Tippjeink, hogy januártól TÉNYLEG többet és egészségesebben főzz otthon

Az újévi fogadalmak között általában magasan vezet, hogy elhatározzuk, egészségesebben, tudatosabban fogunk étkezni. Nincs több este tízkor leadott kajarendelés, a kisboltban megvásárolt mikrós vacsora és mirelit pizza! Mutatjuk, milyen alapélelmiszereket szerezz be, hogy tényleg be is tudd tartani a fogadalmad.

Sokan gondolják úgy, hogy a feszített munkatempó miatt, azért mert egyedül élnek, nem szeretnek sokat pepecselni a konyhában, vagy épp nem otthon étkeznek a nap folyamán, nincs értelme renderesen főzni, inkább rendelnek valamit vagy a készételek széles választékából válogatnak. Nincs azzal semmi baj, ha az ember időről időre lelazul és pizzát rendel vagy bedob egy mirelit vacsorát a sütőbe, de egyrészt anyagilag is jobban járunk, ha a saját főztünket esszük, másrészt nincs is jobb, mint a saját ízlésünkre szabott, jó minőségű ételeket készíteni.

Házimenza rovatunkban épp az otthoni, házias és egyszerűen elkészíthető fogásokhoz adunk rendkívül sok ötletet, most pedig azt mutatjuk meg, mik azok az alapanyagok, amiket érdemes beszerezni havonta előre, hogy aztán kedvünkre variálhassuk a kedvenc ételeinket.

Tervezz!

Először is készíts egy listát a kedvenc ételeidről, a legjobb, ha rögtön tematizálod is őket: húsos ételek, krumplis kedvencek, tészták, zöldségek, levesfélék stb. Utána pedig gyűjtsd össze alapanyagszinten, hogy mire is lenne szükséged nagyobb mennyiségben. Az is nagyszerű, ha listát írsz, mihez is lenne kedved a következő egy-két hétben, és a száraz hozzávalókat nyugodtan vedd meg előre.

Nem kell napi étlapot gyártani, de egy minimális előre gondolkodásra szükség van, hisz nem biztos, hogy lesz időd vagy kedved munka után a boltba szaladgálni egy-egy hozzávalóért, nem beszélve arról, hogy a kedve is nagyobb az embernek, hogy összeüssön valami finomat, ha csak a kamrát és a hűtőt kell kinyitnia hozzá.

Tárazz be zöldségekből!

A legtöbb zöldség egy modern hűtőszekrény zöldségtartó rekeszében akár két hétig is frissen eláll, így nem kell napi szinten boltba szaladgálni, vegyél nagyobb mennyiségű gyökérzöldséget, krumplit, sütőtököt, zellert, amelyek rengetegféleképp variálhatók, és biztos nem romlanak majd rád a következő két hétben.

Mindig legyen otthon mirelit zöldborsó és kukorica, ezek számtalan ételben felhasználhatók. Sőt, mivel a friss brokkoli ára és minősége sokszor nem a legmegfelelőbb, jó ha van egy-két csomaggal fagyasztottan is, beledobhatod ázsiai levesekbe, currykbe, használhatod tejszínes rakottakban, de húsok mellé is szuper.

Sütőtökös Alfredo

Az év elején sokan érezzük úgy, hogy kötelességünk kezdeni magunkkal valamit, például nagyobb figyelmet szentelni az étrendünknek, és eleget is tenni az újévi fogadalmaknak. Igaz, ez a ...

Hús, hús, hús

Szép dolog kétnaponta a hentesnél indítani a napot, és mindig azonnal fel is tálalni a kedvenc húsos fogásokat a családnak, de nincs azzal semmi baj, ha a húsokat mindig a fagyasztóból szedjük elő. Ha mindig van otthon jó minőségű darált hús, csirkecomb vagy épp egy levesnek való aprólék, amit gyorsan kiolvaszthatunk, a lehetőségek tárháza gyakorlatilag végtelen.

Ragù alla bolognese

Ragù alla bolognese, avagy bolognai ragu. Ugyancsak egy "ahány ház, annyi szokás" recept, de az biztos, hogy szuper állagát és finom ízét a zöldséges alaptól, na meg a lassú, kíméletes ...

Régimódi chilis bab

A jól ismert darált húsos verziónál régebbi a kockázott húst tartalmazó chilis bab - de érdemes így is kipróbálni, a régi verzió ugyanis sokkal tovább fő, és ízesebb, rusztikusabb, ...

Konzervek és szárazanyagok

Érdemes a kamrapolcokat feltölteni bab- és paradicsomkonzervekkel, és ha van otthon száraz lencse, főleg a vörös változata, nyert ügyünk van: a vöröslencse húsz perc alatt puhára fő, nem kell áztatni sem, a babkonzerveket pedig bármikor felhasználhatjuk egy jóféle chilihez, vagy gyors minestronéba is kerülhetnek. Ugyanígy vegyünk rizst, bulgurt és kuszkuszt, vagy éppen quinoát, hiszen ezekből változatos köretek készíthetők, jó ha van otthon legalább kétféle durumtészta, amiből egy gyors olaszos vacsora összedobható és ne feledkezzünk meg egy-egy kiló lisztről és cukorról sem, még ha nem is szándékozunk nagy sütisütésbe kezdeni, alapvető fontosságú, hogy legyen belőlük otthon valamennyi.

Vöröslencse dahl

Tipikus indiai kaja, dahl névre hallgat, és ahány ház, annyi recept. Barátom anyukájától kaptam ezt a verziót, azóta heti rendszerességgel elkészítem. Ami a legjobb, gluténmentes és ...

Krémek, paszták és társaik

Sokszor írtunk már arról, hogy attól, hogy nem akarunk készételeket enni, nem jelenti azt, hogy mindent a két kezünkkel kell a legelső összetevőtől kezdve elkészítenünk. Természetes, hogy nem állunk neki egy hétköznap friss pestót gyártani (sőt, tésztát gyúrni) a vacsorához, mikor kaphatók ezeknek jó minőségű bolti változatai, használjuk nyugodtan őket. Jó ha van otthon néhány alap fűszerkeverék, krém és akár egzotikus fűszerpaszta, amit sokféle ételben használhatunk, a legtöbb ráadásul sokáig eláll a hűtőben még felbontás után is.

Pestós tagliatelle

A pestó sokáig mumus volt nálam, aztán egyszer csak megszerettem. Még szerencse, hogy attól, hogy egyszer rámondom valamire, hogy nem szeretem, máskor, amikor lehetőségem adódik rá, ...

Falafeltallérok tahiniszósszal

A falafel hagyományosan csicseriborsóból készült fasírt vagy golyó, általában humusszal és zöldségekkel tálalják pitában, de más köret mellé is fogyasztható.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Pofonegyszerű tippek arra, hogyan tartsd be a száraz januárt

Már egy hónapnyi teljes alkoholmegvonás is sokat segíthet az ember egészségén – éppen ezért egyre többen választják azt, hogy az új évet négy hétig alkohol nélkül kezdik. A száraz január egyre népszerűbb, de senki nem állítja, hogy könnyű lenne betartani, még most sem, amikor a korlátozások miatt nem lehet beülni sehova egy italra. Az alábbi tippek segítségével könnyebben kibírhatod a hónapot akár egy csepp alkohol nélkül is.

Stuth-Nagy Niki
Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...