Új kutatási eredmények: ez a retekfajta védhet meg minket az infarktustól

Úgy látszik, a zöldségek kedvező hatásainak tárháza tényleg végtelen - ezúttal egy retekfajtáról derült ki, hogy fontos szerepet tölthet be egészségünk védelmében.

2003-ban került be a Guinness Rekordok közé a japán Manabu Oono által termesztett, több mint 31 kg (!!!) tömegű óriásretek, amely fajtának hivatalos neve Sakurajima Daikon. A japánban már évszázadok óta termesztett retekfajtánál nem ritkák az ilyen hatalmas példányok, ezért gyakran illetik a "szörnyretek" elnevezéssel is.

Manabu Oono és a világrekord "szörnyeteg" retek

Ezúttal azonban nem egy méretes példány miatt került újra terítékre ez a különleges zöldség, hanem azért, mert friss kutatási eredmények szerint a Sakurajima Daikon rendszeres fogyasztása szerepet játszhat többek között a koronáriaerek (azaz a szív vérellátásáért felelős erek) egészségének védelmében és így a szívinfarktus kialakulásának megelőzésében.

Japán tudósok egy csoportja összevetette a Sakurajima Daikon és a hagyományos, itthon is ismert retek (Raphanus sativus) egyes összetevőinek hatását az erek ún. endoteliális sejtjeinek működésére. A kutatás során arra derült fény, hogy a szörnyretekből készített kivonat fokozza az endotél sejtek nitrogén-oxid termelését - így segítve az erek rugalmasságának fenntartását. Az érfalak rugalmassága pedig kritikus tényező a keringési rendszerünk egészségének megőrzésében, a vezető megbetegedésként és a halálozási okként nyilvántartott szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében.

Savanyított reteksaláta

Tulajdonképpen véletlenül született ez a recept, ugyanis ugyanezt a salátát savanyított uborkával szoktam készíteni. Csakhogy kinyitottam a hűtőt, és uborka helyett retek volt benne. ...

Persze addig is, amíg hazánkban elérhetővé nem válik a szörnyretek, szív- és érrendszerünk védelmében fogyasszunk napi 35-40 dkg zöldséget, hiszen ezek magas élelmirost-, antioxidáns-, ásványianyag- és vitamin- illetve alacsony kalóriatartalmuk miatt a kiegyensúlyozott, egészséges étrend alapélelmiszerei.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

via

címlapkép

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...