Újévi szokások a nagyvilágban - Van, ahol az sem mindegy, mit viselsz a ruha alatt

Az olaszok piros fehérneműt viselnek, a görögök az óráikkal babrálnak, az angolok ajtót nyitogatnak. Így köszöntik az újévet Európában.

Nemcsak nekünk, magyaroknak vannak szilveszteri és újévi hagyományaink, hanem Európában minden nemzetnek megvannak a maga jól bevált babonái.

Angliában éjfélkor, amikor az óra elüti az első gongot,kinyitják a ház hátsó kijáratát, hogy kiengedjék az óévet, és a 12. gongszónál pedig a bejárati ajtót kitárva, beengedik az újévet.Az angolok az óévben nem írnak a következő évi határidőnaplóba, és az új naptárat sem akasztják ki január 1-nél hamarabb, mert úgy tartják, balszerencsét hoz.

Amint éjfélt üt az óra,a görögök magukhoz ragadják az óráikat, és felhúzzák őket, hogy szerencséjük legyen egész évben. De január elsején nemcsak az újévet, hanem Szent Vazult is ünneplik, aki ugyanúgy, mint nálunk a Mikulás, ajándékokkal pakolja tele a gyerekek cipőit.

Az olaszok újév beköszöntével a fejük fölé néznek, hogy megszabaduljanak a régi terhektől, és szó szerint az ablakon teszik ki a régi dolgokat, amitől meg akarnak szabadulni. De az öltözködést sem hagyják ki a szilveszteri babonákból! Szilveszterkor piros fehérneműt viselnek, hogy szerencséjük legyen, majd éjfél után 12 szőlőszemet majszolnak el.

A svédek nemcsak karácsonykor, hanem szilveszterkor is ajándékoznak. Újév előtt egy jelképes ajándékot,gyertyát adnak egymásnak, mivel úgy tartják, így örömet és fényt csempészhetnek egymás otthonába. Újévkor rizspudingot is főznek, amibe 1 szem mandulát rejtenek - aki megtalálja, szerencsés lesz az újévben.

Bulgáriában amint éjfélt ütött az óra, 1-2 percre leoltják a villanyt és szabad a csók! Ezután megeszik a házigazda újévi tortáját, amit nem ajánlatos gyorsan falni, ugyanis pénzérmét is rejthet a tortaszelet, és akihez ilyen sütemény kerül, egész évben mellé szegődik a szerencse.

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...