Sokunknak nagyszabású és sokszor irreális újévi fogadalmai és tervei vannak. Ilyen például, hogy lefogyunk 20 kilót, minden héten négyszer járunk sportolni, egészségesen étkezünk, több időt töltünk a családdal, kevesebbet a munkahelyen – és még sorolhatnánk, a sor szinte végtelen.
Beavatlak titeket a pontos haditervbe, hogy én 2018-ban hogyan fogom a fogadalmaimat véghez (v)inni. Fogadjunk, hogy ezek közül ti is be tudtok tartani legalább három pontot!
1. Többet kóstolni
A boriskola hasznos, de mindenki egyetért abban, hogy a leghasznosabb mégis csak az, ha az ember sokat kóstol. Az igazi, katarktikus borkóstolós sikerélményt nekem az jelenti, amikor a számban érzem az egyes tételek közötti különbségeket és jól eltalálom az aromajegyeket. Szeretek nálam sokkal tapasztaltabbakkal kóstolni, mert (még) kell a külső kontroll. Egyszerűen biztosra kell mennem, hogy nem csalnak meg a receptoraim, és hogy valóban vajas popcorn vagy ananász íz érzetét kelti a korty, és nem csak az örökké sóvárgó, éhes testem küld táplálkozásra buzdító jeleket.
2. Minőségi pezsgőfogyasztás a hétköznapokon is
Hiszek benne, hogy a pezsgőnek nem csak ünnepek alkalmával, hanem az egyszerű hétköznapokon is ott van a helye az asztalon. Egy kis buborék a jó napokat még jobbá teszi, a rosszakat pedig megszépíti. Champagne-hoz képest Magyarország még gyerekcipőben jár a pezsgőkészítésben, de egyre több az ügyes pezsgőpincészet. Ráadásul a borászatok is sorra érdeklődnek a borkészítéstől eltérő, sok kihívást és még több anyagi ráfordítást igénylő pezsgőkészítés technológia mesterfogásainak elsajátítása iránt. Itthon a tanulási folyamat elején vagyunk, de már most vannak jól sikerült, nemzetközi szinten is elismert tételek, amelyek abszolút alkalmasak a buborékokkal való ismerkedésre. A tervek szerint idén a pezsgőnek több önálló Bornapló bejegyzést is szentelünk.
3. Rendszeresíteni a bortúrákat
A bor jó, a túra jó. Ha együtt van a kettő, még jobb. Főleg azért, mert mindenki maga döntheti el, hogy a szóösszetétel melyik szavára erősít rá jobban. Magyarországon szerencsések vagyunk, mert 22 borrégió közül válogathatunk. Mindegyiknek megvannak a maga szépségei, főként ha nyitott szemmel, füllel és szívvel veszünk részt a kóstolókon. Az én kedvenceim a kis, családi pincék, ahol a gazda maga mesél a boráról, beleszőve családi történeteket, legendákat és a szívét-lelkét is. Így még jobban esik a bor és a hozzá kínált ebéd vagy vacsora, de még a zsíros deszka is.
4. Borvacsora
És ha már bor és étel, akkor a borvacsorákról sem szabad megfeledkeznem 2018-ban. Folyton úgy érzem, hogy a legjobbakról lemaradok, de valószínű ennek az a legfőbb oka, hogy egyre több jó programlehetőség van. Az élményszerűség a fő motivációm: olyan falatokat és kortyokat keresek, amelyeket összekóstolva egy pillanatra megáll az idő és átjár a boldogsággal vegyes elégedettség.
5. Kevésbé ismert pincészetek tételeinek felfedezése
Kis pincék, nagy élmények. Sokszor igazi kincsekre lelhet az ember, ha hagy időt a felfedezésekre, és nem rest tanácsot vagy ajánlást kérni másoktól. Persze ez is csak nyitottság kérdése, de hát micsoda hülyeség lenne, ha pont a borkóstolásban lennék bátortalan!
+ 1. Hidratálni, hidratálni, hidratálni
Minden igyekezetem ellenére a tavalyi évben sajnos nem sikerült annyit innom, mint terveztem. Ez nem csak a borra, hanem a vízre is igaz, így a fejembe vettem, hogy törekszem a napi 3 liter folyadék bevitelére, mert hosszú távon csodás eredményekkel jár. Borozás közben is kiemelt figyelmet fordítok a hidratálásra, mert ha jó a balansz, ennek az odafigyelésnek is köszönhető, ha elkerül a másnap.