Meglepő tanulmány: az emberek világszerte imádják ezt az ízt

Kiderült, hogy nem csupán az édes finomságok népszerűek, hanem az erősen savanyúak is.

A különböző savanyú cukorkák már hosszú évtizedek óta népszerűek, így nem lehet annyira meglepő, hogy sok gyerek, aki a savanyú finomságokon nőtt fel, idősebb korában is kedveli a hasonló ízeket. A Penn State tudósai egy kutatás keretein belül most azt találták, hogy minden nyolcadik felnőtt még mindig szereti az erősen savanyú érzeteket.

Meglepő tanulmány: az emberek világszerte imádják ezt az ízt

Ez az első alkalom, hogy kimutatták: a felnőttek egy része szereti az erősen savanyú dolgokat

– mondja John Hayes élelmiszertudományi professzor és a Penn State-i Érzékszervi Értékelő Központ igazgatója egy sajtóközleményben.

Hozzátette: korábbi tanulmányok arra már rámutattak, hogy egyes gyerekek – nagyjából minden harmadik – élvezik az intenzíven savanyú ízeket, ám ugyanezt a kérdést a felnőttek körében még nem vizsgálták. A gyanú viszont már fennállt ezzel kapcsolatban, hiszen nem véletlen, hogy a boltok polcain számtalan márka kínál savanyú cukorkákat, savanyú gumicukrokat és hasonlókat.

A nemzetközi kutatócsapat kezdetben arra törekedett, hogy megerősítse azt a széles körben elterjedt hiedelmet, miszerint a felnőttek általában nem kedvelik a savanyú ízt.

Ennek érdekében két különböző országban tesztelték a savanyú ízre adott reakciókat. Olyan nemzeteket választottak, amelyeknél igen különböző az étkezési kultúra: Olaszországot és az Egyesült Államokat.

A tanulmány szerzői 143 amerikai felnőtt reakcióját mérték a vízben lévő citromsav különböző szintjeire. Ezt követően 350 olasz felnőtt körében nézték meg ugyanezt, de itt körtelében oldották az anyagot. A résztvevők mindegyike hasonló korú, nemű és etnikai hovatartozású volt. Az olasz résztvevők Toszkána területéről származtak, míg az amerikaiak a Penn State környékén élnek.

Két különböző országban tesztelték a savanyú ízre adott reakciókat

Mindenkinek értékelnie kellett az intenzitást, illetve azt, hogy mennyire tetszettek neki a változó savanyúságú minták.

A kutatók mindkét kohorszban három különböző válaszmintázatra találtak bizonyítékot. Volt egy erősen negatív csoport, amiben a tetszés egyértelműen csökkent a savanyúság növekedésével. Volt egy köztes csoport, amiben a tetszés csak mérsékelten csökkent a savanyú íz intenzitásával. A harmadik pedig egy erősen pozitív csoport volt: ebben a tetszés a növekvő savanyúsággal együtt emelkedett.

A tetszési szintek mérésével a kutatók sikeresen tudták tesztelni azt a hipotézist, miszerint a savanyúság kedvelői kevésbé érzékenyek a savanyú ételekre. Ám Hayes beszámolója szerint egyáltalán nem erről van szó:

Azt tapasztaltuk, hogy az igazán savanyú ízek kedvelői ugyanolyan savanyúságot éreznek, mint mások. Egyszerűen jobban élvezik azt.

A kutatók azt látták, hogy mind az olasz, mind az amerikai kohorsz hasonló arányban reagált erre az intenzív ízre, ami arra utal, hogy ezek az arányok stabil legyen a kultúrák között.

A tanulmány szerzői szerint az adatok alátámasztják az olyan, korábban feltáratlan ízprofilok létezését, amelyek pozitívan reagálnak a savanyú ingerekre. Tekintettel arra, hogy a savanyúságot klasszikusan negatív érzékszervi tulajdonságnak tekintik, a kutatók meglepődve fedezték fel, hogy mindkét országból nagyjából minden nyolcadik résztvevőnél nőtt a tetszés szintje a savanyúság intenzitásával.

Forrásunk volt.


Még több otthoni tippet és trükköt leshetsz el innen:

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...