Új Desszertkönyv a Szamos jóvoltából

A Szamos Gourmet Ház különtermében mutatták be Borbély Béla cukrászmester legújabb alkotását: a Desszertkönyvet.

E héten hétfőn különleges könyvbemutatón jártunk. Borbély Béla cukrászmester második, desszertekről szóló kötetének bemutatóján összegyűlt a szakma “krémje.” A hallgatóság soraiban neves hazai cukrászdák tulajdonosai, főcukrászai képviseltették magukat: a budapesti Auguszt és Zila, az Érdi Pataki, és a füredi Bergmann is eljött Béla bácsi ünneplésére.

Az új Desszertkönyv

A rakpartot lezárták, így sokan késtek, így rájuk való tekintettel mi is később kezdtük el a bemutatót. Kelényi Szamos Gabriella nem jött zavarba, kitalálta a vendégek gondolatát: igazi háziasszonyként, kis tányérokon omlós, sós süteményeket, pogácsákat és frissítő kávét kínált az egybegyűlteknek. Közben röviden Béla Bácsiról kérdeztem, miként ismerték meg egymást. Gabriella tekintete a távolba meredt, majd készségesen válaszolt: “…ó, annak már igen sok éve, még fiatal fejlesztőmérnökként jött a céghez.”

Anna Pavlova Csemegetorta

De nem is volt több időnk beszélgetni, Németh Rita, a Szamos marketing vezetője Kelényi Gyulát, a kiadásról gondoskodó Szamos Marcipán Kft. tulajdonosát kérte fel, hogy a neves esemény kapcsán mondja el köszöntő beszédét. Szavaiból kiderült, milyen bensőséges kapcsolat fűzi Béla bácsihoz: méltatta munkásságát, a szakmáért tett fáradozásait, és hogy mindezt örömmel és a saját önmegvalósításán felül tette a “Mester.” Úgy gondolja, hogy a könyvben nem csak Béla bácsi szakmai tudását, de fantasztikus személyiségét, művészi egyéniségét, a szakmához való csodálatos hozzáállását is méltón örökítették meg a jövő nemzedéke számára.

Mézes Mackó hidegkonyhai készítmények

Kelényi úr után Kovács Sándor mestercukrász, a könyv szakmai lektora, korábban a Gerbeaud főcukrásza, üzemvezetője vette át a mikrofont. Elmondta, hogy volt szerencséje a könyvben fellelhető összes receptet ellenőrizni, és úgy gondolja, egy hiánypótló kiadványt vehetünk a kezünkbe. Kivétel nélkül magyar termékekről szól, Béla bácsi minden élettapasztalatával - nem csak a Szamosnál, de a Gundelben és az Atrium Hyattben szerzettekkel is. A kollégák számára új ötletekkel szolgál, de egyben tanulási lehetőséget is nyújt.

Borbély Béla

Végül a szerző, Béla bácsi intézett hozzánk néhány kedves mondatot, mert igazából jobban szeret festeni, mint beszélni - néhány műalkotása a könyvben is látható. Megköszönte a könyv alkotói munkájában résztvevők áldozatos munkáját. Elmondta, hogy a receptek anyagának elkészítését az Auguszt műhelyében kezdte el, majd a Szamos vörösvári üzemében fejezte be, tehát mindenki mellette állt a munka során. Béla bácsi úgy tartja, hogy kétféle gondolkodás létezik: a képi- és a süteményekben való gondolkodás. Amit este megálmodik, azt reggel megpróbálja elkészíteni, s ha működik az elgondolása, egy újabb receptúra születését ünnepelhetjük.

Kelényi Szamos Gabriella

A beszédek után Szamos Kelényi Gabriella a teremben felállított, üdítő látványt nyújtó kínáló asztalokhoz szólította az illatok által akkor már igen csak felcsigázott vendégeket. A tálcákon a könyvben szereplő desszertek közül egy porcelán stílusú Erdélyi málnatortát, egy Anna Pavlova tiszteletére készült málnás csemegetortát, és egy őszi gondolat Arany desszertként megvalósult banános-karamellás, kevert omlós tésztával készített krémszeletet kóstolhattunk meg. Ez még nem volt elég a jóból, hiszen Gabriella elmondta, hogy nemrégiben új termékekkel bővült egyes Szamos boltok kínálata és ezek nem sütemények, hanem a hajdani Mézes Mackó hidegkonyhai készítményei. Aki valaha járt ott, az tudja, milyen finom franciasalátájuk, töltött tojásuk és körözöttes tortácskáik voltak. Mostantól azonban ez nem csak múlt, hanem a jelen: egy véletlen találkozás során ugyanis megismerhették a Mézes Mackó akkori hidegkonyhai szakácsát, aki a jó ügy érdekében – miszerint ezeket a termékeket a mai fiatalsággal is meg kell ismertetni, és hagyományt tovább kell vinni – átadta az évek óta feledésbe merült recepteket. Ezek a finomságok várták kalandtúrára az egybegyűlteket, hogy felidézhessék régi emlékeiket. Az egyik úrember például fejből fújta az akkori árakat: “A kaszinótojás 1,80, a zsemle 40 fillérbe került, és már akkor magos-rozsosat kínáltak a saláták mellé.”

A falatozás közben sokan lapozgatták Béla bácsi könyvét, és még többen meg is vásárolták. Egyelőre csak a Szamos üzletében kapható, így kihasználták az adódó alkalmat - kisebbfajta sor is kialakult az alkotó autogramjáért. Mi is kivártuk a sorunk, majd arra kértük Béla bácsit, hogy dedikálja könyvét a NoSalty olvasóinak, melyből nemsokára ki is próbálunk pár receptet, és közkinccsé tesszük az oldalon.

A korábban megjelent bonbonos könyv

A fogadást követő kötetlen beszélgetés alatt Borbély Béla könyvét a szakmabeliek, és a süteményeket csak a cukrászda pultjairól ismerő emberek egyaránt szívesen forgatták, hiszen mindenki megtalálhatja benne a neki szóló szépséget, mondanivalót. Nem kell már sokáig várnunk, és megjelenik a sorozat harmadik kötete, melyben - a korábbi bonbonok és desszertek után - most a tortáé lesz a főszerep!

A Szamosról további információért kattints ide

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...