Ugyanazt eszi az egész család!

Mekkora könnyebbség, mikor a kisbabák betöltik az első életévüket, és nem kell többé kétfelé főzni. Persze az egészségesség maradjon továbbra is fő szempont! Ebben segítünk.

Répás omlett

A kislányomnak már többször is elkészítettem, nagyon szereti, mondanom se kell.

Attól, hogy már ugyanazt eszi a kisded, mint az egész család, ne adjuk alább, tartsuk meg jó szokásunkat, és törekedjünk minél egészségesebb fogások készítésére. Vagyis rengeteg szezonális zöldség és gyümölcs kerüljön az asztalra. Hogy milyen formában? Már mutatjuk is.

A főzelékek továbbra is nyerők

Mivel már tejet, tejfölt, vajat és tejszínt is adhatunk az apróságoknak, kibővül a főzelékek palettája is: készülhetnek a finomabbnál-finomabb igazi „felnőtt” főzelékek. Új alapanyagként pedig beköszön a kisgyermekek tányérjára a bab és a lencse.

Levest minden délben!

Babból és lencséből nem csak isteni főzeléket prezentálhatunk, hanem tartalmas levesként is kínálhatjuk. Népszerűek a kicsik körében is a különféle krémlevesek, melyeket ekkortól már nyugodt szívvel adhatunk nekik.

Még több leves receptet itt találsz >>

Krumplipüré répával

Az ételek gazdagítása zöldségekkel jó kis móka! :) Az egyszerű krumplipürét is sok zöldséggel dúsíthatjuk, finom vele a sütőtök, a zöldborsó, de még a karfiol is! A lényeg, ...

Minél több halat a tányérokra!

Egy éves kortól már bátran készíthetünk a gyermekeknek is halas fogásokat, akár édesvízi, akár tengeri alapanyagból. Sőt arra buzdítunk mindenkit, hetente legalább egyszer (még jobb, ha többször) kerüljön hal az asztalra.

Álcázott zöldségek

Az apróságok nagy kedvencei ebben az életkorban a bundázott zöldségek. Élvezik, hogy önállóan tudják falatozni: kezükbe fogják és mártogatják a szószokba. A zöldséglepények szintén hatalmas sikernek örvendenek az egyéveseknél, ahogy a rakott zöldségek is. Használjuk ki, és készítsünk gyakran zöldséges fogásokat!

Rakott kel kicsit másként - fazékban

A Kismama Babakonyhája c. könyvből származik a recept. Szeretem a rakott kelt, de túl macerás elkészíteni. Annyi a mosogatnivaló utána, hogy csak na :-) Ez egy egyszerűbb verzió, s olyat ...

Ropogós halrudak

BBC GoodFood. Lenyűgöztek. Ez a recept a júliusi számból való, egyszerű és nagyszerű, pedig nem vagyok oda az ázsiai konyháért! Nem szeretem a szójaszószt, de nagyon illik a halhoz ...

Szabad az út a tojásnak

1 éves kortól már nem csak a tojás sárgáját ehetik a picik, innentől szóba jöhetnek az egész tojással készülő ételek is. Reggelire, vacsorára kínálhatjuk már őket is rántottával, ommlettel, tojáskrémmel.

Ropogtassunk?

Sokan kissé tanácstalanok vagyunk az olajos magvak bevezetését illetően. Egyrészt esetleges allergizáló hatásuk miatt, másrészt a félrenyelés veszélye rettent el minket. Vannak, akik 1 éves kor után bátran adnak a piciknek diót, mogyorót, mandulát, mások inkább várnak vele másfél-két éves korig. Mi azt javasoljuk, hogy darált formában, ételekben, mértékkel 1 éves kortól adhatjuk, egészben, ropogtatva inkább várjunk még fél-egy évet velük.

A rovat korábbi cikkeiért kattints ide >>

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...