Új, magyar fejlesztésű adatbázis segít beazonosítani a gombákat

A magyar fejlesztők által készített gombaadatbázis minden eddiginél részletesebben és szűrhetően tartalmazza a gombaleírásokat.

Két győri fejlesztő alkotta meg a legújabb, Fortissima Fungus nevű gombaadatbázist, ami minden eddiginél részletesebb segítséget nyújt a beazonosításhoz – írja az Agroinform oldala. Az új oldal leírásokat, térképes gombaszakértő-keresőt, illetve gombásztúrákról szóló információkat tartalmaz.

Az új oldal segítséget nyújt a gombahatározásban

Életmentő lehet a gombák ismerete

Hazánkban sok ezer gombafaj él, mégis rendkívül keveset tudunk róluk, pedig kiránduláskor vagy a piacon nézelődve megannyi gombával találkozhatunk. Fontos például tudni, hogy nem minden gomba ehető, illetve nem mindegyik jóízű. Sőt akadnak olyan mérgező fajok is, amelyek elfogyasztva életveszélyesek lehetnek.

Az Országos Kémiai Biztonsági Intézet Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat adatai szerint évente átlagosan száz-kétszáz gombamérgezéses esetről érkezik jelentés Magyarországon. 2023-ban pedig az eddigi esetek 40%-a 14 év alatti gyermeket érintett, olvasható az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) oldalán.

Többek között a képen látható módon segít beazonosítani a gombákat az oldal

Egyszerűsíteni szerették volna a beazonosítási folyamatot

„Az volt a célunk, hogy platformunk minél részletesebben és szűrhetően tartalmazzon gombaleírásokat. Tegye egyszerűbbé az azonosítást, és nyújtson segítséget azoknak, akik érdeklődnek a téma iránt. A weboldalunkon megtalálható fajokat mintegy negyvenféle határozóbélyeg, tulajdonság alapján rendszereztük, amelyek segítségével könnyebb kiszűrni a keresett gombát" – idézi a cikk Békefi Tibort, a Fortissima Fungus egyik alapítóját.

Íme a gombaszakellenőr kereső

Csak szakértő által bevizsgált gombát fogyasszunk!

Bár valóban nagy segítséget nyújt az adatbázis a gombák beazonosításában, ám tilos szakellenőri vizsgálat nélkül erdei kirándulás során gyűjtött vagy gyanús eredetű gombát fogyasztani!

„Szeretnénk, ha minél többen fogyasztanák Magyarországon, és korán megszeretnék a gyerekek, hiszen nagyon egészséges is. Ha pedig azt látják a fiatalok, hogy a felnőtteknek örömet szerez a gombászás, a természetben eltöltött idő, az apró dolgok felfedezése, akkor ők is megkedvelik majd. Vállalkozásunkkal közösséget szeretnénk építeni" – összegezte Békefi Tibor.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek