Ezeket az élelmiszereket tartsd otthon, ha kevesebb húst ennél

Sokan fogadják meg év elején, hogy csökkentik a saját vagy egész családjuk húsfogyasztását, vagy egyenesen megpróbálkoznak a vegetáriánus vagy vegán életmóddal. Most adunk pár ötletet, hogy milyen alapanyagokat érdemes beszerezni hozzá, hogy ne váljon gyorsan unalmassá a dolog.

Az, hogy új évet nyitunk a naptárban, lehetőséget teremt arra, hogy belefogjunk valami újba. Sokan szőnek ilyenkor új terveket, hoznak meg döntéseket, amelyeket több-kevesebb sikerrel igyekeznek is betartani. Ilyenkor indulnak el a nagy fogyókúrák, életmódváltások és fogadkozások. Az, hogy ezeket aztán sikerrel véghez is vigyük, elengedhetetlen a gondos tervezés és felkészülés.

A veganuary elnevezésű nemzetközi kezdeményezés azért indult, hogy próbáljunk meg az év első hónapjában vegán vagy legalább húsmentes étkezést folytatni, ezzel segítve a környezetünkön, és esélyt adva magunknak, hogy kialakítsunk egy új szokást, megismerjünk új ízeket, elkészítési módokat, amik aztán akkor is a hétköznapjaink részévé válhatnak, ha később vissza is térünk a húsevéshez.

Ha te is úgy döntöttél, hogy idén megpróbálsz több zöldséget enni, sőt beiktatsz az egész család életébe teljesen vega vagy vegán napokat, jó hírünk van. Nem lesz nehéz, sőt egyenesen könnyű lesz a dolgod, a titok csupán annyi, hogy fel kell készülnöd egy kicsit. Ehhez adunk ötleteket.

8 vegán egytálétel - mert nem kell mindig húst enni

Alapélelmiszerek, ha belevágsz a húsmentes életbe

Minden életmódbeli változtatás alapja, hogy az ember előre tervez, ami lehet, hogy az elején kicsit több idővel és ráfordított munkával jár, de hidd el, ha mindig lesz a konyhában néhány alapélelmiszer, amiből könnyen elkészíthetsz valami zöldséges finomságot, könnyebben le fogsz tudni mondani a húsos fogásokról.

A konzervek nem ördögtől valók!

Az, hogy egészségesebben, több zöldséges ételt beiktatva, vagy egyenesen vega, sőt vegán étrendet folytatva étkezik valaki, nem jelenti azt, hogy feltétlenül mindent frissen a piacról beszerezve, az utolsó összetevőig maga készít el. Számos olyan étel van, amihez nyugodtan használhatunk kész hozzávalókat, nem lesznek ettől egészségtelenebbek. Persze, jó ha a chilis babot például szárazbabból készítjük el, de nem mindenki tervez annyira előre, hogy egy nappal előbb beáztatja hozzá a babot, és nincs is feltétlenül ideje hosszan előfőzni. Tökéletes választás ilyenkor az előfőzött, sótlan konzerv bab használata, mint ahogy a napérlelte, csodás házi paradicsomszósz sem minden családban emelhető le korlátlanul a kamrapolcról. Bár már télen is kaphatunk paradicsomot, igazán jó paradicsomszósz ezekből nem készíthető, használjunk nyugodtan helyette konzerv, üveges szószt vagy zúzott paradicsomot.

Ha hüvelyesekből, paradicsomból, jó minőségű pestóból, ízesített pasztákból betárazunk egy hónapra előre, nyert ügyünk van, rengetegféle zöldséges fogáshoz használhatjuk őket, ragukban, sült zöldségek mellé, tésztaszószokhoz, rakott zöldségekhez tökéletesek.

Vegán bolognai

Sokféle megoldás van arra a neten, hogy a bolognai szószt vegánosítsa az ember, de ha engem kérdeztek, a füstölt tofus az igazi. Ezzel lehet ugyanis leginkább megidézni a hús gazdag és ...

Pesto rosso mandulával

A pesto egy igazi multifunkciós hozzávaló a konyhából: kenhetjük kenyérre, ehetjük tésztával, de húsokat is ízesíthetünk vele. Ez a vörös pesto meg annyira pazar, hogy ha egyszer ...

A mélyhűtő kincsei

Ahogy a konzervek megkönnyítik a mindennapi főzést, úgy a fagyasztót is nyugodtan pakoljuk tele zöldségekkel, sőt magunk is előkészíthetünk különböző porciózott adagokat, amiket csak elő kell kapni egy-egy vacsorához. Ugyanígy fagyaszthatók a különféle vega fasírtgolyók is, amiket előre begyúrva be tudunk tárazni a fagyasztóba.

