Egy újabb fogyókúrasegítő találmány: a zsírfelszívó tányér

Egy különleges kialakítású tányért találtak fel Thaiföldön, hogy ezzel is segítsék az egészségre, fogyásra törekvőket.

A Thai Egészségügyi Promóciós Alapítvány (Thai Health Promotion Foundation) egy nemzetközi reklámügynökséggel karöltve kidolgozott egy új terméket, az ún. Absorbplate-t, amely laza fordításban kb. annyit jelent, hogy "felszívótányér". Ez persze így elég furcsán hangzik, mindenesetre a tányér lényege, hogy a tányér alsó felületét, amire az ételt helyezzük, szivacsszerű apró lyukakkal alakították ki, amelyek a tálaláskor az étel zsírtartalmának egy részét felszívják.

Ázsiai rizspuding

Egyszerűen elkészíthető gyümölcsrizs variáció, mégis különlegessé teszi a kókusz, a mangó:) és a jázmin rizs, ezért ha lehet, ne cseréljük le másfajta rizsre.

A termékfejlesztés háttere, hogy a thai emberek a dél-kelet ázsiai régióban a második helyen állnak a túlsúly, elhízás ranglistáján. Az alább látható videó szerint ennek egyik oka, hogy a thai ételek nagyon zsírosak, cserébe persze finomak, és ezért az emberek sokat esznek belőlük.

Az Absorbplate

A személyes tapasztalataim mondjuk a fentieket nem igazolják, amikor én Thaiföldön kóstolhattam az autentikus thai konyhát, nem találtam túlzóan zsírosnak, a videóban megjelenített ételek is inkább egy nyugati ázsiai büfé ételeire emlékeztetnek, mint a valódi thai ételekre. Igaz persze, hogy mélységeiben nem ismerem a thai népesség egészségügyi problémáit, viszont azt is gondolom, hogy nem csak és kizárólag a zsírdúsabb ételek állnak a thai vagy éppen a világméretű elhízásjárvány hátterében.

Láttad már a kalóriaszegény brownie-videónkat?

A (majdnem) 37 kalóriás brownie története - recept videóval!

Az Absorbplate egy étel esetében 7 ml zsiradékot szív fel, ami a videó szerint -30 kalóriát jelent, szerintem meg inkább ~-60 kalóriát, de ez szinte már részletkérdés.

A videóból nem derül ki, hogy milyen környezetben (pl. háztartás, étkeztetés, vendéglátás) kívánják hasznosítani a tányérokat, én személy szerint azonban mindenkinek (a thai és a magyar embereknek is) inkább azt javasolnám, hogy egyszerűen csak használjanak kevesebb zsiradékot az ételkészítéshez, azzal biztosan érdemben hozzájárulnak egészségük megőrzéséhez.

De az is biztos, hogy sem az egészségünk, sem a testsúlyunk nem kizárólag a zsírok fogyasztásától függ, tehát, ha ilyen szuper eszközöket is használunk, de az étrendünk egyéb elemei nem megfelelőek, akkor egy ilyen tányértól nem leszünk egészségesebbek.

Legújabb receptek

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Mákos-málnás vaníliás mousse torta

Sütésben gyakorlott, tapasztaltabb embereknek ajánlom a torta elkészítését. Sok apró részből áll, ami külön odafigyelést igényel. Fontos a megfelelő dermesztés, pihentetés. Megéri ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...