Újabb helyen ismerték fel, hogy a „vegán hús” nem létezik - jól be is tiltották a használatát

Franciaország után az egyik amerikai állam is betiltotta, hogy a különböző húsalternatívákat „vegán húsnak” nevezzék. Nálunk is előfordulnak érdekes vegán fantázianevek.

Néhány hónapja a francia kormány törvényben tiltotta be, hogy a hús alternatívájaként szolgáló termékeket, ételeket HÚSKÉNT forgalmazzák. Most az Egyesült Államok egyik államában, Missouriban döntöttek hasonlóképpen. Az országban a növényi alapú termékeket gyakran nevezik VEGAN MEAT-nek, azaz „vegán húsnak” . A most hatályba lépett törvény szerint nem lehet tévesen beállítani húsnak egy terméket, ha az nem tartalmaz állati eredetű húst.

Ezentúl tehát nem létezik vegán húsgolyó, növényi alapú bacon és más vegán hústermékek sem. Azok az élelmiszervállatok, amelyeknek ilyen elnevezésű termékeik vannak, át kell hogy nevezzék azokat.

Aki megszegi a törvényt, azt akár ezer dollárra (kb. 280 ezer forint) is büntethetik.

Vannak azonban olyan vállalatok, akik nem hagyják annyiban a dolgot, és pert indítanak Missouri-állam ellen. Szerintük a most hatályba lépett tiltás a sajtószabadságot és a kereskedelmi törvényeket is sérti, ráadásul az alkotmányba is ütközik is.

Vegán fogások oldalunkról:

Lecsós padlizsán

Ha unod már az általános paprika-paradicsom kombináción alapuló lecsót, itt az ideje, hogy egy kicsit beújíts! Nagyon egyszerű, gyors, finom, egészséges, alakbarát és vegán.

Ne gondoljuk, hogy Magyarországon nincs probléma. A növényi alapú étrendet hirdető éttermek, büfék előszeretettel teszik oda a „vegán”jelzőt húsmentes ételeik elé. Mi találkoztunk már vegán marhaburgerrel, vegán hortobágyi palacsintával, és vegán gulyáslevessel is. Maradjunk annyiban, hogy ezek sem túl szerencsés elnevezések.

Ezeket olvastad már?

via Foodbeast

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...