Sütőtökös curry

Ez a sütőtökös-csicseriborsós egytálétel úgy keletkezett, hogy rengeteg sütőtök volt otthon, amit rokonoktól, ismerőstől kaptam további szíves felhasználásra. Egy idő után a leves ...

Vegán zöldségleves

Noha a zöldséglevesek általában húsmentesek, sose árt, ha van a tarsolyunkban egy megbízható vegán alaprecept, amit bármikor megfőzhetünk, és alaplének is nagyszerű. Ezt a változatot ...

Vegán chilis bab

A chilis bab az egyik legegyszerűbb és legfinomabb egytálétel, amit lehetetlen megunni. Természetesen ezt is tökéletesen el lehet készíteni vegán módra, ráadásul az a legjobb benne, hogy ...

Leveskocka és fűszerpaszta

Ha attól tartasz, hogy zöldséget enni egy idő után rém unalmas, gondolj az thai, vietnami, indiai vagy közel-keleti konyhára, amelyekről aztán nem mondható el, hogy ízeikben egyhangúak lennének. Párolt zöldséget és jégsalátát enni valóban nem lehet heteken át, de ilyet senki se kért tőled. Bátran használd az ízfokozóktól és tartósítószerektől mentes levesalapokat, amikkel gazdagabbá teheted nemcsak a krémleveseket, de a ragukat is, a különböző egzotikus fűszerpaszták pedig évekig elállnak a hűtőben, egészen kicsi kell belőlük és ha azokkal párolsz vagy pirítasz össze zöldségeket és például tofut, pillanatok alatt fullos ebédet vagy vacsorát varázsolhatsz.

Csicseripörkölt

Íme a mi ultimate csicseriprököltünk! Ha vegán vagy, ha nem, ha unod a húst, ha nem, érdemes kipróbálni, mert nagyszerű fehérjeforrás, az íze pedig csodálatos! Akárcsak egy jó ...

Pad thai tofuval egyszerűen

A pad thai az egyik kedvenc tésztafélém, de az éttermekben túl drágának találtam, ezért elkezdtem kísérletezni egy otthoni verzióval. A hozzávalókat legolcsóbban a Lidl-ből lehet ...

Magok, pelyhek és mindenféle kiegészítők

Ahogy a divatban is, a főzésben is rengeteg múlik a kiegészítőkön. Egy egyszerű saláta vagy sült zöldség egyetlen kiegészítőtől olyan kulináris csúcsteljesítménnyé válhat, ami mellé eszébe sem jut az embernek, hogy kéne bármilyen húsos fogás. A jó zöldségételek titka, hogy magukban annyira ízgazdagok és érdekesek, hogy nemcsak tápértékükben, hanem összetettségükben is kielégítik az embert, és főételként is megállják a helyüket. Ehhez gyakran nem kell más, csak egy-egy meglepő kiegészítő, amiről lehet nem is gondolnánk elsőre, hogy illik a fogáshoz. Ilyenek például a diófélék és mindenféle olajos magvak, amik durvára aprítva a legtöbb zöldség mellé szórva nagyszerű ropogósságot adnak az ételnek, és nem utolsó sorban egészségesek is. De a friss és az aszalt gyümölcsök is remekül érvényesülnek nemcsak a saláták mellett, hanem számos sütőben sült zöldség mellett, sőt a hagyományos rizsköretben is.

Hófehérke saláta Bulgáriából

A bolgárok tzatzikije, amit a kapor és a dió tesz különlegessé, hideg, nyári uborkalevesük, a tarator saláta-változata. Eredetileg kígyóuborkával készül, de így szerintem ezerszer ...

Vitaminbomba vérnarancsos saláta

Engedd el a fantáziád! Tegyél zöld leveleket, uborkát, bébispenótot és/vagy rukkolát a tál aljára. Erre jöhet az energiabomba avokádó, színezőnek piciny paradicsomok, lila hagyma, ...

Napraforgómagos cukkinifasírt

Ha nem szeretnénk (és én most a kánikulában nagyon nem szerettem volna :)) olajban sütni, tepsiben is elkészíthetjük, de ez esetben adjuk a masszához 1-2 evőkanál olívaolajat. Miután ...

A chilipehely feldobhatja a krémleveseket, de a csodásan gazdag mogyoróvaj is olyan kiegészítő, ami extra krémességet és ízt ad, és bátran használhatjuk ázsiai fogásokban, pirított zöldségek mellé, levesekbe keverve, de desszertekben is.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...