, még a legkritikusabb vendéget is egyből elvarázsolja. A hókifli készítése egyszerű, így bárki nekiláthat, aki egy kis ünnepi hangulatot szeretne csempészni az otthonába. Ezúttal viszont lekvárral is megtöltöttük!

Kristyán Fanni

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...