Újbor, liba és Márton nap minden mennyiségben!

Az ország egyik legpatinásabb szállodája, a Gellért immár harmadik alkalommal hívja a bor- és gasztrokultúra szerelmeseit a Márton napi Borfesztiválra. (x)

A fesztivál története 2011-ben kezdődött, ekkor döntött úgy a szálloda vezetősége, hogy hagyományteremtő szándékkal borfesztivált rendez Márton nap idején. A különleges helyszínen - azaz a Gellért patinás falai között - a vendégek egyszerre ízlelhetik meg a legkiválóbb pincészetek új- és óborait, valamint a mesterszakácsok által megálmodott libaételeket a libakolbásztól kezdve a libacombon keresztül egészen a libamájig, ezzel hangsúlyozva a gasztronómia és a borkultúra egységét.

Már az első rendezvény is nagy népszerűségnek örvendett, majd ezer látogatót vonzott az 50 kiállító borász, az érdekfeszítő borismereti előadások, és az estét méltóképpen lezáró Váczi Eszter koncert. A nagy érdeklődésnek köszönhetően tavaly már három naposra bővült a Márton napi Borfesztivál, 90 kiállító vonult fel, a nagyközönség többek között olyan pincészetek boraival ismerkedhetett, mint a Bock, a Dúzsi, a Frittmann, a Gere, a Nyakas vagy a Szeremley. Olyan új- és kézműves borokat kóstolhattak, amelyek hazánk legnevesebb borászainak munkáját dicsérik. A fesztivál adott otthont továbbá az ország top 25 séfjének receptjeit felvonultató, “A Mangalica” c. könyv bemutatójának, ezen kívül pedig két vidéki csúcsétterem is vendégszerepelt a Gellért Sörözőben Magyarország egy-egy híres borvidékéről. Esténként érdekfeszítő gasztronómiai előadások színesítették a programot, a fesztivál első két napján pedig sztárfellépők adtak koncertet.

A szándékból mára hagyomány lett, idén harmadjára üdvözölhetjük a Márton napi Borfesztivált. Az előttünk álló hétvégén - november 8-tól 10-ig - a Gellért épülete a Fürdőcsarnokkal összenyitva 3000 m2-es fesztiválszíntérré alakul át, és három napon át várja a vendégeket. Az eseményen, az előző évek hagyományait folytatva, a hazai borvidékek legjobb pincészeteit vonultatják fel, lehetőséget adva a bemutatkozásra. Alapvető céljuk a honi borkultúra népszerűsítése egyrészt a már méltán híres és elismert nagyobb pincészeteken keresztül, másrészt az eddig kevéssé ismert kisebb borászatok vendéglátásával.

Az estéket borvacsorákkal teszik csábítóvá. Ez alkalommal egy-egy négyfogásos vacsora keretében a tányérunkon keresztül átléphetjük Magyarország határait, és egy kulináris körútra indulhatunk négy európai nemzet jellegzetes Márton napi ételét megízlelve. A borvacsorák házigazdája Váncsa István lesz, aki egyedülálló stílusával és gasztronómiai szakértelmével színesíti az estét. A borfesztivál harmadik napján szenzációs Sunday Brunch invitál egy nemzetközi Márton napi gasztro-túrára az asztal körül, ahol természetesen főszerepet kap az újbor is.

Természetesen különleges, borok ihlette édességekből sem lesz hiány, Raj Ráchel tortatervező stílusosan lúdláb torta-variációval lepi meg a Márton napi Libator Túra vendégeit. A látványában és ízvilágában is egyedi és izgalmas tortakölteményeket az etyeki Kertész pincészet válogatott borait felhasználva álmodta meg. A desszert-kollekcióval, ahogy azt a művészien elkészített tortáinál megszokhattuk, ezúttal is minden érzékre igyekszik hatni, s olyan válogatást tervez, ami szemnek és szájnak egyaránt ingere lesz.

Esténként a Fürdőcsarnok videodiszkóval és koncertek sorával várja vendégeit, így a kulináris kalandozásokat kulturális csemegék teszik „ízesebbé”: fellép a Budapest Bár zenekar, a Kistehén Tánczenekar, a Kerekes Band és az Intim Torna Illegál. Természetesen nemcsak a nagyokat, a kicsiket is szeretettel várják. A fesztiválon sokszínű gyermekprogramokon keresztül ismerhetik meg hazánk és az európai kultúrkör Márton napi népszokásait. (x)

A Márton napi Borfesztiválról további információkat itt találsz >>>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Vegán hamburgerzsemle

Ha a hamburgert egy új szintre szeretnénk emelni, akkor ideje házilag készíteni a bucit. Illetve most az érzékenyeknek is kedvezünk, ugyanis egy tej- és tojásmentes buci receptet hoztunk.

Címlapról ajánljuk

Érkezik az omlós, lekvárral pufira töltött hókifli, minden ünnep kedvence

A hókifli bármilyen alkalomra megfelelő választás, porcukorral bevont külseje miatt azonban karácsonykor jön el igazán az ideje. Szinte elképzelhetetlen nélküle az ünnepi asztal, még a legkritikusabb vendéget is egyből elvarázsolja. A hókifli készítése egyszerű, így bárki nekiláthat, aki egy kis ünnepi hangulatot szeretne csempészni az otthonába. Ezúttal viszont lekvárral is megtöltöttük!

Kristyán Fanni

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...