Újabb ételeket tenne tiltólistára a magyar kormány

A hazai üzletekben kapható silány termékek kiszorítása érdekében idén - többek között - a gyorsfagyasztott élelmiszerekre jön egy szigorú rendelet.

Folytatódik a rossz minőségű élelmiszerek elleni hadjárat, amelynek eredményeként már megjelent:

  • a virsli- és kenyérrendelet,
  • valamint készülőben van egy szabályozás, amely számos süteménynél csinál rendet,
  • emellett a fűszerpaprikáknál is az eddiginél nagyobb szigor jön.
  • A sor pedig újabb elemekkel bővül - írja a Napi.hu.

Ebben az évben a gyorsfagyasztott ételekre készül olyan irányelv (szabályozás), amelynek célja, hogy a korábbinál jobb minőségű élelmiszerek jöjjenek ki az ételgyárakból - erősítette meg a Buksza élelmiszeriparból származó információit a Földművelésügyi Minisztérium.

A gyorsfagyasztott ételek mellett a minőségi jelzéssel ellátott húskészítmények és az úgynevezett ciderek - az alma erjesztésével készült alkoholos italokra - is készül egy irányelv, amely a minőséget garantálja a jövőben.

Így változnak meg a hazai kenyerek:

A tárca szándékai szerint a virslik mellett a kenyerek is jobb minőségűek, tartalmasabbak lesznek, íme a legfontosabb - idén július 22-től kötelezően betartandó szabályok:

  • A rozskenyeret legalább 60 százalékban rozslisztből kell készíteni, a sima (búza) liszt arány maximum 40 százalékos lehet. (A rozskenyérnél eddig a minimális rozsliszttartalom csak 40 százalék volt.)
  • A rozsos kenyérnél a rozsliszt aránya minimum 30 százalék, míg a búzaőrleményé 70 százalék. (A rozsos kenyér esetében a minimális rozsliszttartalom 15,1 százalékos volt.)
  • Tönkölykenyérnek hívott termék esetében legalább 60 százalékban kell a tönkölybúza-őrlemény arányának.
  • A kukoricás kenyérnél 100 kiló lisztre vetítve legalább 5,5 kiló extrudált kukoricapehely-lisztet vagy egyéb kukoricaőrleményt kell felhasználni.
  • A Graham-kenyér csak akkor lesz szabályos - tehát csak akkor szabad ezen a néven forgalmazni -, ha a Graham-liszt aránya legalább 90 százalékos.

Ez is érdekelhet!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek