Így tárold a retket és újhagymát, hogy friss maradjon az ünnepig

Az újhagyma és a retek nem maradhatnak le az ünnepi asztalról, gyakran már jó előre beszerezzük őket húsvét előtt. Ilyenkor pedig felmerül a kérdés: hogyan tarthatjuk frissen a zöldségeket a nagy napig?

Sonka, kalács, torma, újhagyma, retek: ezek nélkül nem tudnánk elképzelni a húsvéti lakomát, az biztos. Most a kötelező ételek közül a zöldségekre fogunk koncentrálni, pontosabban arra, hogyan őrizhetjük meg azok friss, harsanós és roppanós állagát, üde ízét, ha jó előre bevásároltunk. Akinek lapul a konyhájában pár csokor retek és újhagyma, az jól figyeljen, jönnek az okos tippek, amelyekkel húsvétig kitart majd a vásárfia!

Így tárold a retket és újhagymát, hogy friss maradjon az ünnepig

A retek

Ha kint hagyjuk a kis piros retkeket szobahőmérsékleten, hajlamosak megpuhulni: ilyenkor elveszítik roppanós állagukat, kívülről ráncosak, belülről pedig vizesek lesznek. Még akkor is, ha sötétben, a kamrában hagyjuk őket, megtöppedhetnek.

Az egyik legfontosabb tárolási szabály, hogy hagyjuk rajta a szárat és leveleket a zöldségen: ettől tovább tart majd a frissesség.

Tegyük a csokrokat a hűtőszekrényünk alsó, zöldségtárolásra alkalmas fiókjába, és ha teljesen biztosra akarunk menni, helyezzük a zöldséget egy újra felhasználható fagyasztózacskóba. Nem kell lezárni a tetejét, mert akkor bepenészedhet a retek, azonban a zacskóban nedves környezet alakul ki, amelyben vígan eléldegélnek a kis piros gumók, akár több napig is.

Az újhagyma

Szintén hasonló a történet az újhagymával: a hideg környezetet kedveli, így ezt is tároljuk a hűtőben, az alsó fiókban. Nem kell zacskóba tenni, mert a zsenge, zöld végei könnyedén bepunnyadnak, ilyenkor nyálkásak lesznek, és kellemetlen, fanyar aromát vesznek fel.

Egyik végéből se vágjunk le a hagymából: a gyökérrész és az esetleg elszáradt zöld szárrész is maradjon, ez ugyanis a hosszú frissesség kulcsa.

Sültretek-saláta

A sült reteknek nagyon más íze van a nyers zöldséghez képest: sokkal karakteresebb, kissé diós beütése lesz. Ha még nem próbáltad, akkor ne várj tovább!

Húsvéti őzgerinc minden jóval

Várjuk húsvétkor vendégeinket ezzel a klasszikus őzgerinccel: az ünnepi ízek csak úgy tobzódnak benne, ráadásul jó előre elkészíthető, így kiváló előétel lehet az olyan ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több csodás húsvéti recept vár:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...