Új kutatási eredmények: ez a retekfajta védhet meg minket az infarktustól

Úgy látszik, a zöldségek kedvező hatásainak tárháza tényleg végtelen - ezúttal egy retekfajtáról derült ki, hogy fontos szerepet tölthet be egészségünk védelmében.

2003-ban került be a Guinness Rekordok közé a japán Manabu Oono által termesztett, több mint 31 kg (!!!) tömegű óriásretek, amely fajtának hivatalos neve Sakurajima Daikon. A japánban már évszázadok óta termesztett retekfajtánál nem ritkák az ilyen hatalmas példányok, ezért gyakran illetik a "szörnyretek" elnevezéssel is.

Manabu Oono és a világrekord "szörnyeteg" retek

Ezúttal azonban nem egy méretes példány miatt került újra terítékre ez a különleges zöldség, hanem azért, mert friss kutatási eredmények szerint a Sakurajima Daikon rendszeres fogyasztása szerepet játszhat többek között a koronáriaerek (azaz a szív vérellátásáért felelős erek) egészségének védelmében és így a szívinfarktus kialakulásának megelőzésében.

Japán tudósok egy csoportja összevetette a Sakurajima Daikon és a hagyományos, itthon is ismert retek (Raphanus sativus) egyes összetevőinek hatását az erek ún. endoteliális sejtjeinek működésére. A kutatás során arra derült fény, hogy a szörnyretekből készített kivonat fokozza az endotél sejtek nitrogén-oxid termelését - így segítve az erek rugalmasságának fenntartását. Az érfalak rugalmassága pedig kritikus tényező a keringési rendszerünk egészségének megőrzésében, a vezető megbetegedésként és a halálozási okként nyilvántartott szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében.

Savanyított reteksaláta

Tulajdonképpen véletlenül született ez a recept, ugyanis ugyanezt a salátát savanyított uborkával szoktam készíteni. Csakhogy kinyitottam a hűtőt, és uborka helyett retek volt benne. ...

Persze addig is, amíg hazánkban elérhetővé nem válik a szörnyretek, szív- és érrendszerünk védelmében fogyasszunk napi 35-40 dkg zöldséget, hiszen ezek magas élelmirost-, antioxidáns-, ásványianyag- és vitamin- illetve alacsony kalóriatartalmuk miatt a kiegyensúlyozott, egészséges étrend alapélelmiszerei.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

via

címlapkép

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...