Újra divatba jön a századforduló kedvenc magyar itala

A brandyfogyasztás napjainkban már nem csak az idősebb korosztály kiváltsága. Most visszatért egy régi kedvenc, amit már csak nosztalgiából is imádni kell.

Hagyományteremtő útra indul a „nemes” magyar borpárlat, a brandy

A brandy-ről sokunknak egy hatalmas bőrfotelben üldögélő, a kandalló mellett csendben szivarozó és öblös pohárból az italt kortyolgató idősebb úriember jut eszünkbe, valahonnan a múlt századból. Ez a berögzült kép azonban egyre inkább eltűnőben van, hiszen a brandyfogyasztás napjainkban már nem csak az idősebb korosztály kiváltsága - egyre több minőséget kedvelő, céltudatos modern férfi és nő választja a magyar brandy-t egy-egy gourmet vacsora zárásaként.

A világ legősibb párlatát alkimisták fedezték fel a Közel-Keleten az örök élet elixíre után kutatva. A bort először melegítették, majd a párolgás közben keletkezett gőzt felfogták - így született az első desztillált borpárlat. Hazánkban már Károly Róbert korában (14. század) alkalmazták a technológiát.

Magyar brandy akkor és most

Akárcsak a franciáknál, a brandy nálunk is kedvelt ital volt, elsősorban a polgári arisztokrata körökben. Egyetlen szalonból sem hiányozhatott, és békebeli kávéházaink italkínálatában is szerepelt. A brandy a 20. századi magyar irodalom olyan meghatározó szereplőinek adott ihletet mint pl. Ady Endre, Kosztolányi Dezső vagy éppen Móricz Zsigmond.

A magyar brandy később a Lánchíd történetével is összefonódott: 1949-ben a Lánchíd 100. születésnapján került először palackba a Lánchíd Brandy, mely hatalmas népszerűségnek örvendett akkor is a minőségi italt kedvelők körében. Az ital most, 70 évvel később megújult külsővel és gazdag ízvilággal tért vissza a köztudatba, hogy a Lánchíd 170. születésnapján ismét meghódítsa a minőséget és a kifinomult eleganciát kedvelő magyarok szívét.

„A magyar brandy történelmünk része, komoly eszmei értékkel bír, így nem hagyhattuk, hogy feledésbe merüljön ez a nemes ital” – árulta el Gulyás Csaba, a Zwack párlatszakértője.

A Lánchíd brandy alapját egy 7 éves prémium francia borpárlat adja, melyet tölgy- és gesztenyefa-hordókban érlelnek. A tradicionális receptet a mai kor ízlésének megfelelően megújították, csokoládés ízvilágát a háttérben vanília gazdagítja, teavirág és gesztenyeméz illatával pedig könnyed eleganciát sugall.

A brandy, mint életstílus

Széchenyi Krisztián, a Széchenyi-család egyenes ági leszármazottja szerint a brandy reformjához egy életstílus is társul:

“Úgy gondolom, hogy a kézműves sörök nagy divathulláma mellett újra érvényesülni fog a minőségi magyar brandyfogyasztás kultúrája is. Ahogy felmenőim számára, úgy a modern férfi számára is fontosak a hagyományok és a klasszikus értékek, akár viselkedésről, akár stílusról van szó. Ez a férfi kifinomult, gondosan ügyel a tökéletes szabásra, a tökéletes fazonra és a minőségi alapanyagokra, legyen szó akár egy parfümről, egy zakóról vagy az italról, amivel a barátaival koccint.”

A Lánchíd brandy a fenti életérzéshez társulva éleszti újra a brandyfogyasztás tradícióját.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...