Új megoldást keresnek a hazai kistermelők, alig van forgalom a piacokon

Kevés ember vásárol a piacokon a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet óta, így a kistermelőknek új megoldásokat kell alkalmazniuk, hogy kisebb legyen a kiesés. 

A piacok forgalma az elmúlt két hónapban jelentősen csökkent a koronavírus-járvány okozta korlátozások miatt. A szoljon.hu cikke szerint a helyi kistermelőknek nem egyszerű ez az időszak, új megoldásokhoz kell folyamodni annak érdekében, hogy kevesebb legyen a bevételi kiesés.

A megyei hírportál több Jász-Nagykun-Szolnok megyei kistermelőt is megkérdezett arról, hogyan vészelik át ezt az időszakot. A mostani helyzet szerint hiába enyhülnek vidéken a korlátozások, a helyi nagy rendezvények, fesztiválok és vásárok augusztusig biztosan elmaradnak, a piacokat pedig az eddigi forgalomnál jóval kevesebben látogatják. Az egyik helyi kistermelő ebben az időszakban többek között szörpökkel, lekvárokkal és zöldséges krémekkel kereskedik, a jelenlegi körülményekhez alkalmazkodva azonban piaci vagy vásári jelenlét helyett online rendeléssel, és házhozszállítással juttatja el háztáji termékeit a vásárlóknak.

Nehéz a méhészeknek

A szoljon.hu megkérdezett egy csataszögi méhész-gyümölcstermesztőt is arról, milyen kilátások várhatóak idén a termést illetően. Lakatos László termelő szerint az idei év nem sok jó hírrel szolgál a méhész szakma részére, akácméz például nem lesz idén a korábbi fagyok miatt, és repcemézből is csak közepes mennyiség várható. Az elmúlt időszakban sokan abbahagyták a méhészkedést, több ezer méhcsaláddal van kevesebb a szakember szerint. Lakatos László a méhek ellátását méhlegelő vetésével oldja meg, a gyümölcstermesztést illetően azonban szintén alkalmazkodni kell az új helyzethez. Az előző évekhez képest idén nem várható annyi külföldi gyümölcsfelvásárló, várhatóan sok gazda házhozszállítással igyekszik majd megoldani a gyümölcseladást.

Nyolctojásos meggyes piskóta

Drága nagymamám mindig ezzel a sütivel kedveskedett nekem, ha vidéken meglátogattuk. Igen, Ő tudta, hogy ez a kedvencem. Én sajnos csak bolti vagy piaci tojásokkal készítem, nála saját ...

Mézes krémes

Ez egy tipikusan olyan sütemény, amit előre el kell készíteni. Fogyasztás előtt egy-két napot álljon a hűtőben, akkor lesz igazán puha a tésztája.

Gyümölcsök

A gyümölcsökre azonban várhatóan nagy lesz a kereslet belföldön. A szandaszőlősi Epersziget őstermelője, Pozderka Roland azt nyilatkozta a szoljon.hu-nak, hogy a most aktuális fóliás eper eladásával nincsen probléma, a vásárlók hajlandóak kimenni a föld mellé is azért, hogy jó minőségű gyümölcshöz jussanak. Hamarosan megérik a szabadföldi eper is, szedd magad akció pedig idén is lesz (az Eperszigeten mindenképpen), hiszen az emberek most még talán az eddiginél is jobban igénylik a friss gyümölcsöt, az pedig különösen csalogató tényező, hogy ezeken az akciókon a vásárló érhet hozzá először a friss gyümölcshöz.

címlap: Getty Images

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...