Új ízek a babáknak

Ha a babád éppen most vagy mostanában lesz fél év körüli, akkor azon szerencsés gyerekek közé tartozik, akik az őszi zöldségeket és gyümölcsöket kóstolhatják először.

Korábban írtam arról, hogy nyáron a legjobb félévesnek lenni, mert ilyenkor igazán tág azoknak az ételeknek a sora, amelyek közül kiválaszthatjuk gyermekünk számára az első szilárd táplálékot. De az az igazság, hogy az őszi félévesek sem járnak olyan rosszul, sőt. Talán télen a legnehezebb, mert ilyenkor a tartósan elálló zöldségekkel, például krumplival és répával próbálkozhatunk, de frissen nem sok egyébbel. A tavasszal pedig az a baj, hogy az első érő gyümölcsök nagy részét a kicsik nem fogyaszthatják egy éves korukig, így az epret, a ribizlit és a málnát sem. De az ősz, na az igazán sokszínű, nem csak a faleveleken, de a zöldség-gyümölcs kínálat terén is.
Kezdetnek itt van rögtön az alma, ami akkor is az első gyümölcs a kicsik étrendjében, ha éppen tél vagy tavasz van, de a gyümölcs vitamintartalma ősszel a legmagasabb. Az almát nagyon sokoldalúan használhatjuk föl a kóstoltatás során, eleinte persze csak egy-két kanál reszelt almapürével próbálkozzunk, de pár hónap múlva már keverhetjük a húsos ételekhez, a zabkásához vagy a túrókrémhez is.
Az almát rögtön követi a körte, ami szintén a hozzátáplálási sor elején áll, és a kicsik nagyon szeretik. Puhább, ínnyel is szétnyomható állaga miatt a 8-9 hónapos babák akár már kis darabokban is kaphatják.
Szerencsére ősszel érik a szilva is, amit szintén az első gyümölcsök közt adhatunk, persze a héja nélkül és alaposan pürésítve. Ez is jól passzol natúr joghurtba, túrókrémbe és húsokhoz is.
A fentiek mellett őszibarackot és szőlőt is adhatunk már 6-7 hónapos kortól (héja nélkül és magtalanítva), és ezeknek is épp most van a szezonja.
A zöldségek miatt is szerencsések az őszi félévesek, mert ilyenkor érkezik a zöldségesek standjaira az édes sütőtök. A többi tökfélét is viszonylag korán adhatjuk a babáknak, de a sütőtökben az a jó, hogy az ízét hamar megkedvelik a kicsik, és utána ezt keverhetjük más ételekhez is, amelyekkel esetleg nehezebben barátkoznak meg. Ha csak néhány hónap múlva lesz esedékes a hozzátáplálás kezdete, akkor érdemes ilyenkor egy jó nagy sütőtököt megsütni/párolni, pürésíteni, majd kis adagokban lefagyasztani, így is tökéletesen felhasználható lesz, ha eljön az ideje.
Adhatunk még ilyenkor céklát, kukoricát (főzve, héj nélkül), sőt szelídgesztenyét is a babáknak. Tudom, hogy a gesztenyével nagyon macerás elbánni, de ha kapunk szép hazait, esetleg van egy tuti gesztenyéző helyünk (vaddisznótúrások nyomán kell haladni), akkor kínáljuk vele a kicsit, mert finom édes, biztosan szeretni fogja.
Viszont arra figyeljünk oda, hogy bár most van a szezonja a diónak, mogyorónak, mandulának is, ilyesmit a gyerekek 1, vagy inkább 2 éves korukig semmilyen formában nem kaphatnak, részint az allergia kockázata miatt, részint pedig azért, mert félrenyelés esetén a tüdőben gyulladást okozhatnak.
Hajrá a kis féléveseknek, és még nagyobb hajrá a szüleiknek. Elő az előkékkel, és kövessétek a vaddisznócsapást!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...